Snarrådig, slagfærdig og meget morsom. Sådan beskriver folk tæt på Dronningen hende. Vi tegner et ærligt og kærligt portræt af hele Danmarks dronning

Danmarks 75-årige regent er en både klassisk dannet og veluddannet dame med mange års studier i rygsækken og en levende interesse for kunst og kultur. Men samtidig fornægter det sig ikke, at hun er datter af en sømand.

Dronning Margrethe er bramfri, slagfærdig, handlekraftig og meget morsom.Sådan beskriver folk tæt på Dronningen hende. Vi tegner et ærligt og kærligt portræt af hele Danmarks dronning i anledning af regentens 75-års fødselsdag.

Log ind på BT PLUS og læs hele portrættet.

Husk ... for 29 kr. per måned får du adgang til tusindevis af artikler og guider i PLUS-universet. Og den første måned er GRATIS.


Midt i den koncentrerede stilhed, der omgiver Dronningen, når hun er fordybet i sit maleri, lyder der pludselig små pip fra pejsen. Lydene er velkendte for Dronningens malelærer Mable Rose, det er nemlig ikke ualmindeligt, at en allike forvilder sig ned i den store skorsten og ender i pejsen, hvorfra der er højt op til friheden.

Mable Rose lader som ingenting, mens hendes kongelige kursist svinger penslen. Men Dronningen handlede hurtigt:

»Fluks gik hun ud på toilettet og fandt det hvideste håndklæde, åbnede spjældet, og så tog hun den lille fugl ud og satte den fri. Sådan er Dronningen – snarrådig. Jeg tænkte på, at nu kan den gå ud og prale med, at den blev båret af Danmarks dronning,« fortæller den 70-årige Mable Rose, der i over 34 år har haft royalt besøg i sit atelier nord for København ganske fast hver torsdag eftermiddag.

Ja, sådan er Margrethe – også. Snarrådig, slagfærdig, uhyre godt begavet og vældig morsom, lyder skudsmålet fra folk, der kender den mere private side af Dronningen.

Stor sorg

Og de, der er helt tæt på majestæten, ved, hvor stor en sorg det er for hende, at hun ikke har haft sin mand ved sin side under festlighederne i går og i dag. Prinsgemalen lagde sig som bekendt med en så alvorlig influenza, at han, som ellers aldrig aflyser en aftale, har måttet melde forfald til sin hustrus store dag.

Prinsgemalen er Margrethes store lykke, og kærligheden lyser ud af det ellers lidt umage par.

Den franske diplomat og adelsmand Henri Laborde de Monpezat fik den unge, lidt kejtede kronprinsesse til at stråle, så hendes forældre måtte overgive sig på trods af, at de aldrig havde forestillet sig en franskmand i familien. Og hele Danmark overgav sig – i første omgang i hvert fald – fuldstændig til den flotte Henri – eller chéri, som Dronningen kalder sin elskede i et tonefald så koket, at det er umuligt at tro, at parret allerede kan fejre guldbryllup om to år.

Margrethe har tidligere indrømmet, at lige så velbevandret hun var i kunst og litteratur, lige så uerfaren var hun i kærlighed – en ’barnerumpe’ i forhold til sine jævnaldrende. Men så fandt hun ham. I London til et middagsselskab. Hendes nære veninde, den nu afdøde forfatter Helle Stangerup, troede ellers lige, at hun måske skulle danse flere kinddanse med den flotte og belevne Henri, men hun hørte aldrig fra ham igen. Det gjorde Margrethe derimod.

’Min mand har fyldt hele horisonten, siden jeg traf ham,’ har Margrethe erklæret. Og det gør han stadig.

Dronning Margrethe er meget glad for både at tegne og male. Her signerer hun sine 300 litografier af ’Sommerrose’. De 125 blev anvendt til personlige gaver. Resten - 175 stk. - donerede dronning Margrethe til Red Barnet. 
Foto: Scanpix
Dronning Margrethe er meget glad for både at tegne og male. Her signerer hun sine 300 litografier af ’Sommerrose’. De 125 blev anvendt til personlige gaver. Resten - 175 stk. - donerede dronning Margrethe til Red Barnet. Foto: Scanpix
Vis mere

Dannet og veluddannet

Danmarks 75-årige regent er en både klassisk dannet og veluddannet dame med mange års studier i rygsækken og en levende interesse for kunst og kultur, samtidig fornægter det sig ikke, at hun er datter af en sømand. Hun er bramfri og handlekraftig. Hun kommer tit til at bande midt i sin velartikulerede talestrøm - også på tv. Og hvis hun ikke lige har en hammer, kan hun tage sin sko og hamre med den, beretter Mable Rose:

»Dronningen er meget praktisk og snarrådig. Det er meget karakteristisk.«

Og så ryger Dronningen stadig – meget, selvom hun med årene er blevet bedre til at pulse på sine stærke, græske cigaretter, når kameraerne er slukket.

Dronning Margrethe holder meget af ballet. Hun har bl.a. skabt kostumer og scenografi til balletten ’Nøddeknækkeren’, som blev opført i Tivoli i 2014.
 Foto: Keld Navntoft
Dronning Margrethe holder meget af ballet. Hun har bl.a. skabt kostumer og scenografi til balletten ’Nøddeknækkeren’, som blev opført i Tivoli i 2014. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

’Ikke en særlig fortræffelig mor’

Den uformelle side af Dronningen har aldrig været gemt af vejen, men den er måske blevet endnu mere tydelig de senere år. Nærgående og ærlige interview har været med til at give os et klart billede af majestætens stærke og svage sider. Senest har Dronningen erkendt, at hun nok aldrig har været ’en særlig fortræffelig’ mor.

»Jeg har ikke været så meget omkring dem, som jeg gerne ville. På den anden side kan jeg også sige, at jeg ikke er typen, som ville have børnene tæt på mig hele tiden. Det er jeg ikke rigtigt, så det blev vel også sådan, når man har de muligheder for aflastning, som jeg har,« har hun fortalt til TV2.

Heller ikke rollen som bedstemor excellerer hun i, fortæller hun i Alt for damerne.

»Mine børnebørn får nok ikke lige så meget tid, som mange andre børnebørn gør. Men jeg glæder mig enormt over dem, det er nogle herlige unger.«

Ingen, der er tæt på Dronningen, er dog i tvivl om, hvor glad og stolt hun er over sin familie, der tæller hele otte børnebørn i alderen tre til 15 år. Og meget tyder på, at hun og sønnerne er kommet tættere på hinanden i deres voksenliv.

Særligt Kronprinsens opblomstring, efter han har mødt Mary, betyder meget for Margrethe. Dronningen og hendes ældste søn deler et skæbnefællesskab, der kun tæller ganske få, og dét at se, hvordan han er vokset med opgaven, og at Dronningen trygt kan overlade flere officielle pligter til ham og kronprinsesse Mary, glæder hende.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ledsager Dronningen på dagens karettur gennem København. Prins Henrik har meldt afbud på grund af sygdom. Foto: Henning Bagger
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ledsager Dronningen på dagens karettur gennem København. Prins Henrik har meldt afbud på grund af sygdom. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Frederik og Mary tager over

For selvom Margrethe gentagne gange har understreget, at hun bliver på tronen til det sidste, sådan som det altid har været traditionen i det danske kongehus – til trods for at der sidste år opstod et sandt ’boom’ i abdiceringer i andre europæiske kongehuse – så er det tydeligt, at der kommer flere og flere royale pligter til kronprinsparret.

Det fortæller tv-dokumentaristen Anders Agger, der har fulgt kongefamilien tæt i forbindelse med optagelserne til serien ’Kongehuset indefra’:

»Det foregår løbende, når man møder hinanden på Dannebrog, eller lige før man skal af sted. Det er der, kunne jeg forestille mig, Kronprinsen spørger sin mor: ’Hvordan tackler jeg det’ Det er en form for sidemandsoplæring. En mesterlære,« vurderer han.

I lære hos mor

Kronprinsen har selv fortalt, hvor meget han nyder at stå i lære hos sin mor.

»I dag søger vi råd hos hinanden, og vi nyder godt af hinandens syn på forskellige situationer, små som store, indenrigs såvel som udenrigs. At rådføre sig med dig - og føle gavn og påskønnelse af sin egen rådgivning - glæder, og fornemmer jeg - gavner os begge,« lød det kærligt fra Frederik for to år siden i anledning af Margrethes 40-års jubilæum som regent.

Der er da også med tiden kommet et reelt behov for aflastning. Dronningen, der ellers altid har været meget aktiv med alt fra ballet til langrend, har de senere år været hårdt ramt af både slidgigtsygdommen spinalstenose og smerter i ryggen, ligesom hun har fået to nye knæ.

Måtte aflyse statsbesøg

Skavankerne har blandt andet kostet et aflyst statsbesøg for et par år siden. Selv fortæller Margrethe, at hun ikke føler sig tynget af sin alder. Men folk tæt på Dronningen kan se, at hun i perioder har svært ved at klare sit program. Omvendt understreger kilder, at hun gør meget ud af ikke at lade sig mærke med det. Hun har da også formået at sove i telt på en ekspedition i Grønland og på feltseng i Afghanistan uden at kny, men med tiden bliver der ganske givet endnu flere opgaver, der tilfalder Frederik og Mary.

Dronningen må undvære sin elskede Henrik ved sin side, når hun i dag fejrer sin 75 års fødselsdag. Som et lille plaster på såret kører kronprinsparret med på karetturen gennem København. Foto: Claus Bech
Dronningen må undvære sin elskede Henrik ved sin side, når hun i dag fejrer sin 75 års fødselsdag. Som et lille plaster på såret kører kronprinsparret med på karetturen gennem København. Foto: Claus Bech
Vis mere

Modsat Frederik har Margrethe ikke altid været i offentlighedens søgelys. Hun har selv været med til at invitere pressen tættere på, men der er ikke noget, der tyder på, at privatpersonen Margrethe og rollen som dronning ligger fjernt fra hinanden.

’Person og profession smelter sammen,’ mener journalisten Thomas Larsen, der har interviewet Margrethe flere gange for Berlingske – senest for nylig i forbindelse med hendes fødselsdag.

»Den side af min tilværelse, der er den udadvendte, hvor jeg fremtræder som dronning, det er en del af mig selv, og det skal da helst være sådan, ellers tror jeg, man ville være meget lidt lykkelig, hvis man følte, det var noget, man tog på og måtte tage af sig igen,« fortalte Margrethe til TV2.

Hun har stædigt holdt fast i sig selv, og selvom hun er fulgt med tiden, er der også nogle ting, der ikke står til at ændre. Som for eksempel hendes farverige og markante stil, det lange, grå hår og det naturlige look i en tid, hvor flere af hendes jævnaldrende ’kolleger’ er blevet mistænkt for at have foretaget diverse skønhedsoperationer.

Alligevel kan folk tæt på Dronningen godt ane en forskel på den officielle og mere private Margrethe:

»Når hun er privat, er hun meget mere ligefrem og naturlig. Når jeg ser hende officielt og i fjernsynet, så er det som om, det ikke er det samme menneske. Det er som om, det er en anden rolle,« beretter 70-årige Mable Rose, der er Dronningens tegne- og malelærer.

Og den rolle som vis og samlende majestæt udfylder Margrethe da også bedre nu som 75-årig end måske nogensinde tidligere.

»Det, jeg føler​ ved mødet med Dronningen​, er en meget stor respekt. Det er ikke den gammeldags ærefrygt - det er snarere en utrolig respekt for ​måden, hvorpå hun udfylder det ​meget specielle job, hun nu har,« fortæller Lisbeth Knudsen, chefredaktør på Berlingske, der har mødt Margrethe gentagne gange.

Også komponisten og kokken James Price har arbejdet sammen med Margrethe ad flere omgange – dels i forbindelse med opsætninger på Pantomime Teatret i Tivoli, dels da han og broderen Adam kom tæt på regentparret under tilblivelsen af madprogrammerne ’Hofretter’ i anledning af prins Henriks 80-års fødselsdag sidste år.

»Man omgås Dronningen med den høflighed, som hendes rolle jo på en eller anden mærkelig måde påkræver. Man klasker jo ikke hinanden på skuldrene og siger du. Man opfører sig pænt og høfligt – selvfølgelig er der en lille distance. Men den er ikke større, end at det, man beskæftiger sig med, er det vigtige,« lyder det fra Price, der flere gange har følt sig som en kollega med majestæten.

Dronning Margrethe omgivet af nogle af sine nærmeste - bl.a. kronprinsparret med tre af deres fire børn -på Gråsten Slot. Lille prins Vincent er vældig interesseret i gravhundene.Foto: Henning Bagger
Dronning Margrethe omgivet af nogle af sine nærmeste - bl.a. kronprinsparret med tre af deres fire børn -på Gråsten Slot. Lille prins Vincent er vældig interesseret i gravhundene.Foto: Henning Bagger
Vis mere

Perfektionist

»Man mærker, at hun er utrolig koncentreret om, hvad det er, vi er i gang med at lave. Og det skal blive det bedst mulige. Der diskuterer man, som man altid gør, når man arbejder med teater, man indgår i et samarbejde, fuldstændig som man ville gøre med enhver anden, man arbejdede sammen med i sådan en proces,« tilføjer han.

Margrethe har altid været en kreativ sjæl. Lige fra hun var en lille pige, har hun tegnet og har selv beskrevet, hvordan kunsten har fyldt i hendes liv, og som voksen har hun blandt andet illustreret bøger, lavet kostumer og scenografi til en række forestillinger og senest udstillet sine værker på Aros sammen med sin mand, som deler Dronningens store interesse for kunst.

»Når jeg maler, er jeg så lykkelig, som man kan være. Jeg har det vidunderligt de fire timer torsdag eftermiddag, hvor jeg helt kan koncentrere mig, selv om jeg slås med det og bander stygt en gang imellem,« har Dronningen fortalt.

Af samme grund bliver torsdagene også i den grad holdt hellige:

»Jeg tror simpelthen, det er nødvendigt for hende – en indre nødvendighed. Jeg kender det fra mig selv, at hvis der er gået en uge, hvor jeg ikke har tegnet eller malet, så har man det ikke så godt og bliver rastløs,« forklarer Mable Rose.

Kilder: Annelise Bistrup: ‘Margrethe II’, Stéphanie Surrugue: ’Enegænger’.