AaBs nederlag til Esbjerg søndag aften var overraskende og blev på mange måder kulminationen på et forår, hvor man aldrig helt så holdet ramme den nødvendige stabilitet i præstationerne. Og med nederlaget til Esbjerg har jeg svært ved at se, at AaB kan komme i spil til den fjerdeplads, som kunne have bragt holdet ud i Europa....

Opret abonnement på BT PLUS og læs BTs fodboldekspert Peter Sørensens analyse af Superligaens 31. spillerunde, hvor AaB tabte vigtige point i kampen om medaljer og en plads i Europa i næste sæson, og hvor Brøndby og FC Midtjylland nu ligner de to hold, som skal kæmpe om bronzen - du får samtidigt adgang til tusindvis af artikler, guider og reportager i BT PLUS-universet...


AaBs nederlag til Esbjerg søndag aften var overraskende og blev på mange måder kulminationen på et forår, hvor man aldrig helt så holdet ramme den nødvendige stabilitet i præstationerne.

Og med 1-2-nederlaget til Esbjerg har jeg svært ved at se, at AaB kan komme i spil til den fjerdeplads, som kunne have bragt holdet ud i Europa.
Efter at have set, hvor godt AaB spillede i efteråret, kan man godt være overrasket over, at det er gået sådan.

Når man så vil finde forklaringen, er det vigtigt at slå fast - mener jeg - at det ikke handler om, at det koncept, som AaB har bygget holdet op omkring, er slået fejl. Her mener jeg stadig, at man gør det meget godt i Aalborg.

De vil gerne implementere og lykkes med egne spillere. Det er i sig selv ingen sag at hive to-tre spillere op i førsteholdstruppen hvert år. Det kan man bare gøre, men det er ikke sikkert, at de lykkes af den grund. I AaB er mange lykkedes, fordi man har skabt et koncept, hvor de unge spillere præcis ved, hvad det er, de falder ind i, når de kommer op på det højere niveau. Det er ikke her, at filmen er knækket. Det er AaB stadig gode til.

Nej, for mig at se er det blevet et problem for AaB, at for mange markante spillere har vidst, at deres fremtid ikke var i AaB efter den sommerpause, der nu nærmer sig. Det er spillere, som Kenneth Emil Petersen, der har skrevet konkrakt med OB, og Lukas Spalvis, der skal til Sporting i Portugal. Dertil kan man lægge, at en Nicolaj Thomsen formentlig spiller for at blive solgt, og måske Thomas Enevoldsen også går med en drøm om, at han skal en tur ud igen og tjene karrierens sidste gode penge der.

Hvis for mange spillere mister de få procenter rundt omkring, ja så bliver prisen for hele holdet ganske enkelt for høj til, at man kan klare sig blandt de bedste i ligaen. Og hvorfor slog det så ikke igennem i efteråret?

Ja, det handler jo om, at man der har et transfervindue foran sig i januar, hvor der måske kan ske noget. Der skete så ikke noget i AaB, man mistede ikke nogen spillere, og dermed stod man nu med en trup, hvor en stor del af spillerne vidste, at de skulle spille et halvt år mere i AaB, men også samtidigt vidste, at den fremtid, der lå ud over det halve år, ikke var i klubben.

Det kan man godt slå hen som bagateller, hvis man vil, men i en verden som vores, hvor vi virkelig arbejder med nuancer, detaljer, små procenter, så er det i mine øjne ikke ubetydelige bagateller.

Som jeg har set det, har for mange ikke leveret mere end det, der bare lige er nok. Og jeg tror altså, at AaB nu bliver sat af i kampen om den fjerdeplads, for jeg forventer, at Brøndby slår Viborg, der har savnet et topniveau den seneste tid. Der er sket noget dér, efter Viborg ikke kunne rykke ud og efter man har mistet et par markante spillere.

Brøndby har dygtige spillere, som vi lige nu ser, at Auri på en fornuftig måde får til at levere et ganske godt sidste indtryk, som tyder på, at Brøndby formentlig kommer til at spille op i nærheden af det niveau, holdet bør kunne spille op til. Og det er placeringerne omkring tredje- til fjerdepladsen.

Brøndby har en rimelig chance for at lave ni point i de sidste tre kampe. Man skal til Hobro i næste runde, og der skal Brøndby selvfølgelig vinde, og så har holdet i sidste kamp Sønderjyske hjemme i et opgør, som kan være uden betydning for Sønderjyske, der kan have sikret sig sølvet allerede inden.

Og selv om Sønderjyske har nået uvirkelige højder, så kan det selvfølgelig få en betydning, hvis de er i mål med deres vilde bedrift inden den kamp.

I så fald er det Midtjylland, der skal bekymre sig om, at holde Brøndby bag sig. Det var imponerende, hvordan FCM kom tilbage i Randers, og vi så der et hold, der profiterede af, at have rutinerede spillere, der har været med til mange ting, og som derfor kender de situationer, man står i nu i slutningen af en sæson.

Det giver dem også gode chancer for at køre sæsonen i mål med to sejre i de sidste to kampe. Og det vil redde sæsonen, mener jeg, hvis de gør det og tager bronzen (eller sølvet, hvis Sønderjyske går i stå).

Jeg har jo haft lidt svært ved at finde ud af, hvad jeg skal mene om Midtjylland i en sæson, hvor man er gået fra det fabelagtige til det noget mere ordinære, og hvor jeg ikke synes, at man har været i nærheden af at finde en rytme. Den kritik mener jeg stadig har været berettiget.

Men FCM kan jo lukke munden på mig og andre ved at tage en medalje i en sæson, hvor man også kom langt i Europa. Det er der ikke så mange, der kan gøre dem efter. Det vil bestemt være godkendt.