En traumatisk oplevelse som barn har været med til at give den 35-årige tv-vært dødsangst.

Mange af årets weekender stifter de fodboldglade bekendtskab med Mette Cornelius, når hun gør os klogere på Superliga- og landskampe med stort overskud. Indeni har hun haft det svært. I mange år har hun kæmpet mod angst.

’Jeg er simpelthen så bange for at dø,’ skrev Mette Cornelius torsdag i et blogindlæg hos ChriChri.dk, hvor hun satte ord på sin angst.

Den 35-årige tv-vært vil bryde tabuet, og til BT uddyber hun, hvad der vækkede angsten i hende, og hvorfor hun stadig kan være smilende på skærmen.

Angsten for at dø startede, da hendes mor kom hjem fra hospitalet med en hård besked. Morfaren var død af kræft. Mette Cornelius var kun tre år, men alligevel plantede det nogle stærke følelser hos hende.

»Jeg forstod ikke meget af det dengang, men det var bare så voldsomt for mig at se min mor være så ked af det. Hun tog sig af os børn, men samtidig var hun jo helt ødelagt. Jeg bed mine følelser i mig og sagde ikke højt, hvor bange jeg efterfølgende var, men på den måde satte det sig på tværs og blev en angst, fordi jeg så gik alene rundt med alt for skræmmende og store følelser og tanker i min kun 3-årige mave,« fortæller Mette Cornelius, om den episode, der var med til at vække angsten i hende.

Den har ligget i hende mange år, selvom hun ikke husker at hun blev påvirket meget af det i hendes ungdom. Det var først i slutningen af 20’erne, at angsten for alvor viste sit grimme ansigt. I mange år har Mette Cornelius haft det svært med at holde nytår, fordi hun blev mindet om, at der nu var et år mindre at leve i. En dag der dog står meget klart i hendes erindring er den sidste runde af Superligaen i 2009, hvor hun arbejdede for TV3. Dengang var hun 27 år.

Mette Cornelius var på plads i Parken, men lige inden hun skal på til en udsendelse, kunne hun mærke, noget var helt galt. Hun kunne ikke høre, og når der blev talt til hende, kunne hun ikke svare. I første omgang var mistanken, at hun havde fået solstik.

»Jeg måtte bare hoppe ud af det studie igen, og jeg havde det rigtig dårligt i flere dage. Sammen med en læge fandt jeg ud af, at det ikke var solstik men stress, og jeg måtte sygemelde mig en måned,« fortæller Mette Cornelius.

Efterfølgende begyndte hun at gå til psykolog, og det var i den forbindelse, hun fandt ud af, at hun havde dødsangst. Noget, hun egentlig altid havde været klar over.

»Jeg turde ikke snakke om døden. Hvis nogen snakkede om døden, måtte jeg lukke af for det, og når nogen talte om kræft, var jeg nødt til at forlade lokalet, for ellers gik alle mine angst-symptomer i gang,« forklarer Mette Cornelius.

Mette Cornelius er bange for at dø fra sine to børn, Vilja og Vester. I dag har den 35-årige tv-vært dog bedre kontrol over sin angst, end hun havde da hun var i slutningen af 20'erne.
Mette Cornelius er bange for at dø fra sine to børn, Vilja og Vester. I dag har den 35-årige tv-vært dog bedre kontrol over sin angst, end hun havde da hun var i slutningen af 20'erne. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Særligt i efteråret ramte angsten hende. Sammen med psykologen talte hun om, at det kunne skyldes, at morfaren døde i september dengang. Og selv den mindste lugt kunne sætte følelser i gang. Samtidig er efteråret den periode, hvor hun har mest travlt på arbejdet med både Superliga og det danske landshold på programmet.

Jo mere stress der er i hverdagen, jo hurtigere kommer angst-symptomerne, og førhen havde den 35-årige tv-vært svært ved at sige fra.

»I 20’erne følte jeg, der var meget, jeg skulle bevise. Der var ikke plads til at vise svaghed af frygt for, at der stod andre og ville have mit job. Jeg præsterede til mit maksimum i de første år af min karriere. Jeg skabte nok også selv et pres for at levere, fordi jeg var gået ind i en mandeverden. Der var ikke nogen, der skulle kunne pege på mig som svag, fordi jeg var kvinde,« siger Mette Cornelius.

For når der ikke var Superliga på programmet, skulle hun forberede sig til en landsholdspause. Det krævede noget særligt i et i forvejen presset efterår.



På et tidspunkt det for stor en byrde, og hun var nødt til at snakke med sin chef om at holde fri i runden inden landskampene. Hun måtte have et pusterum. Noget, der heldigvis var stor forståelse for, og Mette Cornelius mener faktisk ikke, at hendes angst har påvirket hende i jobbet som tv-vært.

»Udover i 2009 synes jeg ikke, det påvirker mit arbejde. I mit arbejde er jeg stærk og kan stole på mig selv. Jeg ved, hvad jeg kan, og det er min sikkerhedszone. Det er dér, jeg er på toppen. Jeg er på hjemmebane i stoffet, og jeg elsker at lave det, så det er som en legeplads for mig. Arbejdet er mit frirum, og på mange måder er det mit helle, hvor intet kan røre mig,« forklarer hun.

Og i dag er hun ikke ligeså hårdt ramt, som hun var i slutningen af 20’erne. Hun kender sine symptomer nu. Bliver hun svimmel, hyler det for ørerne, og har hun svært ved at trække vejret, ved hun, at det er tid til at sige fra og tage en pause. Sådan har det ikke altid været, og da hun var færdiguddannet sagde hun ja til alt for meget. Dels fordi hun selvfølgelig syntes, det var sjovt, men også fordi, hun ikke var god til at sige fra.

»Dengang vidste jeg ikke, jeg kunne sige nej. Det gør jeg nu, og man lærer at mærke efter, hvornår tingene bliver for meget. Man lærer at kende sit værd, og et ’nej’ betyder ikke, at jeg mister mit job, for de ved, hvad jeg kan.«

I slutningen af 2015 begyndte Mette Cornelius hos en kognitiv psykolog, og hun blev hjulpet godt ind i det ’slemme’ efterår. I januar 2016 begyndte hun til akupunktur for at komme af med de kæbe-spændinger, angsten havde givet hende gennem årene. Samme måned forsvandt hendes angst, og selvom den lurer i baghovedet af og til, ved hun nu, hvordan det skal håndteres.

Mette Cornelius håber, at hun ved at stå frem kan være med til at bryde tabuet om angst. Hun har længe haft en følelse af at ville fortælle sin historie højt, men det har været svært at finde det rette tidspunkt og den rigtige måde. For Mette Cornelius er angsten nemlig ikke noget at være flov over, og i dag har hun lært at leve med den.

»Jeg er et meget ærligt og åbent menneske. Min historie er en del af mig, og når jeg har overskuddet til at stille mig frem som offentlig person, kan det forhåbentlig hjælpe andre, og være med til at bryde tabuet. For mig er der intet skamfuldt i at have angst. Det er ikke fordi, vi har gjort noget forkert, det er bare et vilkår vi har med os,« fortæller Mette Cornelius.