De internationale stævne-arrangører inviterer ikke længere doping-dømte atleter. Og de nationale forbund vil helst heller ikke vide af dem, når de vender tilbage efter udstået karantæne. Det er forkert, mener Joachim B. Olsen.

Dansk atletiks største navn har altid selv taget markant afstand fra doping. Og som kuglestøder står han ofte i ringen overfor atleter, der er vendt tilbage efter udstået doping-karantæne - som eksempelvis hviderusseren Andrei Mikhnevich, slovakken Mikulas Konopka eller briten Carl Myerscough.

Olsen tager nu snyderne i forsvar - når de først har udstået deres karantæne.

- I det civile liv har man selvfølgelig også en straffeattest, der - hvis den ikke er ren - kan forhindre en i nogle ting. Men som udgangspunkt har man udstået sin straf, og jeg synes, at man ved at udelukke folk, der har været dømt, giver dem en ekstra straf, siger Olsen til Berlingske Tidende.

Flere atleter har oplevet den nye og hårde linje efter, at de er kommet tilbage fra doping-karantæner. Senest har den britiske sprinter Dwain Chambers mærket kulden fra sit eget forbund, der helst ville undgå at udtage ham til den kommende weekends indendørs VM i Valencia. Men det britiske forbund blev banket på plads af det internationale atletik-forbund IAAF, og derfor er Chambers nu blandt favoritterne til VM-medaljerne.

Den kvindelige amerikanske sprinter Chrystle Gaines mærker også, hvordan stævnearrangørerne ikke vil have noget med hende at gøre efter hun har afsonet sine to år på sidelinjen på grund misbrug af syntetiske steroider (THG).

Hun mener, at det må være ulovligt IKKE at invitere hende og skrevet mails til stævnearrangørerne for at få en forklaring.

- Vi har gjort, som vi skulle - siddet udenfor i to år. Nu prøver vi at komme tilbage, og det bliver vi forhindret i - det er imod reglerne, siger hun til BBC.

Gaines mener, at IAAF burde tvinge arrangørerne til at invitere hende og andre tidligere doping-dømte atleter. Men en IAAF-talsmand afviser, at forbundet kan gøre noget.

- De er uafhængige af IAAF, og det er helt op til dem selv, hvem de vil invitere.

Belgiske Wilfried Meert, der er næstformand i en forening, som repræsenterer 51 stævner, og som selv står i spidsen for Golden League-stævnet i Bruxelles, bekræfter, at man ikke vil se de tidligere doping-snydere til start.

- Vi er ikke tvunget til at sende invitationer ud til nogle bestemte atleter. Derfor kan vi beslutte, at vi ikke længere vil invitere folk, som er blevet udelukket for doping, siger Meert.