Beretningen om de dramatiske timer, da terroren ramte Danmark. I denne PLUS pakke kan du komme med i Thornings War Room og læse om, hvordan vores statsminister håndterede terrorangrebet mod Danmark time for time. Du kan også læse personlige beretninger fra to forskellige mennesker, og om hvordan de oplevede dagen, hvor Danmark blev ramt af terror.

»Vagten hiver mig til side og fortæller, hvad der er sket: 'En af vores er ramt. Vi er under angreb« Claus Bentow

Opret abonnement på PLUS og læs de gribende beretninger fra den dag Danmark blev ramt af terror.

I denne PLUS pakke får du:

  • Indblik: I Thornings War Room
  • Øjenvidnet: 'Folk som ham har brug for kærlighed'
  • Betjenten: 'Skudsikre veste bliver hverdag'
  • Tidlinje: Den dag Danmark blev ramt af terror


I Thornings war room

 

45 minutter efter Omar El-Hussein sidste lørdag affyrer sit automatvåben mod deltagerne ved debatmødet på Krudttønden i København, er Helle Thorning-Schmidt i gang.

Med hjælp fra kilder i og omkring regeringen kan BT her fortælle, hvad der skete i det hektiske døgn, da terroren ramte Danmark.
En 55-årig tilhører ved debatmødet er blevet slået ihjel. Omar El-Hussein rammer også en agent fra Politiets Efterretningstjeneste og to svenske politibetjente. De er i Danmark som livvagter for den svenske kunstner Lars Vilks. Det står derfor hurtigt klart for politiet, at man ikke har at gøre med en simpel kriminel. PET slår terroralarm.
Ved halv fire-tiden lørdag eftermiddag beder Helle Thorning-Schmidt sin stab indkalde regeringens særlige sikkerhedsudvalg til møde kl. 18.

Medfølelse


Inden mødet begynder, ringer den franske præsident Francois Hollande til Thorning og udtrykker sin medfølelse. Han har hørt om begivenhederne i København, fordi den franske ambassadør Francois Zimeray var til stede i Krudttønden, da skudene lød. Han har set det tweet, som Francois Zimeray sender kl. 16.00: »Still alive in the room«, og præsidenten vil sikre sig, at hans ambassadør er uskadt.
På dette tidspunkt er justitsminister Mette Frederiksen (S) på vej hjem fra vinterferie i Berlin. Hun når frem. Det samme gør forsvarsminister Nicolai Wammen (S), udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R). Rigspolitichefen, Københavns politidirektør og cheferne for de to efterretningstjenester, FET og PET er også faste medlemmer af udvalget.
Alle sætter sig omkring et aflangt konferencebord i et topsikret lokale i Statsministeriet. I dette ’war room’ har man adgang til avanceret elektronisk udstyr til afholdelse af video-møder med politi og forsvar på et lukket netværk. Man kan også sætte sig i forbindelse med udenlandske myndigheder, hvis det er nødvendigt.

Tydeligt rystet ankommer statsminister Helle Thorning-Schmidt lørdag aften til Krudttønden, hvor flere blev såret og en dræbt ved attentatet mod Lars Wilke. Foto: Martin Sylvest
Tydeligt rystet ankommer statsminister Helle Thorning-Schmidt lørdag aften til Krudttønden, hvor flere blev såret og en dræbt ved attentatet mod Lars Wilke. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Kaos og død


Stemningen er anspændt.
Politiet briefer regeringen om situationen. Det viser sig, at Nicolai Wammen også har talt med Francois Zimeray, og han fortæller kredsen af ministre og politifolk, hvad han oplevede inde i lokalet, da skudene udløste kaos og død.
Man når frem til den analyse, at man ikke jagter en simpel tosse. Den omstændighed, at den franske ambassadør og Lars Viks var til stede, viser for regeringen, at angrebet var politisk motiveret.
»Vi står med meget stor sandsynlighed over for et terrorangreb mod Danmark,« siger en minister.
Regeringen indkalder Den Nationale Operative Stab. Det er et samarbejde mellem forskellige politimyndigheder og Hjemmeværnet.
Man vedtager også, at Thorning skal møde pressen ude ved Krudttønden og ikke i ministeriets spejlsal. Men først efter at politiet kl. 19.00 har holdt sin første pressebriefing. Her meddeler Københavns Politi, at man efterforsker sagen som et terrorangreb.

Fraviger normal praksis


For at signalere over for befolkningen, at man ’har styr på situationen’, som en kilde siger, fraviger man praksis og fortæller åbent, at det ellers meget hemmelige sikkerhedsudvalg har holdt møde om situationen.
Kl. 19.15 siger Thorning i en pressemeddelse, at ’alt tyder på, at skyderiet på Østerbro var et politisk attentat og dermed en terrorhandling.’
Herefter tager hun ud til Krudttønden.
»Jeg er her i aften for på danskernes vegne at sige, at sådan skal Danmark ikke være. Det fylder os med vrede og afsky,« udtaler hun og sender sine tanker og dybeste medfølelse til ofrene og deres pårørende.
Den tyske kansler Angela Merkel ringer lørdag aften og udtrykker sin medfølelse.
Thorning prøver at få fat på oppositionens leder, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Det lykkes ikke. Han sidder i et fly på vej hjem fra Spanien og lander først i København ved midnat. Men han sms’er til hende og fortæller, at hun kan regne med Venstre i denne sag.
Både Helle Thorning-Schmidt, Mette Frederiksen, Nicolai Wammen og Martin Lidegaard er sent lørdag aften på Facebook, hvor de udtrykker deres harme over, hvad der er sket.
Kl. 22.49 skriver Mette Frederiksen således:
»Politiet og PET arbejder i øjeblikket på højtryk på at pågribe den eller de ansvarlige. Alle kræfter er sat ind.«

Helle Thorning-Schmidt og tidligere overrabbiner Bent Lexner (tv) mødte op foran synagogen i Krystalgade i København for at vise deres sympati. Foto: Simon Læssøe
Helle Thorning-Schmidt og tidligere overrabbiner Bent Lexner (tv) mødte op foran synagogen i Krystalgade i København for at vise deres sympati. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Sover ikke om natten


Thorning sover ikke natten til søndag. Hun modtager løbende efterretninger om nattens begivenheder.
BT har talt med andre i kredsen. En minister siger:
»Jeg tror ikke, mange får sovet. Det er jo ikke sådan, at man tager hjem og holder weekend.«
Natten igennem følger de centrale ministre situationen minut for minut.
»Vi sov med åben telefon,« siger en.
Søndag vågner landet op til endnu en forfærdelig terrorhandling. En time efter midnat slår Omar El-Hussein til igen. Han myrder sikkerhedsvagten Dan Uzan foran den jødiske synagoge og kvæster to betjente. De centrale ministre står i umiddelbar og tæt telefonisk forbindelse. Der sendes adskillige beskeder rundt i nattens løb om de løbende begivenheder. Thorning er tidligt oppe. Nattens dramatiske hændelser får hende til at indkalde regeringens sikkerhedsudvalg igen.
»Det er en uendelig trist morgen, hvor vi alle tænker på ofrene og deres pårørende. To uskyldige mennesker har mistet livet som følge af en kynisk terrorhandling mod Danmark,« skriver hun i en pressemeddelelse, der udsendes, før de fleste danskere er stået op.

Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen afholder søndag formiddag pressemøde i Statsministeriets spejlsal om terrorangrebene i København. Foto: Simon Læssøe
Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen afholder søndag formiddag pressemøde i Statsministeriets spejlsal om terrorangrebene i København. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Et særligt bånd


På mødet i sikkerhedsudvalget taler man om at indkalde til en mindehøjtidelighed meget hurtigt. Den finder sted mandag aften.
Kl. 10.30 giver Thorning og Frederiksen en orientering om situationen på et hastigt indkaldt pressemøde i Statsministeriet.
»Vi har smagt den grimme smag af frygt og magtesløshed. Vi vil forsvare vores demokrati, og vi vil til enhver tid forsvare Danmark. Når man uden skånsel angriber uskyldige til et debatarrangement eller personer fra det jødiske samfund, så angriber man vores demokrati og alle danskere,« siger Thorning.
Herefter aflægger hun et besøg ved synagogen i Krystalgade. Her er folk allerede begyndt at lægge blomster og tænde lys på fortovet.
Samtidig ankommer den franske indenrigsminister Bernard Cazeneuve til København. Nicolai Wammen henter ham i lufthavnen. De to er privat gode venner og kender hinanden, fra da de begge var europaministre.
Bernard Cazeneuve mødes også med Mette Frederiksen for at udveksle erfaringer om, hvordan man bekæmper radikalisering og styrker terrorberedskabet. Ved 14-tiden får de øvrige partiledere en briefing i Statsministeriet.
Midt på eftermiddagen indfinder Wammen sig på den franske ambassade på Kgs. Nytorv. Bernard Cazeneuve har inviteret ham til at deltage i et pressemøde for at vise, at der i terrorens skygge er knyttet et særligt bånd mellem Danmark og Frankrig.