Den tapre operasanger Tina Kiberg trodser strålebehandling og kræft i næseryggen for at gå på scenen i ’The Sound of Music’.

Det er mod alle odds, at den verdensberømte operasanger Tina Kiberg i aften, d. 12. november 2015, går på scenen som abbedisse i ’The Sound of Music’ på Det Ny Teater.

I var 2011 var hun som ved et mirakel erklæret rask efter en kræftsygdom, som lægerne ellers for længst havde opgivet at gøre noget ved. Livet og tilværelsen som feteret operasanger kunne nu fortsætte, troede den i dag 56-årige Tina Kiberg. Men i sommer viste den dødelige sygdom igen sit grimme ansigt. Canceren var vendt tilbage...

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs om Tina Kibergs gribende historie om kræft og et liv med mange dilemmaer i hendes succesfulde opera-branche. Hvordan vil hun mon klare det, når hun skal medvirke i 'The Sound of Music' på Det Ny Teater?

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Artikel om vilje: Verdensberømt dansker i nyt kræft-mareridt
  • Fakta om Tins Kiberg
  • Grafisk oversigt: Tina Kibergs to kræftsygdomme

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Den tapre operasanger Tina Kiberg trodser strålebehandling og kræft i næseryggen for at gå på scenen i ’The Sound of Music’.

Det er mod alle odds, at den verdensberømte operasanger Tina Kiberg i aften, d. 12. november 2015, går på scenen som abbedisse i ’The Sound of Music’ på Det Ny Teater.

I var 2011 var hun som ved et mirakel erklæret rask efter en kræftsygdom, som lægerne ellers for længst havde opgivet at gøre noget ved. Livet og tilværelsen som feteret operasanger kunne nu fortsætte, troede den i dag 56-årige Tina Kiberg. Men i sommer viste den dødelige sygdom igen sit grimme ansigt. Canceren var vendt tilbage.

BT møder Tina Kiberg i den klassik indrettede lejlighed på Frederiksberg dagen før, at hun endelig skal optræde i den yderst populære musical, der siden september har trukket fulde huse på Det Ny Teater i København. En forestilling, som danskere fra hele landet har valfartet til, men som indtil nu har været uden operastjernen. I stedet for protektørlys og publikums bifald har hun de seneste måneder været gennem en kamp for livet med strålebehanding og en amputation af næseryggen.

Buler ved næsen

Det var lige før begyndelsen på prøverne til musicalen, at Tina Kiberg i sommer mærkede en slem smerte, når hun bar sine briller. Hun tænkte ikke nærmere over det, før hendes datter også kunne se, at hun havde store buler ved næsen. Og det var ikke brillernes skyld.

»Min ældste datter Ida kunne se, at jeg havde buler ved næsen, som ikke plejede at være der. I første omgang turde hun ikke fortælle mig det, men jeg kunne også godt selv se, at den var gal,« fortæller operastjernen, som har arbejdet 32 år på Det Kongelige Teater.

Operasanger Tina Kiberg har fået kræft.
Operasanger Tina Kiberg har fået kræft. Foto: Jens Astrup
Vis mere

Den 3. juli fik hun af lægerne på Rigshospitalet at vide, at hun hurtigst muligt skulle have fjernet næseryggen ved en operation. Lægerne frygtede, at den nyopdagede kræft, hun fik konstateret, havde bevæget sig ned i andre regioner, som det var sket i 2010.

Dengang blev hun diagnosticeret med en svulst i næsesvælget og metastaser langs halsen i lymfekirtler.

»Jeg blev meget opgivende, da jeg fik at vide, at kræften var vendt tilbage. Jeg troede, det var nemesis, jeg var blevet ramt af. Jeg havde skrevet en bog om at komme sig efter et cancerforløb på mirakuløs vis, og nu fik jeg straffen. Set i bakspejlet var det noget forfærdeligt sludder,« fortæller hun.

Depression

Tina Kiberg var i garderoben i Operahuset i København, da hun i april 2010 fik en opringning fra Det Kongelige Teaters halslæge om den barske kræftdiagnose. Operakunsten har i flere år været Tina Kibergs et og alt. Hun har optrådt på de skrå brædder i udlandet og haft store roller i operaer af komponister som Richard Strauss og Richard Wagner.

Operasangeren Tina Kiberg under opsætningen af Capriccio på Det Kongelige Teater, hvor hun fik sin debut i 1983.
Operasangeren Tina Kiberg under opsætningen af Capriccio på Det Kongelige Teater, hvor hun fik sin debut i 1983. Foto: Morten Juhl
Vis mere

Da hun under sin første kræftsygdom i vinteren 2010-2011 blev opgivet af lægerne, indtrådte en tung depression, hvor hun var tæt på at opgive alt.

»På grund af den behandling, jeg fik, havde jeg nogle morfin-piller liggende i skuffen. Jeg lå i sengen og overvejede at gøre en ende på det hele. Men tanken om mine to piger, gjorde, at jeg holdt mig fra at tage pillerne,« siger hun.

Forfatteren Jane Aamund var medvirkende faktor til, at Tina Kiberg fik fodfæste igen efter den første kræftsygdom. Hun har ligesom Tina Kiberg kæmpet en indædt kamp mod kræften.

»Jeg talte med Jane Aamund, og hun inviterede mig hjem. Hun fortalte mig, at hun troede, hun skulle dø for mange år siden, men hun sidder her endnu. Jeg lovede hende, at jeg skulle forsøge at synge, selv om strålebehandlingen næsten gjorde det umuligt for mig,« fortæller Tina Kiberg.

Her ses operasangeren Tina Kiberg som prinsesse Salome i musikdramaet "Salome" på den Jyske Opera i 1999. På billedet holder hun Johannes Døberens afhuggede hoved.
Her ses operasangeren Tina Kiberg som prinsesse Salome i musikdramaet "Salome" på den Jyske Opera i 1999. På billedet holder hun Johannes Døberens afhuggede hoved. Foto: Erik Jepsen
Vis mere

Det var ikke bare et hårdt slag for hende selv, men også for hendes døtre, 26-årige Ida og 22-årige Mette-Marie, da hun i sommer fik at vide, at kræften var vendt tilbage.

Hun havde glædet sig til prøverne til musicalen på Det Ny Teater, og i september skulle hun have været til eksamen i en masteruddannelse i sangpædagogik.

Tina Kiberg gennemgik i juli en seks timer lang operation, hvor næsen skulle fjernes og erstattes af en protese.

I Beethovens opera "Fidelio" på Det Kongelige Teater har Poul Elming (t.v) rollen som Florestan og Tina Kiberg synger Eleonoras parti. Billedet er taget i 1994.
I Beethovens opera "Fidelio" på Det Kongelige Teater har Poul Elming (t.v) rollen som Florestan og Tina Kiberg synger Eleonoras parti. Billedet er taget i 1994. Foto: NORDFOTO
Vis mere

»Jeg havde det forfærdeligt med, at næseryggen skulle fjernes. Jeg frygtede, at det overhovedet ikke kunne laves, og at jeg skulle gå rundt uden næse. Heldigvis var min kirurg dygtig,« fortæller Tina Kiberg, der udover operationen har gennemgået 33 strålebehandlinger i perioden fra august til oktober i år.

Først til januar får hun lægernes svar på, om kræftcellerne endegyldigt er slået ihjel.

»Jeg er angst. Uanset hvad beskeden bliver til januar, så kan jeg ikke vide, om jeg om nogle år får at vide, at den er vendt tilbage. Det sidder i mig, og jeg er knap så udfarende, som jeg før har været. Jeg er nok lidt mere stille, end jeg var før i tiden,« siger hun.