Sønnens sygdom tvang den tidligere fodboldstjerne Ebbe Sand til at forlade Danmark.

Men, som man siger, så er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Nu har han succes i Dubai, hvor han går holdt et oplæg om sport og træning for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt to ministre på Aspire Academy i Qatar.

»Min søn Mikkel var allergisk overfor skimmelsvamp. Han kan simpelthen ikke tåle det danske miljø, fordi de skimmelsporer, han er allergisk overfor, desværre også findes i det danske miljø. Han er 16 år nu og har det fint. Og det er jo sådan set hans skyld, vi er her i dag. Nu har vi boet i Dubai i to år, og hele familien er glade for at være her. Det er et spændende sted at være,« siger 43-årige Ebbe Sand til BT.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs mere om Ebbe Sands nye liv i Dubai.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her


Sønnens allergi tvang fodboldlegenden Ebbe Sand til udlandet, men nu er han lykkelig i Dubai

Sønnens sygdom tvang den tidligere fodboldstjerne Ebbe Sand til at forlade Danmark, hvor familien ellers stortrivedes. Men, som man siger, så er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Nu har han succes i Dubai, og som kronen på værket holdt han i går et oplæg om sport og træning for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary samt to ministre på Aspire Academy i Qatar.

»Min søn Mikkel var allergisk overfor skimmelsvamp. Han kan simpelthen ikke tåle det danske miljø, fordi de skimmelsporer, han er allergisk overfor, desværre også findes i det danske miljø. Han er 16 år nu og har det fint. Og det er jo sådan set hans skyld, vi er her i dag. Nu har vi boet i Dubai i to år, og hele familien er glade for at være her. Det er et spændende sted at være,« siger 43-årige Ebbe Sand til BT efter præsentationen.

Ebbe Sand ligner sig selv og kan stadig trylle med en bold. Men det er første gang, han personligt møder kronprins Frederik, og det er han begejstret for.

»Det er fantastisk at møde Kronprinsen. Jeg har ikke mødt ham personligt før, og jeg må sige, han lever op til forventningerne. Han er super sej og dejligt afslappet,« siger Ebbe Sand.

Ebbe Sand og hans familie flyttede til Dubai i 2014 af hensyn til sønnen Mikkel, der har det meget bedre under varmere himmelstrøg. Dubai har sol og varme det meste af året.

De, som kender Ebbe Sand personligt, vil vide, at han nød at bo i Danmark, efter han sluttede karrieren med syv år i udlandet i tyske Schalke 04. Familien havde det skønt i Silkeborg med venner og familie, men bag facaden gemte sig en hård kamp for sønnen Mikkels helbred og trivsel.

For 16-årige Mikkel Sand lider af en sjælden grad af skimmelsvampeallergi, og selv om familien havde bygget et drømmehus uden det mindste spor af skimmelsvamp i Silkeborg-forstaden Svejbæk, gjorde det danske klima nærmest hverdagen uudholdelig for Mikkel.

Dengang forklarede Ebbe Sand, at det var et svært valg, men at familiens helbred kom i første række. Og det har vist sig at være et godt valg. Ikke bare for Mikkel, men for hele familien Sand. Det danske drømmehus blev sat til salg og solgt på bare 14 dage for 26,5 mio. kr.

Their royal highnesses Crownprince Frederik and Crownprincess Mary of Denmark are visiting Doha, Quatar march 2nd. 2016. as part of af Danish commerce delegation with representatives of the Danish government and danish businesses.In this image the royal couple visits Aspire Academy, which is the worlds largest sportsdome.(Photo:Mathias Loevgreen Bojesen/Scanpix 2016)
Their royal highnesses Crownprince Frederik and Crownprincess Mary of Denmark are visiting Doha, Quatar march 2nd. 2016. as part of af Danish commerce delegation with representatives of the Danish government and danish businesses.In this image the royal couple visits Aspire Academy, which is the worlds largest sportsdome.(Photo:Mathias Loevgreen Bojesen/Scanpix 2016) Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere
Ebbe Sand og Kronprinsen sparkede lidt til en bold – især Frederik så ud til at nyde at røre sig og snakke om sport.
Ebbe Sand og Kronprinsen sparkede lidt til en bold – især Frederik så ud til at nyde at røre sig og snakke om sport.
Vis mere

Multikulturelt samfund

At bo i et muslimsk land er ikke noget problem overhovedet, forklarer den tidligere landsholdsstjerne:

»Dubai er jo et specielt samfund, fordi der bor så mange udlændinge. Jeg møder i princippet hele verden hver dag. Mine børn går i en skole, hvor der er 83 forskellige nationaliteter. Det er helt unikt både sprogligt og kulturelt. De bliver verdensborgere.«

I Danmark diskuterer man lige nu meget, hvor mange flygtninge man kan tage imod. Er det noget du ser anderledes på, når du bor i Dubai?

»Altså, jeg er da selv blevet taget godt imod her, og er meget glad for at være her. Men ellers vil jeg ikke blande mig i politik. Jeg vil hellere snakke om sport.«

Er det svært at være en populær fodboldstjerne og så pludselig begynde på et nyt liv, efter at karrieren er forbi?

»Det er det, hvis du træder helt ud af sportens verden. Men jeg har været heldig – og dygtig om du vil – og formået at blive i sportens verden. Jeg har arbejdet med landsholdet som angrebstræner i seks år, jeg har arbejdet for Schalke, jeg har fodbold­akademiet i Shanghai (Ebbe Sand er medejer af Ebbe Sand Soccer Academy i Shanghai, red.), og jeg er ved at starte projekter op i Dubai.«

Mange har svært ved at skabe en ny karriere, efter at fodboldkarrieren er forbi, hvorfor er det sådan?

»Det er heller ikke nemt. Du skal tænke på, at professionelle fodboldspillere har haft en hverdag, hvor alt drejer sig om fodbold, deres halve liv. Hele éns identitet er bundet op på fodbold. Når man så skal begynde forfra, så begynder man virkelig forfra – og i en meget sen alder.«

»Heldigvis besluttede jeg selv tidspunktet og kunne forberede mig på det. Men alligevel var der en periode, hvor jeg savnede at spille fodbold og savnede det kick, det giver. Jeg begyndte som sportschef i Silkeborg, og så udviklede det sig derfra.«

Hvad er dit råd til unge fodboldspillere?

»Det er vigtigt at leve i nuet. Og hvis du vil være professionel fodboldspiller, kræver det 100 pct. fokus. Men de sidste år af karrieren er det også vigtigt at tænke over, hvad man vil bagefter. Og i fritiden i Danmark er der jo mulighed for at tage brevskoler og online-kurser og det vil jeg opfordre til. Jeg har selv taget en uddannelse som bygningsingeniør, inden jeg blev professionel fodboldspiller,« siger Ebbe Sand.

Ebbe Sand bor nu i Dubai.
Ebbe Sand bor nu i Dubai.
Vis mere