En dansk speedway-verdensmester i slagsmål, Bjarne Riis annoncerer comeback til cykelsporten, dobbelt dansk håndbold-bronze og en ny dansk golfstjerne.

BT kigger ind i krystalkuglen og giver i samarbejde med en række eksperter et bud, hvad der venter af store sportsoplevelser i 2016.

TENNIS

Foto: Claus Fisker
Vis mere

Genrejsningen

2015 blev med Caroline Wozniackis egne ord et lorteår. Det bliver der rettet op på i 2016, hvor danskeren bliver bedre til at lytte til sin krop. 2015 blev spoleret af et sandt bombardement af fysiske skavanker, hvilket får Wozniacki til at være mere kalkulerende i valget af turneringsdeltagelser. De færre turneringer vil betyde en større friskhed ved dem, hun deltager i, og dermed vil Wozniacki genvinde et af sine stærkeste våben: Hendes gode fysik, der kan slide enhver modstander op. Allerede ved Australian Open vil hun få et godt afsæt til sæsonen, hvor hun stille og roligt arbejder sig op i top fem på verdensranglisten.

Nede som nummer 17 på verdensranglisten har hun alt at vinde og hun trives med rollen som underdog. OL er et stort mål, men den store succes kommer i USA, hvor de amerikanske fans endnu en gang bakker deres danske darling op hele vejen til finalen. Desværre står Serena Williams på den anden side af nettet, så endnu en gang må Wozniacki nøjes med en flot andenplads.

Caroline Wozniackis tidligere danske træner Michael Mortensen er ikke i tvivl:

»2016 bliver et rigtig godt år for Wozniacki«.

SPEEDWAY

Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Veteranens verdensmesterskab og slagsmål

Nicki Pedersen går ind til den kommende Grand Prix-serie fuld af motivation. Han er fyldt 38 år, men sammenlignet med 45-årige Greg Hancock og 44-årige Tomasz Gollob, har den iltre fynbo masser af gode år foran sig på speedway-cyklen. Og endnu bedre: Flere VM-titler. Den mangeårige speedway-kommentator Ib Søby har kigget i krystalkuglen og spottet et verdensmesterskab allerede i 2016.

»Nicki Pedersen bliver verdensmester, og det vil blive afgjort i det næstsidste grand prix i Torun i Polen. Der, hvor han tabte verdensmesterskabet i 2012, da han tabte semifinalen til Chris Holder.«

Dengang røg Nicki Pedersen og australske Chris Holder i slagsmål efter et sammenstød i semifinalen. Det har polakkerne ikke glemt, hvilket vil være en ekstra motivation for Nicki Pedersen. Som Ib Søby udtrykker det:

»Alle i Torun hader Nicki Pedersen.«

I 2015 var det Greg Hancock, der fik det voldsomme fynske temperament at føle efter en hidsig konfrontation under grand prix-serien. For Nicki Pedersen byder sæsonen desuden på endnu et slagsmål med en af konkurrenterne.

»Det bliver der ikke lavet om på. Det vil altid være Nicki mod resten af verden. Han er fuldstændig kompromisløs«.

På holdsiden er der mere dansk succes at hente, spår Ib Søby. Nicki Pedersen, Niels Kristian Iversen, Peter Kildemand og enten Michael Jepsen Jensen eller Kenneth Bjerre vender til sommer hjem fra England i triumf.

»Det danske landshold vinder hold VM i Manchester. De har en indledende runde i Vojens d. 23. juli, som de vinder. Det sender dem direkte til finalen i Manchester. Den vinder de foran det polske landshold.«

GOLF

Foto: JOHANNES EISELE
Vis mere

Den nye stjerne på golfhimlen

Vi kender alt til Thomas Bjørn og Søren Kjeldsen som har forkælet os år efter år i mere end et årti. Så kom Thorbjørn Olesen med sin charme og et topniveau, der gør ham i stand til at spille med i toppen af de store Masters. 2016 bliver dog en anden danskers år. En 24-årig frederikshavner.

»Det bliver Lucas Bjerregaard. Hans karriere er de seneste fem år bare blevet bedre og bedre. Han er steget stødt år efter år,« siger Viasats mangeårige golfkommentator Henrik Knudsen.

Han sluttede 2015 med en andenplads ved Europa Tour-turneringen Hong Kong Open og fulgte op med en tredjeplads i BMW Masters i Shanghai. To stærkt besatte turneringer. I 2016 står han øverst på sejrsskamlen.

»Han vinder en Europa Tour-turnering og kan komme tæt på Ryder Cup-turneringen. Han kan måske få et wild card til Ryder Cup,« vurderer Henrik Knudsen, som også ser Lucas Bjerregaard tage en af de to danske OL-billetter til Rio. Her kan Thorbjørn Olesen trække sorteper.

Den anden billet står til at blive en duel mellem nordjyden Søren Kjeldsen og storkøbenhavneren Thorbjørn Olesen.

»Jeg tror på de to vendelboer,« siger Henrik Knudsen og henviser til Kjeldsen og Bjerregaard.

FODBOLD

Foto: VALERY HACHE
Vis mere

EM i Frankrig

Morten Crone Sejersbøl, sportsredaktør på Berlingske:

»Hjemmeholdet Frankrig går hele vejen til finalen, hvor de møder de forsvarende verdensmestre fra Tyskland, der har besejret Spanien i semifinalen. I den afgørende kamp på Stade de France starter Olivier Giroud overraskende i front i stedet for Benzema, der natten op til kampen har haft et maveonde og føler sig svækket. Netop Olivier Giroud ender som kampens helt store spiller, da han i det 23. minut header Valbuenas indlæg i mål til 1-0, inden han efter et hjørnespark kaster sig frem ved bagstolpen og med en lang tå får prikket bolden i mål til 2-0 blot to minutter før pausen.

Anden halvleg udvikler sig til et gedigent tysk pres, men i midterforsvaret spiller Varane en storkamp og clearer det, der kommer ind fra kanterne, mens Geoffrey Kondogbia bliver den helt store spiller på den centrale midtbane, hvor han ligger som et oprydningsmonster foran firebackkæden. Thomas Müller reducerer til allersidst, da han følger op på et langskud fra Mario Götze, som bliver rettet af og rammer stolpen.«

OL-FODBOLD

Foto: Claus Bech
Vis mere

Morten Crone Sejersbøl, sportsredaktør på Berlingske:

»Det danske OL-landshold er stort set identisk med det, der spillede U21-EM i Tjekkiet. Bendtner har været et emne til truppen, men melder fra for at prioritere sin familie (host-host). Holdet klarer sig igennem det indledende gruppespil, og der opstår en vis hype, men i den første vind eller forsvind-kamp ryger det ud. I stedet samles nationen om håndboldherrerne og letvægtsfireren, mens Nicklas Bendtner lægger et billede af sig selv på Instagram, hvor han fester med sine venner i Las Vegas kun iført et halssmykke fra sin egen første kollektion og en BH, der dækker penis, men som - konstaterer Julie Zangenberg hjemme i Danmark - ikke tilhører hende.«

CYKLING

Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Dansk cykelfest i Touren og Riis’ comeback

Det var ikke til at bære, da Jakob Fuglsang på 18 etape af årets Tour de France pludselig blev mejet ned af en motorcykel på vej op af Col du Glandon. Han havde direkte kurs mod en meriterende etapesejr, men drømmen brast, da den danske Astana-rytter svingede ind i en motorcykel, der forsøgte sig med en alt for hasarderet overhaling. Heldigvis for silkeborgenseren tager han revanche under årets Tour. Sådan lyder spådommen fra Eurosports cykelkommentator Thomas Bay.

»Når vi er nået igennem Pyrenæerne og klassementet har sat sig vil Jakob Fuglsang på et eller andet tidspunkt ramme rigtigt. Når vi er nået til alperne, skal folk forsøge at gøre noget. Fabio Aru (den forventede Astana-kaptajn i Touren.red.) skal ud at indhente noget tabt terræn i alperne og det gøres ved at sende nogle stærke folk af sted. Jakob kommer af sted i en gruppe, og gruppen får så stort et forspring, at etapesejren bliver afgjort i gruppen. Der er Jakob Fulgsang stærkest.«

Det bliver i det hele taget en dansk sommercykelfest i Frankrig, som i øvrigt får Chris Froome som vinder. Efter et par magre år bliver Danmark rigt repræsenteret i Touren. Udover de vanlige deltagere Lars Bak og Jakob Fuglsang gør Chris Anker Sørensen comeback i Touren, som også byder på tv-tid til Matti Breschel i Cannondale-trøjen. Michael Valgren og Jesper Hansen kommer med på et af de yderste mandater, mens Christopher Juul-Jensen og Magnus Cort er i spil for Orica-GreenEdge. Det samme er Michael Mørkøv for Team Katusha.

Den største danske cykelhistorie kommer dog til at omhandle en gammel kending: Bjarne Riis. Et kig ind i krystalkuglen afslører i Thomas Bays øjne, at Bjarne Riis melder ud, at han vender tilbage på World Tour niveau på den ene eller anden måde.

»Om det er som holdejer, sportslig leder på et eksisterende World Tour-hold eller i et nyt setup, ved jeg ikke. Men jeg tror, at Bjarne i løbet af 2016 melder sin tilbagekomst til den internationale cykelscene.

HÅNDBOLD

Foto: Henning Bagger
Vis mere

EM i Polen, herrelandsholdet

BTs håndboldkommentator, Søren Paaske::

»Danmarks håndboldherrer vinder sin gruppe foran Ungarn, Rusland og Montenegro, og i mellemrunden bliver det også til sejr over Sverige, Tyskland og Spanien. Alt kører perfekt, og det et dansk hold proppet med selvtillid, der går ind til semifinalerne. Men, men, men… Her må Danmark se sig besejret af de polske værter, som bliver båret frem af 15.000 tilskuere i Krakow - og et dommerpar, der ryster på hånden ved nogle af de afgørende kendelser i slutfasen. I bronzeduellen er modstanderen atter Spanien, som bliver skudt i sænk af først og fremmest 10-målsskytten Mikkel Hansen. Dermed ender det med danske bronzemedaljer.«

Foto: Henning Bagger
Vis mere

OL - kvindelandsholdet

BTs håndboldkommentator, Søren Paaske:

»Klavs Bruun Jørgensen har styret sine håndboldkvinder til OL efter at have sikret dem billetterne til Rio i kval-spillet i foråret. Kristina Kristiansen bliver den helt store åbenbaring i gruppespillet, hvor Danmark bliver toer efter Norge. I kvartfinalen bliver det til sejr over Sydkoreas olympisk programmerede Duracell-kaniner. Brasiliens værter agerer dog stopklods i semifinalen - de moser simpelthen danskerne på fysikken til sidst. De danske håndboldkvinder slukker dog 20 års olympisk medaljetørke i bronzekampen efter en sejr på 24-22 over Frankrig.«

SVØMNING

Foto: Valdrin Xhemaj
Vis mere

Historisk olympisk medaljehøst

For svømmere er 2016 et magisk år. Fire års hård træning skal kulminere til OL i Rio, og det gør det for de danske svømmepiger, spår Eurosports svømmekommentator Ricki Clausen.

»Jeg tror, det bliver det første OL, hvor vi får mere end en dansk medalje.«

I svømmeverdenen taler man om, at når man har tre medaljechancer, høster man en af dem. I Jeanette Ottesen, Lotte Friis, Rikke Møller Pedersen, Mie Ø. Nielsen og medley’en har Danmark fem gode muligheder.

»Det giver to medaljer,« siger Ricki Clausen og spår Ottesen og Møller Pedersen som de bedste bud med Lotte Friis, Mie Ø. Nielsen og medleyen som outsidere.

»Jeanette Ottesen vil i finalen i 100 meter butterfly kæmpe med svenske Sarah Sjöström om guldet, mens Lotte Friis i sin finale vil se fænomenet Katie Ledecky føre fra start til slut, mens hun selv kæmper med om metal i sit formentlig sidste store stævne. Viktor Bromer husker i modsætning til VM i Kazan sine badeshorts til finalen i 200 meter butterfly, men bliver overmatchet af stjernerne Michael Phelps, Chad le Clos og Laszlo Cseh.«

BADMINTON

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Jim Laugesen, badmintonkommentator på TV2 Sport:

»Danmark kommer til OL med et rutineret mandskab med olympisk erfaring. Det giver medaljer. Danmark får to medaljer. Herredoublen med Carsten Mogensen og Mathias Boe elsker de her turneringer og ender i en finale mod Lee Yong-dae og Yoo Yeon-seong. Det bliver en kamp præget af serv og modtagning. Koreanerne er favoritter, men Lee Young-dei har aldrig stået i en OL-finale. Det har Mogensen og Boe og rutinen bliver afgørende. Danskerne vinder. Joachim Fischer og Christinna Pedersen tangerer deres OL-bronze. Viktor Axelsen vinder i 2016 sin første Super Series-turnering.«