Ståle Solbakken har fået forlænget sin kontrakt i FC København, og det medfører, at forventningerne til resultaterne vil vokse i årene fremover. Der vil være en forventning om, at der skal hentes et mesterskab, og at man i internationale kampe ikke bliver overrasket i samme grad, som man blev mod eksempelvis Brugge.

Peter Sørensen er BTs Superliga-­ekspert og skriver i BT Sporten hver søndag og mandag. Opret abonnement på BT PLUS og læs kommentaren om Ståle Solbakken, der i Peter Sørensens optik er blevet en bedre træner efter sit ophold i udlandet - du får samtidigt adgang til tusindvis af artikler, guider og reportager i BT PLUS-universet


Ståle Solbakken har fået forlænget sin kontrakt i FC København, og det medfører, at forventningerne til resultaterne vil vokse i årene fremover. Der vil være en forventning om, at der skal hentes et mesterskab, og at man i internationale kampe ikke bliver overrasket i samme grad, som man blev mod eksempelvis Brugge.

Solbakkens position er jo uanfægtet i klubben som overordnet sportslig ansvarlig og med et budget, der givetvis vil være ligaens største. Dermed er mulighederne for at hente spillere fra en anden hylde end konkurrenterne langt større. Det er klubbens selvforståelse: at man kan vinde i Danmark og tilhøre subtoppen i Europa.

Jeg tror ikke, at det hold, Ståle Solbakken vil stå i spidsen for den kommende sæson, i udgangspunktet vil have en anden filosofi end den, vi ser nu. Men det, der vil definere udtrykket yderligere, er de spillere, han henter, og deres evner til at udfolde deres individuelle potentiale. Grundtanken vil stadig være en zoneforsvarende, aggressiv og bolderobrende 4-4-2 eller 4-4-1-1 i Europa -formation.

Backer skal stadig doble på kanterne, kantspillerne skal søge ind i banen og afslutte i stil med Nicolai Jørgensen, og angriberne skal fordele ansvaret, så den ene kan vinde hovedspilsdueller, mens den anden kan søge dybt, så der konsekvent er forskellige opspilsmuligheder. Her er man godt på vej, og yderligere forstærkninger vil også være hentet til den stil. Det er så deres individuelle færdigheder, der skal lægge yderligere på. Og her taler vi om en kvalitet, der er høj. Så høj, at det er de færreste Superligaspillere, der kan forstærke holdet nævneværdigt.

Ståle Solbakken er en ekstremt engageret og lidenskabelig træner. Ikke kun når det handler om FCK, men i fodbold generelt. Det var han som spiller, og det er han som træner.

Han er veluddannet af trænere i sin aktive karriere og har selvfølgelig også gjort sig sine tanker efterfølgende. For tag ikke fejl - er man opdraget i den norske ånd, så fylder det taktiske aspekt meget. Med tanke på hvor elendige klimatiske forhold, der er i Norge, har man altid været klar over, at man måtte udnytte andre parametre, herunder det taktiske element, mod internationale modstandere. Det har været med til at forme Ståle Solbakken.

Jeg var anfører under Ståle Solbakken i Ham Kam, da han fik buddet fra FC København. Der var et stærkt bånd mellem ham og klubben, især på grund af Flemming Østergaard, selv om det kun blev til 16 kampe som aktiv. Da FCK kontaktede Ståle Solbakken, havde han kun været cheftræner i tre år, men i mine øjne var han alligevel oplagt.

Der er naturligvis sket en del med Solbakken som træner gennem tiden. I min optik er forskellen fra hans første hold til hans sidste hold i den første trænerperiode større end den udvikling, han siden har været igennem. I begyndelsen var det en solid defensiv, lidt i stil med Hans Backe, der var udgangspunktet, selv om Ståle Solbakken nok identificerer sig mere med Roy Hodgson. Over tid fik individualisterne mere betydning, og derfor blev spillestilen mere seværdig.

Den nuværende stil er en blanding, synes jeg. Jeg er sikker på, at Ståle Solbakken ønsker et mere overbevisende indtryk, men det, man savner, er, at profilerne på holdet i højere grad er i stand til at funkle. Nicolai Jørgensen med den dårlige skadeshistorik var man for afhængige af i efteråret, og Andreas Cornelius var indtil sin skade langt fra den form, han forlod klubben i. Så kampe, der skulle vindes 2-0, har kostet point eller er blevet til smalle sejre. De sidste 10 procent har manglet, for der bor mere i holdet end det, vi har set.

Jeg mener også, der er al mulig grund til at tro, at Ståle Solbakken er blevet en bedre træner - og en klogere mand - af sine ophold i Tyskland og England. Når man kommer igennem den type oplevelser, er man styrket af erfaringerne. Og jeg minder om, at Solbakken i denne omgang har haft holdet i lidt over et år, og dermed ikke har haft lige så lang tid til at sætte sit præg på holdet.

Det vil givetvis ændre sig i den kommende sæson.