Selv om arbejdet i Kvindekommissionen ikke er færdigt, er der allerede gode råd til DBU om kvindefodbold.

Signalværdi, større lighed i bestyrelsen, flere trænere og skærpet elite er vejen frem for kvinderne i dansk fodbold.

Sådan lyder det fra Kvindekommissionen, der offentliggør sine første anbefalinger til Dansk Boldspil-Union, DBU.

Det skriver Politiken.

»Grundformen i dansk kvindefodbold er i stærk forbedring. Men lad mig stadigvæk konstatere, at der altså ikke er rykket voldsomt meget på de helt grundlæggende problemer,« siger Lykke Friis, prorektor ved Københavns Universitet, tidligere ligestillingsminister og næstformand i Kvindekommissionen, til Politiken.

Hun peger på, at piger får de dårligste baner, dårligste trænere og dårligste træningstider.

»Får man ikke gjort op med det, kan vi ikke udnytte det store potentiale, der er. Holdningsændringen er sat i gang, men den er langtfra fuldført,« siger hun.

Kvindekommissionen blev nedsat i august sidste år for at komme med forslag til initiativer, der skal sikre udviklingen af pige- og kvindefodbold i Danmark.

Blandt de første anbefalinger er, at DBU omtaler de to landshold anderledes.

DBU har ifølge kommissionen været forfalden til at italesætte herre- og kvindelandsholdet som henholdsvis landsholdet og kvindelandsholdet.

Kommissionen ønsker, at DBU kalder de to landshold "herrelandsholdet" og "kvindelandsholdet". Det mener komissionen vil gøre, at kvinderne bliver gjort mere synlige.

Desuden bør DBU ifølge kommissionen vedtage en plan med konkrete målepunkter og tiltag for, hvordan forbundet senest i 2025 kan have minimum 30 procent mænd eller kvinder i bestyrelsen. Som det ser ud nu, er der 15 mænd og én kvinde i bestyrelsen, og af de 101 udvalgs-og faggruppemedlemmer der er i forbundet, er blot ni kvinder.

'Blandt DBUs repræsentantskabs 146 medlemmer er blot 14 kvinder,' lyder det endvidere i anbefalingerne.

For at få flere kvindelige trænere bør DBU ifølge kommissionen indføre pige- og kvindefodboldelementer på den generelle træneruddannelse og udbyde trænerkurser med kvindelige spillere i centrum.

Det fjerde råd fra kommissionen er, at DBU bør dyrke den kvindelige elite mere. Det skal blandt andet ske, ved at man sætter penge af til udvikling af klubber og talenter, ligesom at kommissionen foreslår, at 3F-ligaen bliver set efter i sømmene for at sikre, at ligaen lever op til de krav, man vil stille til kvindefodbold.

DBU's formand, Jesper Møller, er positiv over for anbefalingerne. Han understreger dog til Politiken, at det er bestyrelsen, der skal vende tommelen opad eller nedad.

/ritzau/