Fiskere, bjergluft og fairplay har været årsager til succes og fiasko for BTs spilekspert, Steffen Dam.

Den 40-årige Steffen Dam har tjent millioner på spil og adviserer dagligt BTs læsere med sine spilforslag. Senere på måneden udkommer hans bog ’Sådan vinder du på Oddset’, og i den anledning har vi taget en snak med ham om hans egne spil-oplevelser.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele interviewet med Steffen Dam, læs et uddrag fra hans bog - og få hans 7 bedste tricks til, hvordan DU kan tjene penge på oddset.


Fiskere, bjergluft og fairplay har været årsager til succes og fiasko for BTs spilekspert, Steffen Dam.

Den 40-årige Steffen Dam har tjent millioner på spil og adviserer dagligt BTs læsere med sine spilforslag. Senere på måneden udkommer hans bog ’Sådan vider du på oddset’, og i den anledning har vi taget en snak med ham om hans egne spil-oplevelser.

Hvordan kom du ind i spil i første omgang?

»Der var ikke de store spilmuligheder, da jeg var ung, så det var lidt på hobby-basis. Så blev jeg tilbudt at blive BTs spilekspert i 2001, da deres gamle spilekspert stoppede. Jeg arbejdede på BT Sporten, og så blev jeg tilbudt jobbet. Så blev det min fuldtidsbeskæftigelse.«

Hvad er et godt spil?

»Når alle ting passer sammen. Når oddset ser godt ud på et hold i forhold til deres kampe mod en lignende modstander. Eksempelvis hvis et hjemmehold i Superligaen står til odds 2.30, så er holdets chance 50/50. Hvis jeg så synes, at to hold er lige gode, men oddset giver 2.50 – så er det jo pludseligt interessant. Så kigger man på forskellige faktorer: hjemmebanens styrke, skader og karantæner, kampens vigtighed og så videre. Når det gode odds passer med min læsning af kampen, har jeg et godt spil.«

Hvad er det bedste spil, du har spillet?

»Jeg har engang ramt en tips 13 til en million, men det var egentlig for sjov. Rent spilteknisk er det nok en kamp fra den nordamerikanske CONCACAF Champions League. De puertoricanske mestre, Bayamon, var kommet med i turneringen, og deres hold bestod af fiskere og malere. De spillede aldrig uden for Puerto Rico. De skulle møde Comunicaciones fra Guatemala, et fuldtidsprofessionelt hold med hjemmebane i 1600 meters højde. Bayamon havde aldrig spillet i bjergluft før. De måtte blive massekreret. Comunicaciones gav 1.80 for sejr og 8 gange pengene igen for at vinde med tre eller mere. Der gik jeg ned i Tipico, og sagde: ’I spiller bare, til jeg ikke kan spille mere’. Det fik jeg et pænt beløb på. Jeg stod op om natten for at se, hvordan det gik, og Bayamon var bagud 4-0 efter 50 minutter.«

Hvad med det dårligste spil, husker man det?

»Ja, det var West Ham mod Everton sidste år. De lå et og to på Fair Play-barometeret, og det lå fast, at England fik en Europa League-plads på fair play. Det måtte West Ham og Everton gå efter. De lå inden for få advarsler, og jeg kunne se et kæmpe spil på, at der kom få kort i kampen. De havde ikke noget at spille for i ligaen, så måtte begge hold bare gå ud og tænke, at de bare måtte undgå kort. Det regnede med kort. West Ham gik i Europa League-kval og skulle med fra først kvalrunde, så de skulle spille i starten af juli, og det var tydeligt der, at de ikke gad det. Det læste jeg helt forkert. Hvis det spil opstår igen, så vil jeg ikke falde i den fælde igen.«

Hvor mange penge har du tjent på spil?

»Jeg vil selvfølgelig ikke sige det præcise beløb, men man kan sige millioner. Det er over to millioner, og så er der en tipsgevinst på en million fra en tips 13 oveni, så det er jo et godt sted at starte.«

Hvorfor er det nødvendigt med en bog om at vinde på spil?

»Jeg synes, debatten har været meget forfejlet omkring sportsbetting, og mit bedste bud er, at det skyldes uvidenhed. Jeg vil gerne perspektivere debatten, og sige, at sportsbetting er noget andet, end folk tror. Der kommer ludomaner ud af det, det kan jeg ikke benægte, men jeg tror, at mange vil ind bag, hvad det her er for en verden. Jeg tror, at der er mange, der vil finde det interessant at høre fra en person, der har bevist, at man kan tjene penge på det her. Der findes mange teoretiske bøger om det, men ikke en bog, der viser det i praksis.«

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Malte Kristiansen
Vis mere

Boguddrag: Fordelen af hjemmebane

I ’Sådan vinder du på Oddset’ deler BTs spilekspert Steffen Dam ud af alle sine guldkorn. Her er et uddrag af kapitlet om hjemmebanefordel.

De fleste er selvfølgelig klar over, at det er en fordel at spille på hjemmebane. Man er i trygge rammer, kender forholdene på stadion, alt er, som det plejer, og eneste rejsetid er fra klubhuset og over til omklædningsrummet. Men fordelen af hjemmebane er mere kompleks end som så.

Stemning på stadion

»Her kunne man have sagt tilskuertal, men det betyder i sig selv ikke så meget – mere vigtigt er det, hvordan stemningen er på stadion. Et eksempel herpå er Stoke, som langtfra har det højeste tilskuertal, men de mest larmende tilskuere. De nærmest bærer spillerne frem og lægger massivt pres på dommeren, hvorfor Stoke normalt har en stor fordel af hjemmebane.«

»Man kan også tage en anden yderpol. Wigan lå i mange sæsoner i Premier League, men de havde meget sjældent udsolgt, da byens favorithold var og blev rugbyholdet. Stemningen på stadion kan bedst beskrives som atmosfæreforladt, selv efter Premier League-standard, hvilket kan være en stor del af forklaringen på, at Wigan klarede sig forholdsmæssigt dårligt på hjemmebane.«

»Tilskuertallene er selvfølgelig ofte en rigtig god rettesnor for, hvor stor det pågældende holds fordel af hjemmebane er, specielt i de mindre ligaer. Interessant er det også at kigge på, hvor stor en procentdel af stadion, der er solgt billetter til, for et udsolgt stadion med 10.000 tilskuere giver et langt større tryk end eksempelvis 12.000 tilskuere på et stadion med plads til 40.000 tilskuere.«

Underlag

»En fodboldbane er ikke bare en fodboldbane. Som oftest er underlaget græs, men specielt i de nordlige egne af Europa bliver kunstgræs mere og mere udbredt. Hold med kunstgræs som underlag har typisk en større fordel af hjemmebane, da spillet bliver anderledes end på naturgræs, og modstanderne ikke er vant til at spille på underlaget. Det er de fleste klar over, men de færreste tænker over, at en græsbane ikke bare er en græsbane.«

»Nogle klubber vælger helt bevidst at lade være med at klippe græsset eller at vande banen. Det ser man typisk hos klubber med mange fysisk stærke spillere, som meget gerne vil have masser af duelspil og meget lidt spil langs jorden. Det skal man være opmærksom på kan være tilfældet, inden man placerer sine penge, for selvom det måske kan virke usportsligt, så er fairness helt og aldeles irrelevant, når du placerer dine skillinger.«

»Her tæller kun fakta, og fakta i sådan et tilfælde er, at hjemmeholdets fordel af at spille på eget ’græs’ stiger. Jo længere du kommer ned i rækkerne, desto færre ressourcer er der som oftest til at pleje banen, og derfor vil man i vintermånederne se kampe afviklet på baner af meget tvivlsom karakter. Tager vi et dansk eksempel, så vil det for et hold som FC Nordsjælland være en mindre katastrofe at skulle spille på en knoldet og tung bane, hvorfor der kan opstå gode investeringsmuligheder i at vædde imod FCN ud fra banens beskaffenhed.«

Rejseafstand

»Spørg bare LuchEnergiya Vladivostok, hvad rejseafstand betyder. Fra 2006 til 2008 lå klubben i den bedste russiske række, selvom man med sin placering på den russiske østkyst ligger omkring 9.000 kilometer fra Moskva. Blandt andet måtte CSKA Moskva se sig slået med 4-0 af LuchEnergiya efter en lang og udmarvende flyvetur på ti timer og dertilhørende jetlag, hvilket fik den russiske landsholdsmålmand Igor Akinfeev til at foreslå, at LuchEnergiya skulle flyttes til den japanske liga. Sådan er det ikke gået, og selvom eksemplet hører til de mere ekstreme, så er der gigantisk forskel for CSKA Moskva på at skulle køre i bus til et lokalopgør mod Dinamo Moskva eller på en dagsrejse til Vladivostok.«

»I mindre lande betyder afstandene selvsagt knap så meget, men har dog stadig betydning, mens det i større lande som eksempelvis Rusland eller USA er klogt at få kortlagt, hvor holdene rent geografisk ligger, så du er klar over, hvor stor rejseafstand der er mellem de to klubber.«

»Det gælder ikke mindst i den asiatiske VM-kvalifikation. Den afvikles godt nok kun hvert fjerde år, men her betyder hjemmebanen ekstremt meget. Det lille bjergland Bhutan skulle eksempelvis ned at spille i varm ørkenluft i Qatar, hvilket de slet ikke kunne omstille sig til og tabte 15-0. I returkampen i bjerglandet var situationen stik modsat.«

»Tynd bjergluft i 2.500 meters højde var på ingen måde de arabiske spilleres livret, hvorfor Qatar blot vandt med 3-0 efter en relativt lige kamp. Her gav bookmakerne omkring to gange pengene på Bhutan med ni mål i handicap på grund af den massive forskel fra den første kamp og havde helt tydeligt ikke indregnet i oddset, at returkampen foregik under helt andre forhold.«

»Den tynde luft i bjergene er en faktor, man absolut ikke må undervurdere. I den seneste VM-kvalifikation vandt Bolivia således med 6-1 over Argentina i tynd bjergluft. Spiller man på hold, der ligger i områder med mange bjerge, er det en rigtig god idé at tjekke banens højdemæssige beliggenhed.
En generel regel er, at jo længere afstand der er mellem to klubber eller landshold, desto større er fordelen af hjemmebane, og så kan der oven i være nogle vejrmæssige eller geografiske forhold, som beskrevet ovenfor, der kan gøre fordelen af hjemmebane endnu større.«

»Som oftest ser man også, at ø-hold har en større fordel end normalt af hjemmebane. Dels har modstanderne en lang rejse, typisk med fly, dels har de ikke mange fans med, da det er dyrt og besværligt at komme dertil, og endelig har ø-hold normalt fanatiske fans, som bakker holdet op.«

Vejret

»I mindre lande har vejret ikke den store betydning i forhold til fordel af hjemmebane, men tager man europæiske turneringer, så er sagen en anden. Et lysende eksempel er Tromsøs kamp mod Chelsea i 1997. Dengang havde Chelsea en italiensk trio i form af Gianluca Vialli, Gianfranco Zola og Roberto Di Matteo, som næppe var vant til snestorm. Men det blev Chelsea budt i det nordnorske, og der findes helt legendariske billeder fra kampen, hvor Vialli står og prøver at få varmen og slet ikke synes, at det er særlig sjovt. De undertippede nordmænd havde derimod intet imod at spille i snevejr. De kæmpede og fightede kampen igennem og vandt til alles overraskelse med 3-2. For så under normale vejrforhold at tabe returkampen 7-1 på Stamford Bridge.«

»Er et hold ikke vant til at spille under en speciel type vejr og møder en modstander, der normalt spiller under disse forhold, så vil det give en større hjemmebanefordel, og det er noget, man kan bruge i sin betting. Tjek vejrudsigten, når der er tale om opgør mellem to hold, som normalt spiller under forskellige vejrforhold, og lover den sne og frostgrader, og et sydeuropæisk hold kigger forbi, bliver vejret med stor sandsynlighed en væsentlig faktor.«

»Til gengæld skal man passe på med at overvurdere, hvis der for eksempel er kraftigt regnvejr i en ligakamp. Den fejl har jeg begået flere gange og eksempelvis spillet på, at det skulle give færre mål. Det kan give en anderledes kamp, hvor det bliver flere dueller og mere tilfældigt spil, men det er vilkår, som begge hold er vant til og som oftest hurtigt kan omstille sig til at spille under, og min erfaring peger i hvert fald ikke i retning af, at det skulle være en profitabel vej at investere sine penge.«

Sanktioner

»Et stadion uden tilskuere giver en mærkelig stemning til en fodboldkamp og gør fordelen af hjemmebane markant mindre. Det sker fra tid til anden, at kampe afvikles uden tilskuere eller bliver flyttet til et andet stadion langt pokker i vold på grund af sanktioner eller udefra kommende omstændigheder såsom krig, hvilket vi senest har set i Ukraine. Hvis der spilles helt uden tilskuere, betyder det mere i negativ retning for hjemmeholdet, end hvis de må flytte til et nærliggende stadion, men dog har lov til at få tilskuere med til kampen.«

GENERELT

Vi skal have fat i de rå tal. Her kan du se, hvor stor fordelen af hjemmebanen er i udvalgte ligaer på basis af de seneste 15 år.

En rigtig god idé er at lære hovedtrækkene i denne tabel udenad, hvis du til daglig spiller påkampe fra disse ligaer. Det er nemlig en meget almindelig faldgrube, at man ikke vurderer fordelen af hjemmebane rigtigt, og man derfor får spillet på noget, som i længden er en dårlig investering.

I tabellen kan man se, hvor mange hjemmesejrer der i snit falder i en liga. Det frehævede 'odds 1'-tal angiver det odds, man i gennemsnit skal have på hjemmesejren for at have overskud i ligaen, og modsat angiver 'odds 2'-tallet det gennemsnitlige odds, man skal have for at have overskud på, at udeholdet får point. De tal bruger jeg selv til at vurdere holdene op imod hinanden. Har jeg to hold tila t være cirka lige gode, skal jeg altså op og have over odds 2,13 i gennemsnit i Premier League for at kunne spille på hjemmeholdet, og modsat over odds 1,88 for at kunne spille på point til udeholdet.

Steffen Dams syv råd til at vinde på Oddset

1. Spil ikke for mere, end du har råd til at tabe

Den vigtigste regel, og det gælder for alle. Det nytter heller ikke noget, at man begynder at spille for meget mere, selvom man har vundet gennem en periode. Tag det stille og roligt.

2. Hav tålmodighed

Folk har en tendens til, at de vil vinde store penge på en gang. Det ved bookmakerne godt, og det er de kunder, de elsker, for dem tjener de penge på.

3.Spil på hvad det giver, og ikke hvad det bliver

Du kan lave en god chancevurdering, og spille efter det – men du kan ikke forudsige en kamps resultat.

4. Spil primært singler

Multi-boner er lokkende, men det er som regel ikke vejen frem. Der er teknisk set ikke noget i vejen med at spille multi-boner, hvis der er værdi, men det er svært at finde en bookmakerne, der tilbyder det bedste odds på alle væddemål. Og hvis der er, skal man måske være mere kritisk i sin chancevurdering.

5. Hav flere konti

Det er meget vigtigt for overskud på den lange bane, at man har konti flere steder. Selv få ørers forskel på et odds kan blive til mange penge i det lange løb. Lad os eksempelvis sige, at du spiller 10 øre lavere end det højeste odds, hver gang du spiller, fordi du kun har konto ét sted. Det lyder ikke af meget, men ved bare 100 vundne væddemål til 100 kroner pr. væddemål vil du have smidt 1.000 kroner i havet ved at spille til 10 øre lavere end det højeste odds.

6. Søg mod mindre ligaer

Det er meget nemmere, at finde værdi i mindre ligaer. Premier League er gennemanalyseret, hvorimod mindre ligaer som den danske 2. division ikke er lige så gennemanalyseret. Søg noget, hvor man har en idé om, at man kan finde god information, og bookmakerne ikke bruger lige så mange ressourcer.

7. Spil med hjernen – ikke med hjertet

Objektivitet forsvinder, når man spiller med hjertet, og så forsvinder dine penge også ret ofte.

Sådan vinder du på Oddset. Forfatter: Steffen Dam Udkommer 30. maj 2016 på BTs forlag i samarbejde med People’sPress
Sådan vinder du på Oddset. Forfatter: Steffen Dam Udkommer 30. maj 2016 på BTs forlag i samarbejde med People’sPress
Vis mere