De to største sportslige markeringer i forrige transfervindue blev i dette vekslet til de to største salg. Nemlig FCKs salg af Daniel Armartey og FCMs salg af Erik Sviatchenko for henholdsvis ca. 50 og 17 millioner.

I samme åndedrag må nødvendigvis indskydes, at FCNs salg af  Bruninho, der – efter at være hentet i sommer for et par millioner – er blevet solgt for 22 millioner blot et halvt år og ni mål og tre assister senere.

Opret abonnement på BT PLUS og læs BTs fodbold­ekspert Peter Sørensens vurdering af Superligaens transfervindue. Hvem kom styrkede ud, og hvordan vil de forskellige signings påvirke mesterskabskampen? - du får samtidigt adgang til tusindvis af artikler, guider og reportager i BT PLUS-universet


De to største sportslige markeringer i forrige transfervindue blev i dette vekslet til de to største salg. Nemlig FCKs salg af Daniel Armartey og FCMs salg af Erik Sviatchenko for henholdsvis ca. 50 og 17 millioner.

I samme åndedrag må nødvendigvis indskydes, at FCNs salg af  Bruninho, der – efter at være hentet i sommer for et par millioner – er blevet solgt for 22 millioner blot et halvt år og ni mål og tre assister senere.

CVs scouting og salg af Bruninho aspirerer til en af tidernes bedste handler sammen med hans gamle makker Ståle Solbakkens ditto af Armartey.

Ud over de økonomiske forskelle, der trods alt er mellem disse handler, er forskellen efter dette vindue, at mens både FCN og FCM vil være signifikant sportsligt svækkede i henholdsvis offensiven og defensiven, hvor Bruninho har stået for halvdelen af samtlige FCNs mål, og Sviatchenko har udviklet sig til været den markante leder i FCMs forsvar, står FCK på trods af en af tidernes største salg med usvækkede sportslige muligheder.

I virkeligheden forekommer deres trup måske i endnu bedre balance til foråret, end de var i efteråret. Forklaringen er, at man rettidigt hentede William Kvist hjem på et tidspunkt, hvor han ellers ikke var stærk nok til FCKs startopstilling netop med tilstedeværelsen af Armartey og Delaney. Men Kvist er nu i topform igen, og med indkøbet af Erik Johnsson er FCK ikke alene dækket godt ind, men også styrket i forsvaret, hvor Per Nilsson og Mikael Antonsson har set bedre tider.

Med det resolutte opkald til Frank Arnesen efter Stephan Andersens skade, er der også styr på den vitale målmandsposition.

Alt i alt er FCKs transferaktivitet en magtdemonstration. Ikke mindst markeret ved signingen af efterårets bedste spiller, Rasmus Falk, som ud over internationale tilbud også havde mulighed for at tage til både Brøndby og FCM.

FCK er så stærk, at klubben end ikke finder behov for at hente ham øjeblikkeligt, men venter til sommer, hvor de vil få plads til ham efter det forventede salg af en anden af Superligaens absolut bedste spillere, Nicolai Jørgensen.

FCM har også lavet et godt transfervindue. Salget af Sviatchenko var naturligt og uundgåeligt, og salget af Duncan til AGF for ca 1,5 mio kr var godt både for FCM, AGF og Duncan, der kom hjem til sin barndomsklub, hvor han både vil blive topscorer og feteret.

Afløseren som førstevalg i angrebet er hentet i form af Vaclav Kadlec fra Eintracht Frankfurt. Også en stærk signing! Desuden bliver ’den norske Iniesta’, Harmeet Singh, spændende at følge, og er sandsynligvis tænkt som Petter Anderssons afløser. Han kan jo også stadig nå at blive sendt til Sverige, som holder transfervinduet åbent en måneds tid endnu.

Summa summarum har FCM og FCK begge gjort det så godt i dette vindue, at de må siges at være endnu større favoritter til at tage guld og sølv, end før transfersæsonen åbnede. Også fordi et par af de nærmeste udfordrere, Brøndby og Randers FC, har været henholdende i deres gøren og laden. Randers FC har i skrivende stund hverken købt eller solgt. De har måske ønsket ro efter kaos i efteråret, og Brøndby har flere gange meddelt, at de tror på kontinuitet frem for fornyelse.

Det kan koste dem deres målsætning, for AaB har formået at holde på Spalvis, Enevoldsen og Thomsen, som virkelig må siges at være en flot sportslig satsning. De har herefter særdeles gode kort på hånden med henblik på at nappe bronzen.

Efter forrige transfervindue var min vurdering, at FCKs trup var den stærkeste i Danmark, og den er i dag endnu stærkere end FCMs, selvom deres også er en af de allerbedste i Superligaens historie.

FCK bliver mestre foran FCM i år – og det gør de også i næste sæson, hvor begge hold vil være endnu stærkere end i år.

Jeg vurderer ikke, at de nederste holds ageren i markedet vil ændre nævneværdigt på styrkeforholdet, og der vil næppe være betydelige rokader i de nederste regioner. Nordsjælland får det svært, selvom de har fået Kasper Hjulmand hjem, men kommer ikke i nedrykningsfare, Viborg har fået noget tyngde hen over efteråret, og der er kommet bedre styr på AGF, der har ageret godt for første gang i nyere tid i et transfervindue.

Sønderjyske, som jo ikke hører til de nederste hold i ligaen (endnu), har været rolige, idet de føler sig ’home safe’ ovenpå deres flotte efterår, og selv om OB ikke har styrket deres ellers ringe forsvar, vil de ikke komme i problemer på grund af deres meget kompetente offensiv.

Hobro har forstærket sig defensivt med både spillere og træner, men klubben vil næppe være stærk nok på sine offensive dødbolde til at hente det eneste hold, der synes inden for rækkevidde, Esbjerg, der har brugt sine kræfter på at udligne spillerafgange i dette transfervindue og forriges fejlkøb.