Det tog godt og vel et halvt døgns tid. Så var formuleringen fra Tinkoff-Saxos ledelse klar. Selv om den i ordvalget var både ulden og uigennemsigtig, bekræftede den entydigt BTs sensationelle afsløring fra mandag aften.

Bjarne Riis var suspenderet som ledende sportsdirektør på det russisk-ejede cykelhold. Ikke fordi holdets stjernespækkede stab kun har kørt to sejre i hus i denne sæson. Og heller ikke – hvis nogle skulle have haft den mistanke – fordi Riis populært sagt skulle have stjålet af kassen trods en årsløn i omegnen af en million euro.

Opret abonnement på BT PLUS og læs alt om magtspillet mellem Bjarne Riis og Oleg Tinkov. Et spil, der foreløbigt har ført til en suspendering af den danske team manager, som tilbage i 2013 solgte holdet til den rige russer med det flammende temperament.

Læs om den frokost med familien, som måske i sidste ende blev tungen på vægtskålen, som kostede Riis jobbet  - du får samtidig adgang til tusindvis af artikler, guider og reportager i BT PLUS-universet.


»Som en følge af rygter og spekulationer publiceret af danske medier og siden internationale cykelmedier vil Tinkoff-Saxo gerne understrege, at Bjarne Riis ikke har været aktivt involveret i holdet siden forrige søndag (15. marts, red.). Han blev imidlertid ikke suspenderet som følge af manglende sportslige resultater eller økonomi,« hed det sig i den længe ventede pressemeddelelse, der brød et halvt døgns rungende tavshed fra Tinkoff-Saxos hovedkvarter.

Det var en mail, som sagtens kunne udløse en dumpekarakter i moderne kommunikationsstrategi. For tilbage efter suspenderingen af Bjarne Riis var stadig et brændende spørgsmål om, hvad der egentlig fik forholdet mellem den russiske finansmand og den danske cykelboss til at gå op i limningen.

Man skal muligvis kunne løfte en flig af den russiske folkesjæl for at fornemme magtmennesket Tinkovs tankegang. For selv om den excentriske og humørsyge rigmand ikke er politiker, ligger det ham heller ikke fjernt at påberåbe sig den magt, han har købt og betalt. Sådan spiller klaveret langt hen ad vejen dér, hvor han kommer fra.

Bjarne Riis og Oleg Tinkov (th.) mens alt var godt tilbage i 2013
Bjarne Riis og Oleg Tinkov (th.) mens alt var godt tilbage i 2013 Foto: Torkil Adsersen
Vis mere

I tv-serien ’House of Cards’ indtager Lars Mikkelsen sikkert rollen som Ruslands enerådige præsident Viktor Petrov. Den mægtige mand ved om nogen, at magtens tinde kræver fast grund under fødderne. Og muligvis en hård hånd, når det er påkrævet.

»Hvis folk ikke kan lide, hvad jeg laver, vælter de statuer. Der vil flyde blod. Det er kaos overalt,« påpeger fiktionsfiguren Petrov på et tidspunkt med et nik til Vladimir Putin.

Nu er der et stykke fra international storpolitik til cykelsport. Heldigvis. Men Oleg Tinkov er for ærekær og engageret til bare at være nyttig idiot med bundløse lommer. Og han har brug for at demonstrere, hvor skabet skal stå.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Bjarne Riis og Oleg Tinkov havde en konfrontation under Tirreno-Adriatico tidligere på måneden, som den franske sportsavis L’Equipe var først til at løfte sløret for.

Al sund logik ville tilsige, at Tinkov i sin stræben efter verdensherredømme på cykelfronten havde stirret sig blind på et hold, hvor det svinedyre nyindkøb, Peter Sagan, havde travlt med at køre sekundære placeringer ind, og hvor den spanske kaptajn, Alberto Contador, blev sat til vægs af den colombianske klatrer Nairo Quintana.

Allerede inden Alberto Contador gik småkold i snevejret mod Terminillo på løbets kongeetape var stemningen mellem Riis og Tinkov ifølge BTs oplysninger på vej mod et nulpunkt.

Team Saxo-Tinkoff-bossen forventer podiepladser i de store cykelløb. En ting, Bjarne Riis endnu ikke har givet ham.
Team Saxo-Tinkoff-bossen forventer podiepladser i de store cykelløb. En ting, Bjarne Riis endnu ikke har givet ham. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Da Oleg Tinkov gjorde sin entré dagen før startskuddet på etapeløbet Tirreno-Adriatico, forventede han at se holdets sportslige leder stå væbnet til tænderne med taktiske overvejelser og en dugfrisk tilstandsrapport for holdet som helhed. Men Riis lod vente på sig efter en frokost med sin hustru, Anne Dorthe Tanderup, og i gode venners lag.

I sig selv ikke helligbrøde. Men tungen på vægtskålen, fordi det fik opsparet frustration til at eskalere og føre til den konfrontation, der nu har sendt Riis væk fra sit livsværk.

En kilde med indsigt i det indre liv på Tinkoff-Saxo peger på, at Oleg Tinkov overlod for meget af magten til Riis, da han overtog holdet i december 2013.

Konflikten er klassisk i sin dramaturgi. Riis har på papiret kunnet ånde og agere frit i sin nye rolle som sportslig leder. Helt uden det vanlige stressmoment med at skulle stampe penge op af en kriseplaget finansverden. Men at skulle kappe navlestrengen og ikke definere sig selv som holdets grundlægger og enehersker har været en stor mundfuld. Især med en vild, humørsvingende og cykelbegejstret russer stående i kulissen, siddende i baren eller på cyklen sammen med de ryttere, hvis løn han betaler.

Magtkamp er et umuligt begreb at komme udenom. Riis har gennemført store forandringer over det seneste år. Undervejs har det kostet offerlam som den talentfulde og intelligente sportsdirektør Fabrizio Guidi samt den vellidte franskmand Philippe Mauduit. Til gengæld har Riis trumfet igennem, at den tidligere Team CSC-profil Bobby Julich sammen med Daniel Healey nu danner et coachingteam med forbillede i Team Sky.

Den vision, Riis utvivlsomt har haft, er blevet vendt imod ham. Fordi Bobby Julich sammen med den aldrende italiener Ivan Basso, og for den sags skyld udnævnelsen af Nicki Sørensen i en ny rolle som træner og sportsdirektør, repræsenterer den grad af nepotisme, vennetjenester og old boys-netværk, Riis uimodsagt kunne implementere i sin tid som holdejer.

En anden og lige så væsentlig faktor ligger igen et sted i den menneskelige psyke. Oleg Tinkovs humørsvingninger går fra det ek-statisk drengede over at se et godt cykelløb til det næsten paranoide, når han på en dårlig dag ruller sig ud i rasende tirader.

Den sibirisk-fødte iværksætter er altid på vagt over for at føle sig løbet om hjørner med. At omverdenen tror hans imperium er et stort tagselv-bord.

»Der er en ting, han hader mere end noget andet. Og det er at blive set på som endnu en dum, russisk pengemand, og at nogle gør nar af ham på den bekostning. Det tænder alle hans fobier at blive vurderet så stereotypt,« siger en kilde til BT.

Bjarne Riis (th.) og Peter Sagan (tv.) tjekker cyklen sammen med mekanikeren på træningsturen til Gran Canaria
Bjarne Riis (th.) og Peter Sagan (tv.) tjekker cyklen sammen med mekanikeren på træningsturen til Gran Canaria Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Sportsligt er Bjarne Riis rytternes mand. Det bliver næsten ikke tydeligere illustreret, end da ombejlede Peter Sagan skiftede til Tinkoff-Saxo og blev en af sportens bedst betalte med en årsløn i nærheden af 30 mio. kr.

Selv om det var Tinkovs penge, der var kontraktens glasur, var det Riis og hans evne som inspirator og vejleder, der blev fremhævet.

»Jeg tror på mig selv, og jeg tror på Bjarne,« understregede Sagan på den første træningssamling tilbage i december.

Det samme har Alberto Contador sagt. Mere end én gang.

Oleg Tinkov, derimod, er berømt og berygtet for at kunne installere frygt og stifte uro. Det er sjældent frugtbart. Med mindre man elsker den kaos-teori, Oleg Tinkov med et øksehug omsatte til praksis ved at suspendere Bjarne Riis. Foreløbig på ubestemt tid.