Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark, foreslår at udelukke Rusland fra al international sport i kølvandet på fredagens offentliggørelse af McLaren-rapporten, der dokumenterer statsstøttet snyd med ulovlige stoffer i et chokerende omfang.

Rusland har snydt med doping, så det batter!

Man vaskede urin- og blodprøverne. Fandt en metode til at åbne forseglede flasker og lukke dem igen - uden at nogen havde mulighed for at opdage det. Og sportsminister Vitaly Mutko? Han kendte udmærket til, at mere end 1000 russiske atleter i mere end 30 idrætsgrene har været involveret i dopingsnyd mellem 2011 og 2015.

Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark (ADD), er forbandet og vred over de sønderlemmende konklusioner, og derfor slår han nu Rusland i hovedet med den helt store hammer: Nationen skal udelukkes fra al international sport.

»Vi er nødt til at tænke på de idrætsudøvere, der spiller efter reglerne. Jeg er ked af det på deres vegne over, at de har trænet så benhårdt og er stillet op i konkurrencer for så at blive snydt af russerne,« siger Michael Ask til Bt.dk og fortsætter:

»Indtil Rusland erkender problemet og begynder at samarbejde, må en udelukkelse fra al international sport være den eneste mulige konsekvens.«

Rusland fik senest lov til at deltage ved OL i Rio de Janiero, men den beslutning burde have været en anden, mener Michael Ask, der allerede før legene kaldte på en udelukkelse af Rusland.

»Der må sidde nogen i IOC (Den Internationale Olympiske Komite, red.) med en dårlig smag i munden. Det havde været rigtigt at udelukke Rusland,« siger Michael Ask.

Michael Ask er rystet over omfanget af den russiske snyd. At det har stået systematisk på i så lang tid - også uden for konkurrenceperioder. Selv i forbindelse med de paraolympiske lege har russerne snydt.

Anti-doping-samarbejdet hviler på en konvention, som også russerne har underskrevet. Konventionen bygger i høj grad på tillid til de statslige organisationer, som er sat til at håndhæve spillereglerne på et nationalt plan. Det har Rusland tilsyneladende udnyttet til egen fordel, og ingen har næppe haft fantasi til at forestille sig, at russerne kunne være så kreative med snyderiet.

Rusland har endnu ikke kommenteret på rapporten, men afviste i november - igen - at landet nogensinde skulle have haft et statsstøtte dopingprogram.