Den professionelle triatlet Martin Jensen giver dig svar på de 10 oftest stillede spørgsmål om Ironman Copenhagen, som Kronprinsen deltager i for første gang.

Kronprins Frederik er blandt de 2.600 deltagere i jernmandskonkurrencen KMD Ironman Copenhagen, der indtager hovedstadens gader søndag.

Med 150.000 tilskuere på sidelinjen er løbet en af Danmarks største sportsbegivenheder. Her er alt, du bør vide for at kunne følge med. Martin Jensen er professionel triatlet og svarer her på de oftest stillede spørgsmål.

Hvor hårdt er det?

- Det styrer man egentlig selv. Hvis man vil vinde, er det enormt hårdt. Skal man blot gennemføre, kan det gøres mere komfortabelt. Uanset hvad er det noget, man skal forberede sig på. Det gælder for alle, at de sidste timer er voldsomt hårde, når alle energidepoter er tomme og alle muskler smerter.

Gør det ikke ondt?

- Jo, til sidst. Fordi både hoved og krop har arbejdet hårdt længe. Det er en total fysisk udmattelse, men de mangler måske stadig at løbe 20 km eller mere. Det er en træthed, der omslutter alt. Hver eneste celle i kroppen skriger ‘stop stop, hvorfor gør du dette ved mig’?

Hvorfor svømmer de i gummidragt?

- Våddragten beskytter mod det kolde vand. Er vandet over 24 grader, bruger man den ikke. Men det sker aldrig i Danmark. Samtidig beskytter den mod brandmænd og giver opdrift, så man svømmer lidt hurtigere.

Hvor meget har de trænet?

- Der er stor forskel. Debutanterne har typisk været i gang siden efteråret, trænet roligt hen over vinteren og skruet op forår og sommer med 8-12 træningstimer ugentligt som det højeste. Så er der supermotionisterne, der i perioder træner op til 25-30 timer om ugen. Profferne lever af det, og nogle af dem træner op til 40 timer om ugen.

Hvorfor har de knæstrømper på?

- Det er ikke knæstrømper, men kompressionsstrømper. De støtter benene og stabiliserer musklerne, så man ikke får så mange stød under løb. De forhindrer kramper og mindsker ømheden efterfølgende.

Kan man ikke bare gå igennem?

- Der er en tidsgrænse på 17 timer, som man skal overholde. Det kan man ikke, hvis man bare padler, triller og går igennem. Det kræver stor forberedelse op til og en indsats på selve dagen at gennemføre.

Hvad nu, hvis man skal på toilettet?

- Der er toiletter ved væskedepoterne. Dem har de professionelle bare ikke tid til at bruge. De tisser derfor i bukserne, mens de løber eller cykler. Skal man større, så stopper man dog. På cykelruten må man ikke bare tisse i en tilfældig hæk, så det er enten på toiletterne eller i bukserne.

Hvad er det sværeste ved en ironman?

- De mentale kriser. Man kan nå at tænke mange negative tanker. Det gælder både vinderen og den sidste i mål. Kunsten er at håndtere det og komme igennem, når man synes, det er urimelig hårdt og træls og man bare har lyst til at stoppe. Da gælder det om at have nogle tricks i ærmet.

Hvordan hepper man bedst?

- Med opmuntrende ord. Klap ad dem, råb deres nummer eller navn. Jo flere der hepper, desto nemmere er det at komme igennem kriserne. Man gør sig også mere umage, når man løber forbi nogen, man kender.

Er det sundt?

- Jeg er ikke sikker på, at selve Ironman Copenhagen er sundt. Man påvirker systemet rigtig meget. Hvis alternativet er at ligge på sofaen, så er ironman dog meget sundere. Man laver masser af alsidig træning, de fleste taber sig og får mere energi. Sundhedsmæssigt ville det være bedre at træne og springe selve ræset over, men den er svær at sælge. Derfor er det vigtigt at give kroppen fred til at hvile bagefter.