Da Magnus Carlsen var barn bekymrede forældrene sig for, om hans udvikling fulgte de andre børns på hans alder. Hans motoriske evner og fysiske forståelse var langsommere end hos jævnaldrende. Han skulle først bearbejde bevægelserne i sit hoved, før han kunne udføre dem. Og netop tænksomhed viste sig hurtigt at være et særligt karaktertræk hos middelklassedrengen fra Tønsberg syd for Oslo.

Natten til torsdag forsvarede det 26-årige geni igen sin VM-titel, men hans liv har langtfra været nemt.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og mød VM-skakspiller, Magnus Carlson. Allerde som barn var Magnus meget anderledes end sine jævnaldrende og haltede bagud i forhold til motorik og fysisk forståelse. Til gengæld gemte han på et andet talent, og det har i dag gjort ham til en stor og anerkendt VM-stjerne!

Det får du:

  • Artiklen 'Som barn var hans forældre dybt bekymrede for ham: Nu hyldes han som VM-stjerne'
  • Artiklen 'Skakhistoriens bedste træk'

Verden har aldrig set en skakspiller som Magnus Carlsen. Natten til torsdag forsvarede det 26-årige geni igen sin VM-titel, men hans liv har langtfra været nemt.

26-årige Magnus Carlsen er intet mindre end et fænomen. Den unge nordmand er kendt for sit enorme talent for skak, som han netop har vundet VM for fjerde år i træk.

Han optræder i reklamer, for designertøj og luksusbiler med film- og sportsstjerner – og så har han sit eget firma. Men livet har langtfra altid været ligetil for den feterede nordmand.

Da Magnus Carlsen var barn bekymrede forældrene sig for, om hans udvikling fulgte de andre børns på hans alder. Hans motoriske evner og fysiske forståelse var langsommere end hos jævnaldrende. Han skulle først bearbejde bevægelserne i sit hoved, før han kunne udføre dem. Og netop tænksomhed viste sig hurtigt at være et særligt karaktertræk hos middelklassedrengen fra Tønsberg syd for Oslo.

Fire år og fokuseret

»Som fireårig fik han et Lego-tog, som han brugte seks uafbrudte timer på at samle. Han nægtede at holde pause undervejs, ikke engang for at drikke eller spise. Da han var færdig, lå han og stirrede op i loftet i flere timer, mens han bearbejdede, hvad han havde foretaget sig,« fortæller faderen Henrik Carlsen i tv-dokumentaren ’Magnus’.

Som 22-årig i 2013 vandt Magnus Carlsen sit første verdensmesterskab, da han tog til Indien og slog den daværende urørlige verdensmester Viswanathan Anand. Sidenhen har han formået at forsvare sin placering som verdens nummer ét – senest da han den 30. november vandt over russeren Sergey Karjakin.

At den lille Magnus langtfra var som andre børn, afslørede et lille hæfte for eksempel. På siderne kunne den dengang 4-årige dreng se alverdens flag. Hurtigt herefter havde Magnus Carlsen lært næsten samtlige landes flag, hovedstæder og indbyggertal udenad – og da barnet fortalte, at han huskede ved at se mønstre i formerne og farverne, gik det op for Henrik Carlsen, at hans dreng nok ville egne sig til skak.

Begyndte at spille som 5-årig

Et år skulle der gå, før en 5-årig Magnus Carlsen fattede interesse for spillet – hovedsageligt fordi hans søster spillede det, og han ønskede at slå hende. Den flittige øvelse, kombineret med drengens fabelagtige evne til at huske og analysere, gjorde ham hurtigt overlegen. Og sejrens sødme og et spil, der kunne stimulere hans enestående sind, gav ham mod på mere.

Kort efter var skak hele hans tilværelse, og i 2004 vandt 13-årige Magnus Carlsen sin første titel, efter at han endte på en delt førsteplads ved de norske mesterskaber i skak.

Snart rejste han over by- og landegrænser for at deltage i turneringer, og det var altid med sin far ved sin side. I efteråret samme år nåede Magnus Carlsens karriere en milepæl, da han og familien tog til Reykjavik i Island, hvor nordmanden skulle spille imod den russiske legende Garri Kasparov – på daværende tidspunkt den højest rangerende stormester i skak nogensinde.

Den historisk høje placering skræmte imidlertid ikke knægten Magnus. Han spillede remis mod Kasparov, som var tydeligt lamslået og frustreret. Den unge nordmand var derimod langt mere fattet, da han forlod spillet.

»Det var en ret positiv oplevelse,« sagde han, imens hans fejrede sin præstation med en is på McDonald’s i selskab med familien.

Ensom i skolen

Skakturneringerne og de mange rejsedage havde dog også en pris for drengen, der ikke var som de andre.

Gennem de sidste år af sin skolegang blev han mobbet af de andre børn, der ikke ligefrem anså skarpe skakfærdigheder som seje. Effekten blev, at drengen, som i forvejen var grebet af skak, fordybede sig endnu mere i det spil og den verden, som han havde succes i.

I dokumentaren ser man en tydeligt berørt Magnus Carlsen fortælle om sin hårde og ensomme skoletid.

I 2013 kvalificerede nordmanden sig til verdensmesterskaberne, hvor han skulle spille mod Viswanathan Anand – en spiller kendt for at regne sin modstanders træk ud via tonsvis af forberedelse med computergenererede analyser af tidligere spil. På mirakuløs vis lykkedes det dog udfordreren fra Norge at vinde takket være sin aggressive og utilregnelige spillestil. Verden havde aldrig set lignende.

Sidenhen er flere VM-sejre blevet tilføjet, og altid har det været med faderens opbakning. Ved den seneste sejr i New York valgte sejrherren da også at udtrykke sin taknemmelighed offentligt for faderens støtte gennem årene.

Det var imidlertid allerede efter den første VM-sejr som om, at et eller andet skete med den stille, indadvente nordmand. Hans selvværd steg, og han har fået nære venskaber – noget som førhen var forbeholdt hans familiemedlemmer.

Men følelsen af, at han på en eller anden måde ikke passer ind, er der stadig.

»Det er frustrerende at føle, at du er den eneste, som forstår. Det er det mest ensomme ved at spille skak. Man har kun sig selv,« siger han.

Skathistoriens bedste træk

Magnus Carlsens 50. træk i fjerde parti i den såkaldte tiebreak vakte opsigt, da han ofrede sin dronning og satte modstanderen Sergey Karjakin skakmat. Skakeksperter fra hele verden roser nordmanden for sit geniale spil.

Magnus Carlsen selv lagde ikke skjul på sin glæde over spillets gang og trækkets resultat ved finalens efterfølgende pressemøde.

»Jeg er meget tilfreds med trækket. Det er rart at slutte af med skakmat,« lød det fattet fra den firedobbelte verdensmester til avisen VG kort efter at sejren var i hus.

Og ifølge hans danske træner Peter Heine Nielsen kan han sagtens være tilfreds med sin indsats:

»Magnus holdt virkelig fokus til det sidste træk. Det er jeg stolt over,« sagde han.

Natten til i går kunne den 26-årige nordmand Magnus Carlsen tilføje en fjerde verdensmestertitel i skak til sit i forvejen imponerende cv. Ofringen af dronningen var, hvad der sikrede ham sejren over Sergey Karjakin fra Rusland i finalen, som blev afholdt i New York City.

»Kampen som helhed har ikke været så god, set fra et skaksynspunkt, men dronning til h6 er det bedste afgørende træk i hele VM-historien,« siger den ukrainske storspiller Pavel Eljanov