Niels Nygaard, der er formand for Danmarks Idrætsforbund, er rystet over hovedkonklusionerne i Wada-rapporten.

Brøndby. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) begik en stor fejl, da den før OL i Rio lod det være op til de enkelte specialforbund at afgøre, om forbundene ville tillade OL-deltagere fra Rusland.

Det siger Niels Nygaard, der er formand i Danmarks Idrætsforbund (DIF), efter at anden del af en rapport fra Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) fredag blev præsenteret.

I Wada-rapporten, som professor Richard McLaren har udarbejdet, fremgår det, at flere end 1000 russiske atleter i flere end 30 idrætsgrene har profiteret af det russiske dopingprogram.

Det fremgår også, at mandlige og kvindelige atleter har fået byttet urinprøver, så ingen blev testet positiv for doping.

- Det er et rystende oplysninger. Den første McLaren-rapport viste gennemgribende dopingsnyd i russisk idræt, hvilket involverede både den russiske stat og efterretningstjenesten.

- Herefter opfordrede DIF inden OL til en udelukkelse af den russiske olympiske komité fra IOC, hvilket ville betyde, at russiske atleter ikke kunne deltage i Rio.

- Det var dog ikke den beslutning, IOC traf, og det endte med, at langt de fleste russiske atleter fik lov til at deltage.

- Den beslutning, syntes vi, var forkert, og den opfattelse bliver vi bekræftet i af afsløringerne i den anden McLaren-rapport, siger Nygaard til forbundets hjemmeside.

DIF-formanden peger på en række indsatser, som skal føre til, at lignende situationer som den i Rusland kan undgås i fremtiden.

- Det er vigtigt, at der sker forbedringer på området, og det kræver blandt andet, at tilliden mellem Wada og IOC bliver genoprettet, og at dopingkontrollen bliver styrket.

- Eksempelvis ved at velfungerende nationale antidopingagenturer tester i andre lande, hvor dopingkontrollen ikke fungerer.

- På den måde kan man forhåbentlig undgå situationer som den i Rusland, hvor antidopingagenturet og staten samarbejder om at få positive dopingprøver til at forsvinde, siger Nygaard.

Han mener, at det er vigtigt, at man i fremtiden undgår en situation som den op til OL i Rio.

- Der skal skabes klare regler for, hvornår og hvordan hele organisationer kan sanktioneres, siger Nygaard.

/ritzau/