Brøndby har kun penge til at køre forretningen under et år mere. Derfor henter klubben kapital på børsen.

Superligaklubben Brøndby har mandag fremlagt et prospekt, der skal sikre klubben mellem 100 og 140 millioner kroner i en aktieemission i november. De 100 millioner kroner er garanteret af fem investorer.

Ritzau har i forbindelse med annonceringen af prospektet stillet en række spørgsmål til Jesper Jørgensen, der er administrerende direktør i Brøndby.

Spørgsmål: I mangler 20 millioner kroner i egenkapital i forhold til at indfri økonomiske krav fra Uefa (Det Europæiske Fodboldforbund, red.), I skal afvikle en gæld på cirka 30 millioner kroner til Jan Bech Andersen (hovedaktionær i Brøndby, red.), og I har en lav likvid beholdning. Hvor stort er behovet for en kapitaltilførsel?

»Jeg kommer ikke ind på, hvad behovet præcist er, men jeg kan sige, at vi med de her 100 millioner kroner, vi har fået garanti for, har en garanti på et større beløb, end det behov vi havde.«

»Det giver os nogle muligheder for at indfri hovedparten af vores rentebærende gæld og samtidig foretage nogle investeringer.«

Spørgsmål: Har I kunnet fremskrive i horisonten, at hvis I ikke fik penge ind, så ville I blive nødt til at dreje nøglen om?

»Ja. Vi skriver også i prospektet, at der ikke er kapital nok til de næste 12 måneder, så vi har behov for at få styrket vores kapital- og likviditetsberedskab.«

»Det kan man selvfølgelig gøre på mange måder, og nu fik vi bemyndigelse til den her emission ved generalforsamlingen i maj, og den har vi valgt at udnytte nu for at sikre, at der er likviditet nok fremadrettet.«

Spørgsmål: I kan få tilført op til 140 millioner kroner, hvoraf ti millioner går til administrationsomkostninger. Hvad er forventningerne til beløbets størrelse?

»Det siger sig selv, at tallet ligger mellem 100 og 140 millioner kroner, men om det kommer til at ligge i den ene eller anden ende, har jeg ikke noget grundlag for at spå om. Men jeg har et håb, at så mange så muligt af vores aktionærer vil tegne nye aktier for et så stort beløb som muligt.«

Spørgsmål: I vil afvikle gæld for cirka 73 millioner kroner, I vil styrke likviditeten med 15 millioner kroner, og I vil investere i faciliteter omkring stadion for mindst 10 millioner kroner - samlet 98 millioner kroner. Kan man sige, at pengene meget hurtigt får ben at gå på?

»Ja, det er rigtigt. I og med, at vi indfrir hovedparten af vores rentebærende gæld, så styrker vi også likviditets- og kapitalberedskab på den lidt længere bane.«

»I 2015 og 2016 brugte og bruger vi fire millioner kroner på renter og otte millioner kroner på afdrag. Det er 12 millioner kroner om året, og det slipper vi for i fremtiden.«

»Vi har et stort lån, der bliver afviklet i slutningen af 2016, vi har et andet lån, der bliver afviklet i starten af 2017. Gælden til Jan Bech Andersen vil også blive afviklet umiddelbart efter, at emissionen er gennemført.«

Spørgsmål: Det er ikke første gang, at I er ude at hente penge på den her måde hos både store investorer og klubbens fans. Hver gang bliver aktiekursen lavere, og jeres aktionærer kan se deres investering blive mindre værd. Hvorfor skal de tro på, at det er værd at investere i Brøndby den her gang?

»Jeg skal ikke vurdere, om det er en god investering. Det må være op til hver enkelt at vurdere det. Jeg kan sige, at vi har lagt frem, hvad vi vil bruge provenuet og pengene til, og så må hver enkelt vurdere, om det er noget, som de ønsker at investere i. Jeg synes, det er åbent, ærligt og redeligt.«

»Vi mener, det er det rigtige at fjerne store dele af vores rentebærende gæld, så vi stort set er gældfri. Vi vil eje vores eget stadion, og den mulighed er der ikke mange andre klubber i Danmark, som har. Det vil give os muligheder fremadrettet.«

Spørgsmål: I har hentet samlet over 400 millioner kroner på aktieemissioner. For tre år siden hentede I over 200 millioner kroner. Hvad synes du, at det gør for jeres troværdighed, at I igen skal ud at hente penge på den her måde?

»Jeg synes, at vi med strategi 6.4, som vi lancerede i foråret, slog en streg i sandet. I strategien har vi et nøglebudskab, som er troværdighed, og jeg synes, at vi har lagt en åben og ærlig plan for, hvad pengene bliver brugt på bagefter.«

»Jeg skal ikke vurdere, om det her er mindre eller mere troværdigt end det, der har været tidligere. Jeg kan bare sige, vi relativt præcist har angivet, hvad vi vil bruge de penge på, som kommer ind ved den her emission.«

Spørgsmål: Jan Bech Andersen, tre investeringsselskaber - to med base i Jylland - og en ukendt privatperson har stillet garanti for, at der bliver solgt aktier for mindst 100 millioner kroner. Hvorfor tror du, at de synes, det her ligner en god forretning?

»De agerer i det finansielle marked og arbejder med fortegningsemissioner som den her. De har set muligheden for at lave en god forretning i det her, og derfor har de valgt at stille de her garantier.«

»Jeg vil ikke vurdere, om det er en god investering, det vil jeg lade op til hver enkelt - lige som det også er tilfældet for de fem investorer, der har stillet garanti.«

»Jeg er rigtig glad for, at de har valgt at stille den garanti. Det skaber et godt grundlag for os, og jeg håber også, at andre vil kigge på det som en god investering.«

Spørgsmål: Hvem er den her ukendte privatperson, som vil investere I jer ? har han noget, eller har han haft noget med Brøndby at gøre?

»Vedkommende har ikke nogen tilknytning til Brøndby og har heller ikke haft det. Jeg ved ikke en gang, om han har været tilskuer herude nogensinde. Vedkommende er ikke en fodboldperson, men en finansiel investor på lige fod med de tre andre finansielle garanter, som står i prospektet.«

Aktieemissionen i Brøndby vil være gennemført i midten af november.

/ritzau/