Efter én sejr i fire superligakampe bliver Lyngby-træner David Nielsen nødt til at se indad

Europæisk fodbold koster kræfter. Det må Lyngby-træner David Nielsen sande, efter klubben har fået en vaklende start på superligasæsonen.

Tre nederlag i streg. Lyngby BK har langtfra lignet det hold, der sluttede sidste sæson med sejre over FC Midtjylland, FC Nordsjælland, FC København og Brøndby og en bronzemedalje.

»Om vi ville det eller ej, må vi bare konstatere, at de europæiske kampe har kostet kræfter. Vi har solgt to spillere, og bredden har simpelthen ikke været der,« siger David Nielsen til BT.

Lyngby begyndte ellers sæsonen med at rydde bordet. Først ekspederede klubben både walisiske Bangor City og slovakiske Slovan Bratislava ud af Europa League med fire sejre, og i Superligaen blev Silkeborg besejret i premieren.

Men siden har Lyngby-mandskabet kæmpet med defensiven og disciplinen. I fire kampe har klubben lukket 14 mål ind og fået tre røde kort. Det er ét mål mere end AC Horsens, Sønderjyske, OB, Hobro og FCK tilsammen, og det er det, der nu skal fokuseres på.

»Vores fokus har op til sæsonen været at blive bedre til at score mål – og at score dem på de rigtige tidspunkter. Og det er vi blevet. Men det er jo åbenlyst for enhver, at vi ser dårlige ud defensivt. Heldigvis har jeg en gruppe loyale drenge, der gør, hvad jeg beder dem om, og jeg ved, hvilke knapper der skal skrues på, for at vi ser godt ud igen,« forklarer han.

Den svære anden sæson

Anden sæson som oprykker er notorisk kendt som den svære. Hobro overraskede alle i holdets første sæson som oprykker til Superligaen, hvor historien om deltidsprofferne gik verden rundt. Sæsonen efter måtte klubben se sig rykke ud af Superligaen. Nu er det Lyngbys tur til at stå samme prøve.

»Sidste år er på ingen måde en målestok for os. Der er ingen oprykker, der gør det, vi gjorde sidste år (slutte som treer, red.) de næste 10 år. Den her sæson bliver svær. Sidste år var vi underdogs, og alle sagde: ’Uh, hvor er Lyngby og David Nielsen søde’. Nu er der forventninger til os, og det er nu, vi skal vise, at vi kan leve op til dem,« siger David Nielsen.

Når sidste sæson ikke er en målestok for Lyngby, hænger det ikke kun sammen med, at klubben overraskede alle og endte som treer. Lyngby har ikke budgetteret med en plads i slutspillet, og det betyder, at klubben ikke behøver at slutte blandt de seks bedste efter 26 kampe i grundspillet.

»Lige nu handler det om at tro på, at vi vinder hver søndag. Vi skal vise, hvorfor vi sluttede, hvor vi gjorde – og så skal vi komme på top seks-toget,« siger han.

Energien og lysten

Lyngby har ikke lignet et hold, der er meget ændret i forhold til sidste sæson. Det er samme stamme på holdet og samme energi i spillet. At man har tabt til Brøndby, AC Horsens og FC Nordsjælland, skete også i sidste sæson, og det er hæfter David Nielsen sig ved.

»Nu vi ikke længere har europæiske kampe, skal sejrene nok komme. Det kræver et stort stykke arbejde, men det er mig, der har løsningen, og det er mig, pilen peger på. Jeg er ikke bekymret, for vi spiller godt og har energien. Hvis vi ikke havde haft den, så havde jeg været nervøs.«

Røde kort har kostet

Historien om den vaklende sæsonstart hænger også sammen med de mange røde kort. Havde klubben spillet 11 mod 11, var resultaterne faldet anderledes ud, siger han.

»Så længe vi er 11 mand på banen, har vi set godt ud. Vi havde Brøndby helt ude i tovene og scorede på trods af, at vi var i undertal. Jeg evaluerer ikke mine spillere på de 90 minutter, vi har spillet i undertal. Jeg hæfter mig ved, at vi ikke pakker os i undertal, men i stedet jagter 2-2-scoringen mod FC Nordsjælland.«

David Nielsen er da også fortrøstningsfuld ved, at truppen har kvaliteten til at vende sæsonstartens resultater. Og selvom flere af Lyngbys spillere præsterede gode resultater i Europa League-kvalifikationen, frygter han ikke, at de efter transfervinduets slutning er væk.

»Vi ønsker ikke – og kommer ikke til – at sælge flere. Vi har solgt dem, vi skal – og det er jeg glad for, at klubben har sagt. På samme måde skal vi heller ikke ud at hente forstærkninger til, nu vi kun skal spille superligafodbold,« siger han.