Eksplosiv stigning i tricktyverier. Anmeldelserne er mere end fordoblet på bare et år. I denne pakke får du en oversigt over, hvordan tricktyvene narrer dig, og hvad du kan gøre for at undgå dem.

Aflurede pinkoder, falske hjemmehjælpere, tricktyve på parkeringspladser. Der findes mange måder, de såkaldte tricktyve kan narre penge og værdier fra dig, og de er særdeles professionelle, lyder det fra Københavns Politis politiinspektør Poul Kjeldsen.

I denne PLUS pakke får du:

  • Artikel: Sådan narrer trictyvene dig
  • Oversigt: Sådan gør tricktyvene
  • Case: Franarret 15.000 kr.

Med et PLUS abonnement får du adgang til alle vores guider om tyverisikring, indboforsikringer og meget andet. Du får også adgang til guider om sundhed og træning, privatøkonomi og elektronik. Husk - du får 1. måned gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Aflurede pinkoder, falske hjemmehjælpere, tricktyve på parkeringspladser. Der findes mange måder, de såkaldte tricktyve kan narre penge og værdier fra dig, og de er særdeles professionelle, lyder det fra Københavns Politis politiinspektør Poul Kjeldsen.

»De er meget udspekulerede. Jeg plejer at kalde tricktyveri for det ypperste håndværk inden for tyveri,« siger Poul Kjeldsen.

Distraherer

Anmeldelserne af tricktyverier steg sidste år til over det dobbelte. Rigspolitiets nøgletal viser, at der i 2014 var anmeldt hele 3.699 tilfælde, mens tallet i 2013 ’kun’ lå på 1.749. Metoderne er mange, men Poul Kjeldsen forklarer dog, at tricktyve typisk er flere om at stjæle fra en person. De vil oftest forsøge at distrahere, så du ikke lægger mærke til noget.

»Det kan for eksempel være at den ene taber nogle penge, og god som du er, hjælper du med at samle pengene op, mens en af de andre snupper din tegnebog,« siger politiinspektøren, som forklarer at denne type tricktyve også kaldes dansetyve.

Svære at fange

Tricktyvene kan være så snu, at de kan være svære at fange. Politiet er indimellem heldige, at et overvågningskamera fra en butik, en hæveautomat eller et lignende sted har fotograferet tyvene. De billeder bruger politiet til at efterlyse gerningsmændene og bede om hjælp til at fange dem.

Det kan være svært at helgardere sig mod tricktyve og de mange metoder, men Københavns Politi råder til, at man altid beskytter sin pinkode, ikke lukker fremmede ind og er ekstra opmærksom, hvis flere personer stopper dig på gaden og forsøger at distrahere dig, for eksempel ved at tabe noget foran dig eller spørge om vej.

Oversigt: Sådan narrer trictyvene dig

  • Libanesisk løkke

Disse tre personer blev i 2013 mistænkt og efterlyst af Nordsjællands Politi for at have anvendt et gammelt lusket trick, ’Lebanese Loop’ eller på dansk ’libanesisk løkke’. Tricket foregår på den måde, at tyvene placerer en metalclips inde i sprækken, hvor man putter sir dankort ind. På sprækken sidder der en modhager, der forhindrer kortet i at komme ud igen. Automaten spytter en kvittering ud, der siger ’teknisk problem - kortet ligger nu hos banken’. Men i virkeligheden sidder kortet lige inde bag sprækken og kan ved hjælp af simpelt værktøj efterfølgende pilles ud af tyvene. Tricket blev set første gang tilbage i slutningen af 80’erne.

Foto: Jyske Bank
Vis mere

  • Går efter de svageste

Københavns Politi efterlyste sidste sommer disse to gerningsmænd. De tog opstilling ved kassen bag en ældre gangbesværet mand, så det var let at aflure koden, da han betalte med sit dankort. De fulgte efter ham til en nærliggende parkeringsplads, hvor de forsøgte at narre tegnebogen fra ham ved at kaste mønter på jorden. Det lykkedes ikke, så de skubbede den ældre mand ind i en indkøbsvogn og stjal hans dankort. Heldigvis nåede manden at spærre sit dankort, inden mændene fik tømt hans konto.

Foto: Politiet
Vis mere

  • Lad mig skifte dit dæk

Denne mand blev i november sidste år efterlyst af Nordsjællands Politi for at have stjålet 11.300 kr. fra en ældre dame ved hjælp af et snedigt biltrick. Politiet mente, at manden havde luret damens pinkode, da hun var ude at handle, hvorefter han har tilbudt hende at hjælpe med at skifte et punkteret dæk.

Foto: Politiet
Vis mere

  • Den usynlige tredjepart

Her ses to af de tre mænd, som det lykkedes at gennemføre et udspekuleret tricktyveri i en kiosk. Det gav anledning til at Syd- og Sønderjyllands Politi bad offentligheden om hjælp. De to mænd stod for at aflede ekspedientens opmærksomhed, mens det lykkedes den tredje gerningsmand at snige sig ud i baglokalet, hvor han slap af sted med et kontantbeløb.

Foto: Politiet
Vis mere

Franarret 15.000 kr.


Alle alarmlamper lyste, da jeg stod ved pengeautomaten i Frederiksbergcentret for at hæve penge.

Af Kirsten Erlendsson

Det var tirsdag, og randen af mennesker, der stod i kø eller ventede, var ubehagelig i det lille aflukke, der ligger med udsyn fra flere etager.
Så jeg var ekstra påpasselig, syntes jeg, og dækkede koden med både hånd og min pung. Troede jeg.
Men min kode blev afluret, og mit hævekort taget op af jakkelommen, uden at jeg opdagede noget som helst. Før flere timer senere, da jeg skulle bruge mit hævekort.
Væk var det – og selv om jeg skyndte mig at spærre kortet, lykkedes det tricktyvene at hæve 15.000 kr. fra min konto – viste opgørelsen i banken næste dag.
Jeg har altid syntes, det var lidt latterligt at blive offer for tricktyve, når jeg læste om det i avisen.
At det nok gjaldt folk, der selv var lidt for skødesløse med at stå og blafre med kort, penge og pinkode ved kassen i supermarkedet eller ved hæveautomaten. Det gjaldt da bare om at være opmærksom.
Nå, men velkommen i statistikken over ofre for tricktyve, må jeg nu ærgerligt konstatere.
Jeg havde oven i købet nærkontakt med de personer, der udførte tricket.
For uden for centret mærker jeg pludselig, at nogen roder ved min taske, der hænger over skulderen.
Jeg vender mig om, og genkender en lille udenlandsk udseende herre fra køen ved hæveautomaten. Han slår storsmilende ud med armene og siger ’Sorry, sorry’, som om han ved et uheld var kommet for tæt på.
Jeg skynder mig at tjekke, om pung og mobiltelefon stadig er i tasken. Det er de.

To om tricket


»Puha, det lykkedes ham ikke at få fat i noget,« siger jeg til min veninde, mens den lille mand går storsmilende uden om os med sin veninde i hånden.
Det forstår jeg så godt nu. For idet jeg har vendt mig om og rettet min opmærksomhed mod ham, har hun fisket mit kort op af lommen, uden at jeg opdager det. .
Jeg har anmeldt tyveriet til Københavns Politi, gjort indsigelse i banken, og alt det, man får travlt med i den situation, men det piner mig virkelig, at de slap af sted med tricktyveriet, alt imens jeg troede, at jeg havde afværget det.
For en gangs skyld håber jeg, at overvågningskameraerne i centret har fanget ikke bare ham, men den gruppe af tricktyve, der er på spil og bruger centret som varmestue til at finde lette ofre – som mig.

Kirsten Erlendsson blev franarret 15.000 kr af tricktyve, der aflurede hendes Dankort.
Kirsten Erlendsson blev franarret 15.000 kr af tricktyve, der aflurede hendes Dankort.
Vis mere