Syv personer, der har krydset Wozniackis vej, fortæller hvordan hun blev en af de bedste i verden

Der er dømt stor fest i Monaco i aften. Sammen med venner og familie fejrer Caroline Wozniacki sin 25-års fødselsdag.

Der er dog næppe tvivl om, at hun lige så gerne ville have markeret den på Wimbledon-anlægget som deltager i eftermiddagens damesingle-finale.

Siden barnsben har den blonde danske kvinde, der er født i Odense af polske indvandrere, nemlig været 100 procent dedikeret til sin sport.

BT har talt med syv personer, der siden dengang har krydset hendes vej - og de fortæller i denne PLUS-artikel om, hvordan Caroline Wozniacki blev en af verdens bedste.


Der er dømt stor fest i Monaco i aften. Sammen med venner og familie fejrer Caroline Wozniacki sin 25-års fødselsdag.

Der er dog næppe tvivl om, at hun lige så gerne ville have markeret den på Wimbledon-anlægget som deltager i eftermiddagens damesingle-finale.

Siden barnsben har den blonde danske kvinde, der er født i Odense af polske indvandrere, nemlig været 100 procent dedikeret til sin sport.

»Jeg vil vinde de store Grand Slam-turneringer,« sagde hun før teenage-alderen.

Endnu er drømmen ikke gået i opfyldelse. Men i 67 uger har hun ligget nummer et på verdensranglisten og blandt andet takket være 23 turneringssejre på WTA Touren og økonomisk givtige sponsoraftaler med firmaer som Adidas, Rolex og Dubai Duty Free, har hun op mod en halv mia. kroner stående på sin bankkonto.

BT har været i kontakt med en række mennesker, der har kendt Caroline Wozniacki fra opvæksten i Danmark til det nuværende liv som tennis-globetrotter med bopæl i Monaco og gæstevisitter hos blandt andre USAs præsident, Barack Obama, i Det Hvide Hus.

Beretningerne fra veninden, faren til en af konkurrenterne i juniorårene, landsholdsspilleren, ekstræneren, sportschefen, behandleren og rådgiveren er med til at illustrere, hvorfor hun er nået så langt som tilfældet er, og hvorfor hendes liv er blevet så vildt.

Foto: Bent Midstrup
Vis mere

Landsholdsspilleren: "Hendes tilgang var anderledes"

Det kommer ikke bag på Rikke Faurfelt, der er ansat som journalist i Danmarks Radio, at Caroline Wozniacki er blevet en af verdens bedste damesingle-spillere.

»Vi mødte hinanden første gang på tennisbanen ved et indendørs-DM, da hun var 11 år og jeg dobbelt så gammel,« fortæller hun og tilføjer:

»Det er nemt at være bagklog. Men allerede dengang kunne jeg se, at hun var noget særligt og ville blive god. Hendes tilgang til sporten var meget anderledes end de andres i hendes årgang. Selv om jeg dengang spillede på landsholdet, var hun på ingen måde ydmyg. Fra start til slut spillede hun sin chance og dømte skarpt, men ikke unfair på linjerne.«

De første par kampe mod Caroline Wozniacki vandt Rikke Faurfelt.

»Hun var jo ikke særlig høj, så det var forholdsvis nemt at lobbe boldene over hende. Men da hun blev 13 år, var det hende, der besejrede mig i en holdkamp, hvor jeg spillede for KB og hun for Farum,« siger Rikke Faurfelt.

Hun har kun pæne ting at sige om den unge udgave af Caroline Wozniacki.

»Uden for banen var hun meget talende, glad, sød og smilende. Selv om aldersforskellen på os var stor, var hun én, man ikke kunne undgå at komme i kontakt og have det rart sammen med,« siger Rikke Faurfelt.

Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Veninden: "Hun tævede mig med glæde"

Malou Ejdesgaard 3(tv. på foto) har kendt Caroline Wozniacki, siden hun var ni år.

»På banen gik hun aldrig på kompromis med tingene. Faktisk tævede hun mig med glæde. Jeg husker engang, at mine forældre lovede, at jeg ville få en bamse, hvis jeg bare kunne vinde et enkelt parti mod hende. Det overhørte Caroline, og så fightede hun endnu mere. Pludselig var der et konkurrenceparameter mere, hun skulle forholde sig til, og det elskede hun,« siger Malou Ejdesgaard og tilføjer:

»Men hun var ikke tarvelig. Efter vores kampe legede vi videre, som om intet var hændt. Der blev grinet og lavet masser af skæg. Caroline var også dengang en både sød og glad pige.«

Malou Ejdesgaard, der er et år ældre end Caroline Wozniacki, holdt som barn adskillige ferier sammen med hendes familie.

»De var rare at være sammen med. På fisketure og i sommerhus,« siger Malou Ejdesgaard, der kalder den måde, som Caroline Wozniackis far, Piotr, opdragede på, for hård.

»Sådan tror jeg, at alle tennisfædre er. Men jeg vil ikke sige, at han var uretfærdig. Han gik bare mere op i tingene end de fleste,« siger Malou Ejdesgaard, der i de seneste år har fungeret som Wozniackis doublemakker.

Behandleren: "Hun stillede store krav"

OsteopatenTorben Hersborghar haft plads i ’Team Wozniacki’ som behandler, de seneste seks år.

»Der er ingen tvivl om, at hun stiller store krav til sine omgivelser, men ikke desto mindre er hun den, jeg allerhelst vil arbejde med af mine mange patienter. Hun har en dejlig måde at være på,« siger han.

I det hele taget har Torben Hersborg kun gode ting at sige om Caroline Wozniacki og hendes familie.

»De er verdens sødeste mennesker og har taget mig med til ting og steder, jeg ellers aldrig ville komme. Jeg kan huske, at jeg engang deltog i en middag sammen med dem i Monaco. Piotr Wozniacki er gode venner med Polens præsident. Så han var også med, og pludselig anbefalede de ham en af mine behandlinger. Der gik ikke mange minutter, før jeg fik lagt ham ned i restauranten og påbegyndte en behandling. Det, syntes Caroline, var sjovt,« siger Torben Hersborg.

Han er ikke et sekund i tvivl om, at Caroline Wozniacki på et tidspunkt får sin store drøm om at vinde en Grand Slam-titel opfyldt:

»Jeg kender ingen mennesker, der er mere målrettede end Caroline. Så selvfølgelig kommer det til at ske.«

Foto: Amer Ghazzal / Demotix
Vis mere

Rådgiveren: "Hun arbejder stenhårdt"

John Tobias, der leder det amerikanske sportsmanagement-firma Lagardère Unlimiteds tennisdivision, blev rådgiver for Caroline Wozniacki i 2005.

»Jeg havde i USA hørt rygter om, hvor stort et talent hun besad. Så under French Opens junior-turnering tog jeg en snak med hende og familien om et fremtidigt samarbejde. Samtalen faldt positivt ud, og heldigvis arbejder jeg stadig sammen med hende,« fortæller han.

Det har han ikke fortrudt.

»Hun arbejder stenhårdt på træningsbanen, og jeg kender ikke nogen sportsstjerner, der er så dedikeret til sit sponsorarbejde som hende. Hun mener, at man skal yde for at kunne nyde. Derfor lever hun altid fuldt ud op til de aftaler, hun indgår,« siger John Tobias.

Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Sportschefen: "Hun var kompromisløs"

Mikkel Nørby (foto ovenfor), der er sportschef i KBs tennisafdeling, var Caroline Wozniackis træner, da hun i 2005 deltog i Australian Opens juniorturnering.

»Hun var mere dedikeret til sin sport end alle andre, jeg har arbejdet med, og ønskede professionalisme ned til mindste detalje,« siger Mikkel Nørby, der husker et par episoder:

»Hvis jeg mødte op til træningen med løse snørebånd, blev det bemærket. Så mente hun, at jeg ikke var helt klar. Og havde jeg min plan for træningen siddende i baglommen, var det heller ikke i orden. Hun mente, at det så mere professionelt ud, hvis man havde planen placeret i en mappe.«

Mikkel Nørby kalder Caroline Wozniackis tilgang til sin tenniskarriere for ’udansk’:

»Allerede da hun var 11-12 år, var hun meget målrettet. Mange tennispiger siger i hendes alder, at de vil vinde de store Grand Slam-turneringer. Men den måde, hun gik ind til tingene på, var kompromisløs. Jeg tvivlede på intet tidspunkt på, at hun ikke ville få det optimale ud af alle de kræfter, hun brugte på sin sport.«

Far til modstander i juniorårene: "Udansk opdragelse"

Christian von Buchwalder en af de danskere, der har fulgt og kendt Caroline Wozniacki i længst tid. Fra sidelinien så han med, når datteren Ida mødte ’lille Caroline’ i barndomsårene rundt om på de danske tennisbaner.

»Styrkeforskellen mellem dem var stor. Men mens Ida primært spillede for glædens skyld, var tennis for Caroline hårdt arbejde,« siger Christian von Buchwald og nævner et eksempel ved en DM-semifinale i U12-rækken.

»Ida tabte 0-6, 1-6 til hende. Jeg var pavestolt, fordi hun var blevet nummer tre ved DM, havde vundet et parti og også tilspillet sig nogle fordele mod Caroline, hvis styrkemæssige niveau på det tidspunkt var meget opadstigende. Da Caroline kom ud fra banen, blev hun modtaget af sin far (Piotr Wozniacki, red.), der i modsætning til mig var hård i sin kritik: ’Du tabte i kampen 24 bolde. Du skal lave 24 armbøjninger foran Ida’. ’Okay,’ tænkte jeg: ’Der er forskel i attitude’. Og så lavede hun foran Ida de 24 armbøjninger. Caroline gjorde det med et smil og så ud til at trives med den måde, hun blev behandlet på. De, der blev mest kede af det, var i virkeligheden Ida og mig. Det er jo ikke en cadeau, at en anden straffes, fordi en har tabt nogle bolde mod min datter,« siger Christian von Buchwald og tilføjer:

»Her tænkte jeg: Det er jo ikke dansk, det her. Men det er det, der skal til. Respekt for Piotrs træningsmetoder, som han selv blev opdraget med, da Polen engang var et lukket kommunistisk land. Men jeg kunne altså ikke selv have trukket den form for træning, intensitet, belønning og straf hen over min datter. Som jeg ser det, er Caroline et miks mellem dansk livsglæde og østeuropæisk arbejdsomhed.«

Foto: Kaare Smith
Vis mere

Ekstræneren: "Hun løb fra drengene"

Da Caroline Wozniacki i 2006 vandt Wimbledons pigesingle-finale, blev hun trænet af den tidligere tennislandsholdsspiller Morten Christensen.

»Jeg husker, hvor let Caroline var at coache, og hvor modtagelig hun var for gode råd. Hun gjorde alt, hvad man sagde, og stillede ingen spørgsmål. Det var bare om at komme i gang med den daglige træning, som hun nød,« siger Morten Christensen.

Selv om man i Folketinget havde besluttet, at unge idrætsudøvere skulle være 15 år, før de måtte deltage i træningen på Team Danmarks centre, gjorde man en undtagelse i Caroline Wozniackis tilfælde.

»Allerede da hun var 11 år, var hendes talent jo enestående. Så vi omgik reglerne. Caroline elskede ikke mindst at træne med drengene på 16-17 år, og fik hun mulighed for at konkurrere med dem, var hun i sit es. Hun var også dengang meget atletisk, og ofte løb hun fra dem,« siger Morten Christensen.


Foto: JASON SZENES
Vis mere

Wozniacki: Én sæson ad gangen

Hvor mange år kan tennisinteresserede danskere forvente, at Caroline Wozniacki fortsat spiller med om de store titler?

Spørger man hendes amerikanske rådgiver, John Tobias, er svaret ’mellem fem og syv år’.

Selv er hun i tvivl om, hvor længe motivationen rækker til at fare jordkloden rundt for at slå til den runde, gule bold.

For et par år siden, mens hun stadig dannede par med golfspilleren Rory McIlroy, sagde hun, at hun ville være ung mor og at hun næppe var med længere end til hun fylder 27-28 år.

Under dette års Wimbledon-turnering, hvor hun i fjerde runde tabte til det spanske stortalent Garbine Muguruza, lød svaret således:

»Jeg tager én sæson ad gangen. Næste år er der OL i Rio. Her vil jeg rigtig gerne repræsentere Danmark. Men jeg spiller kun med på WTA Touren så længe jeg har lyst.«

Vil ikke være træner

Inden hun lægger ketcheren på hylden har hun ét stort mål. At vinde en Grand Slam-titel.

»Hver gang jeg stiller op i en af de fire store turneringer i Melbourne, Paris, London og New York sigter jeg højt. To gange har jeg været i US Open-finalen. Så man kan da ikke sige, at jeg ikke har været tæt på. Men skulle det glippe, er det ikke noget, jeg vil ærgre mig over. Jeg er stolt af det, jeg allerede har opnået. Ingen kan for eksempel tage fra mig, at jeg i 67 uger har ligget nummer et på verdensranglisten,« siger Caroline Wozniacki, der har planerne efter sin pensionering som prof-tennisspiller klar.

»Når jeg er færdig med at spille, er det helt slut med tennis. Man kommer hverken til at se mig som træner eller kommentator,« siger Caroline Wozniacki.

I stedet har hun planer om at få en stor familie og bygge sit eget hus op fra grunden.

»Jeg interesserer mig meget for indretning og arkitektur, og har allerede lavet de første skitser til min fremtidige bolig. Men det kan jo ikke fylde hele mit liv. Så måske ender det med at jeg bliver vært på et tv-program eller forsøger mig som skuespiller. Det kunne da være sjovt at prøve,« siger Caroline Wozniacki.

Sidste efterår løb hun New York Marathon.

»Det har jeg ikke planer om at gøre igen allerede i år. Men jeg kommer helt sikkert til at løbe et par maratonløb mere. Herudover kunne jeg også godt tænke mig at gennemføre en Ironman i triatlon,« siger Caroline Wozniacki.