Det vil nok være respektløst at kalde Kasper Hjulmand for linedanser. Vi taler trods alt om det mest oplagte bud på en dansk landstræner, når Morten Olsen med al sandsynlighed takker af i 2016.

Alligevel er der noget om snakken - i metaforisk forstand. Taktikeren og fodboldnørden Kasper Hjulmand bevæger sig efter fem måneder i Bundesligaen, hvor en træner i gennemsnit fyres efter et år og 13 dage, med små skridt mod implementeringen af de idéer, han rejste fra Nordsjælland til hovedstaden i delstaten Rheinland-Pfalz med. Det handler om at agere i et felt, hvor udvikling og øjeblikkelige resultater kan være hinandens modsætninger, hvis man ikke træder varsomt frem.

- Jeg overtog et hold, som på nogle dele af spillet ligger rigtig langt væk fra det, jeg tror på. Så vejen frem skal jeg balancere på en knivsæg. Tager jeg for store skridt, er spillerne ikke med, og så får vi ikke resultater, siger Kasper Hjulmand fra bilen på vej til træning, som er endnu en mulighed for at arbejde med implementeringen af idéerne om agressivt presspil og hurtig boldomgang langs jorden.

Status efter den første tredjedel i Bundesligaen er en placering midt i tabellen med sejren over Borussia Dortmund som et af højdepunkterne. Blot to liganederlag er det blevet til, hvilket har givet den lange dansker bred anerkendelse både i Tyskland og Europa.

Indtil videre er opgaven klart bestået, men Kasper Hjulmand vil mere. Velvidende at tålmodighed - det ofte uforståelige ord blandt fans og klubbosser - er vejen frem.

Efter et lille halvt år er gennemførslen af idéerne langt fra i mål.

- Overhovedet ikke. Vi er først lige begyndt. Sådan noget tager lang tid. Men idéerne er blevet introduceret, og dele af spillet er vi startet op på. Forståelsen af idéerne bliver bedre og bedre, men vi er ikke i nærheden af at udføre det.

Hvor lang tid tager det, før I er, hvor I skal være?

- Det kommer an på, hvor dygtige spillere, man har. Men der er nok ingen tvivl om, at der i hvert fald skal gå en sæson og et par transfervinduer for at finde ud af, hvem der kan spille, som vi gerne vil have, og hvem vi skal have fat i. At forme holdet og spillet og få ideerne under huden tager tid, forklarer Kasper Hjulmand.

Seneste brik i 42-årige Hjulmands store puslespil faldt på plads i søndags, da FCK-backen Pierre Bengtsson blev præsenteret som ny Mainz-spiller fra årsskiftet. En spiller, Hjulmand kender fra deres fælles tid i FC Nordsjælland, og som passer perfekt ind i den Aalborg-fødte træners filosofi. Landsholdsspilleren Andreas Bjelland kan være den næste brik, der skal flytte klubben yderligere i den rigtige retning.

Undervejs har der været bump. Linjen har i perioder været snoet med Europa League-elimineringen mod græske Asteras Tripolis som et sviende brændemærke. Man snakkede om krise, og Kasper Hjulmand måtte modvilligt gå på kompromis med sin spiludvikling. Manden, der hylder kontinuitet og troskab mod spilkoncepter, måtte sadle om for en stund.

- Der har været beslutninger, hvor jeg er gået meget på kompromis og har lavet en type spil, som jeg i den optimale verden ikke ville have lavet.

- Det er hele tiden den der pragmatisme i forhold til, hvad spillerne kan, og hvad føler de sig trygge ved samtidig med, jeg holder retningen i den måde, vi skaber spillet på. Som træner kunne man godt ønske, det gik hurtigere, men det tager altså noget tid. Det drejer sig hele tiden om de valg. Det er med at finde den linje mellem udvikling og resultater, forklarer Kasper Hjulmand.

Er det ikke frustrerende at gå på kompromis med det, man gerne vil?

- Det er en realistisk tilgang til tingene, som man bliver nødt til at have. Det nytter ikke at bede spillere om noget, de ikke kan udføre. Så er man på dybt vand, siger Kasper Hjulmand, der sammen med sit trænerteam bestående af blandt andre Keld Bordinggaard og Flemming Pedersen i weekenden indledte en hektisk periode, inden Bundesligaen holder vinterferie.

- Det er fire uger med seks kampe efter et år, hvor vi havde mange VM-spillere af sted, som ikke fik den store pause i sommer. Så der er ingen tvivl om, at der er meget, der kan ske inden for de sidste fire uger. Det kan gå op og ned, og det er vi forberedte på.

Styrmand Hjulmand har nok at se til. Kursen er lagt. Nu skal han bare holde balancen. I det regnskab ville et point eller tre mod Schalke 04 i morgen lune godt.