Viktor Axelsen og Jan Ø. Jørgensen kæmper om verdensranglistens fjerdeplads, der giver en stor OL-fordel.

København: Badmintonstjernerne Viktor Axelsen og Jan Ø. Jørgensen er blevet hinandens største OL-rivaler.

De to danskere dyster i øjeblikket om verdensranglistens fjerdeplads, der vil udløse en semifinaleseedning til OL.

Efter søndagens EM-finalesejr indtager Axelsen fjerdepladsen, mens rivalen og træningsmakkeren Jan Ø. Jørgensen på femtepladsen fortsat har to Super Series-turneringer i Indonesien og Australien til at gå forbi Axelsen.

- Det vil betyde meget at blive seedet til semifinalen til OL, fordi du undgår de tre øverste på verdensranglisten frem til en eventuel semifinale. Man slipper for Lee Chong Wei, Chen Long og Lin Dan, siger Viktor Axelsen.

- Før OL-kvalifikationen gik i gang, havde jeg ikke turdet håbe på, at jeg ligger, hvor jeg gør nu, siger europamesteren, efter at han mandag landede i Københavns Lufthavn uden sin bagage.

Egentlig lå hverken Axelsen eller Jan Ø. Jørgensen til at score en semifinaleseedning til OL for en måned siden. Men det blev der for nylig blevet lavet om på, da japanske Kento Momota i april røg af Japans OL-hold på grund af ulovlig gambling.

- Det er lidt held, at vi har fået den her mulighed, og uheldigt for Momota. Vi har prøvet at gribe chancen og nu tæller hver kamp, siger Axelsen.

I søndagens EM-finale slog han den forsvarende europamester, Jan Ø. Jørgensen, med 21-11, 21-16.

- Før EM-finalen vidste vi godt, at det ville give et lille hul på ranglisten at vinde, men jeg koncentrerede mig om at vinde kampen, og ranglisten har jeg taget som en bonus.

- Men Indonesien og Australien kan ændre på det, siger den 22-årige fynbo.

Den seks år ældre Jan Ø. Jørgensen medgiver, at Axelsen lige nu er den bedste af de to, men det har han tænkt sig at lave om på.

- Viktor er et skridt foran mig, også på ranglisten. Jeg har haft ham bag mig i et stykke tid, så det her er benzin på mit bål, siger Jørgensen.

Det er kun få ranglistepoint, der adskiller de to danske topspillere, og Jan Ø. Jørgensen vil gøre alt for at vippe Axelsen væk.

- Jeg kan stadig selv afgøre det og kravle forbi ham, hvis jeg gør det godt i de næste to turneringer.

- Min tilgang vil være den samme som før. Men jeg har spillet rigtig meget, så det er ikke fordi, at jeg jubler over, at jeg skal ind i en flyver igen, siger Jan Ø. Jørgensen.

Han ærgrer sig samtidig over, at det ikke lykkedes at slå den danske rival i søndagens EM-finale.

- Jeg er skuffet over, at jeg ikke fandt mere af mit spil frem. Jeg spillede en fin turnering frem til finalen, men Viktor gjorde det godt, siger Jan Ø. Jørgensen.

Viktor Axelsen har nu vundet de to seneste indbyrdes kampe, men han synes, at det er forkert at tale om et tronskifte.

- Vi ligger tæt til træning og skiftes til at vinde.

- Jeg tænker ikke over, at jeg lige nu er den bedste i Danmark. Det er dem ude i verden, som vi begge gerne vil slå, og vi er vigtige for hinanden, siger Axelsen.

/ritzau/