Egoistisk. Arrogant. En levemand, der bruger andre til egen fordel. Sådan lyder beskrivelsen af DF-profilen Morten Messerschmidt, der er kommet i modvind både privat og på jobbet. BT tegner et portræt.

»Morten er meget anderledes, end folk tror. Hvad der er bag facaden, er der ikke ret mange, der ved. Du aner ikke, hvor du har ham - eller hvad han kan finde på.«

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis tidligere medlem af Europa-Parlamentet, Anna Rosbach, der i 2011 forlod partiet efter et opgør med Morten Messerschmidt.

Han er 34 år, Dansk Folkepartis unge stjerne, og er valgt med rekordmange personlige stemmer. Men der er sider af manden, som kun få kender.

Skandalen omkring Morten Messerschmidts brug af EU-støttemidler er vokset til en storm, der udgør et enormt problem for Dansk Folkeparti.
Tirsdag blev Messerschmidt smidt ud af DFs ledelse, samtidig med at hans efterfølger Anders Vistisen kulegraver al støtte, partiet har modtaget i 2013-15 via partiet Meld og fonden Feld. Men dramaet er slet ikke slut endnu.

For han er ikke kun veltalende, jovial og i sync med de EU-skeptiske danskere. Morten Messerschmidt er også en mand, hvis popularitet i den danske befolkning er steget ham til hovedet, fortæller flere kilder til BT.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS OG LÆS DET STORE PORTRÆT AF MORTEN MESSERSCHMIDT.

(opdateret 20. oktober 2016)



Skandalen omkring Morten Messerschmidts brug af EU-støttemidler er vokset til en storm, der udgør et enormt problem for Dansk Folkeparti.
Tirsdag blev Messerschmidt smidt ud af DFs ledelse, samtidig med at hans efterfølger Anders Vistisen kulegraver al støtte, partiet har modtaget i 2013-15 via partiet Meld og fonden Feld. Men dramaet er slet ikke slut endnu.

(opdateret 20. oktober 2016)

DF, der ellers har haft stor succes de senere år, og vandt 15 mandater ved sidste valg, styrtdykker nu i meningsmålingerne, og den eneste forklaring er misbruget af støttemidler, fra EU.

Partiet må betale yderligere 500.000 kr. tilbage. Det drejer sig om uberettiget støtte på 200.000 kr. til to sommergruppemøder og 300.000 kr. til medietræning til Messerschmidt, en bustur til Bruxelles for DF-medlemmer og en annoncekampagne.

Sagen startede for et år siden, da en af DFs fire MEP'er Rikke Karlsson forlod DF i protest over, at hun ikke kunne få lov at se regnskaber og vedtægter for Meld og Feld, som Morten Messerschmidt ville have hende til at skrive under på.

Dengang vakte Messerschmidt opsigt ved at kalde Rikke Karlsson "en lille, forvirret pige fra Rebild".

Nu ruller flere artige afsløringer i DR og Ekstra Bladet, men Messerschmidts problemer med kvindelige partifæller strækker sig længere tilbage. Selv om han er en populær stemmesluger, kan han være arrogant især overfor kvinder, og han har en forkærlighed for luksusprodukter som østers, champagne og dyre rødvine, fortæller kilder, der kender ham godt til BT.

Sammenstød

Pludselig gik døren op. En rasende Morten Messerschmidt kom farende ind på kontoret. Det var i begyndelsen af marts 2011, og hun havde i næsten to år været hans DF-kollega i Europa-Parlamentet. De havde før været på kant med hinanden, men nu gik bølgerne for alvor højt.

På kontoret i parlaments-bygningen i Strasbourg var tonen skarpere, mere rå og uforsonlig, og da Morten Messerschmidt stod foran hende med lynende øjne, røde kinder og med viftende arme, troede hun hverken sine egne øjne eller ører.

Anna Rosbach, tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, ville gribe ind over for færingernes drab på grindehvaler. Og nu havde hun inden en afstemning i plenarsalen sagt, at hun var for hvalerne - og imod drabene.

Den tidligere DF’er Anna Rosbach fortæller nu, hvorfor hun forlod Morten Messer-schmidt og Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Steen Brogaard.
Den tidligere DF’er Anna Rosbach fortæller nu, hvorfor hun forlod Morten Messer-schmidt og Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Steen Brogaard.
Vis mere

»Han blev så rasende og sagde, at han var ligeglad med grindehvalerne - bare de smagte godt på en pande,« siger Anna Rosbach, der nu står frem og fortæller om den episode, som ‘blev dråben, der fik bægeret til at flyde over’.

Morten Messerschmidt styrtede efter den hårde ordveksling ind på sit eget kontor og smækkede døren i efter sig.

Men raseri-udbruddet var ikke slut endnu:

»Jeg kunne høre, hvordan han kylede rundt med skrivebordsstolen, mens han råbte: ‘Jeg slår hende ihjel, jeg slår hende ihjel.’ Bagefter var han åleglat, men talte selvfølgelig ikke med mig,« siger Anna Rosbach.

Forbløffet og vred

Dengang var hun både forbløffet og vred over Morten Messerschmidts reaktion. Faktisk trak hun sig ud af DF dagen efter optrinnet, som i øvrigt var kvindernes internationale kampdag. Nu læner hun sig tilbage i stolen og ryster på hovedet ad de minutter i Strasbourg, der fik hende til at forlade Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti.

»Morten er meget anderledes, end folk tror. Hvad der er bag facaden, er der ikke ret mange, der ved. Du aner ikke, hvor du har ham - eller hvad han kan finde på,« siger Anna Rosbach om manden, som var årsagen til hendes DF-exit,

Den i dag 68-årige Anna Rosbachs beretning viser en for mange ukendt, temperamentsfuld og brutal side af Dansk Folkepartis stemmesluger, den 34-årige Morten Messerschmidt.

Morten Messerschmidt blev klappet af scenen, da han under Dansk Folkepartis årsmøde i september talte i 30 minutter - uden manuskript.
Morten Messerschmidt blev klappet af scenen, da han under Dansk Folkepartis årsmøde i september talte i 30 minutter - uden manuskript.
Vis mere

Siden den nu tidligere partifælle Rikke Karlsson 13. oktober smækkede med døren og forlod Dansk Folkeparti i protest mod Morten Messerschmidt, har han været i modvind. Karlsson gik, fordi hun ikke kunne få oplyst, hvad Messerschmidt brugte EU-midler på, og det har ramt ekstra hårdt, fordi han altid har kæmpet imod lukketheden i EU.

Foto: CARSTEN LUNDAGER
Vis mere

Oven i den professionelle krise har kæresten Dot Wessman også bidraget til, at billedet af Morten Messerschmidt er blevet mere nuanceret. Det skete, da hun i ugebladene Se og Hør og Ude og Hjemme løftede sløret for, hvorfor deres otte år lange parforhold i sommer gik i stykker. Han kunne ikke forholde sig til hendes sorg over, at datteren var blevet hjerneskadet efter en bilulykke:

»Jeg forstår ikke en mand, som går mere op i fransk vin end i at være et mandfolk, når livets værste krise melder sig,« sagde hun til Se og Hør.

Siden dengang har Dot Wessman og Morten Messerschmidt fundet sammen igen. For nylig sagde Morten Messerschmidt til BT:

»Dot er hovedpersonen i mit liv. Hun betyder alt. Det er vidunderligt at være sammen med hende.«

På den professionelle front er manden, der fremstår stærk, veltalende og karismatisk samt sjældent er bleg for at lange ud efter andre politikere, nu selv blevet fedtet ind i en sag, hvor bilag holdes skjult for offentligheden, og hvor dele af hans eget bagland ønsker bilagene lagt frem.

Ekskæresten Dot Wessman så en ubehagelig side af Morten Messerschmidt, da hendes datter blev alvorligt kvæstet ved en bilulykke.
Ekskæresten Dot Wessman så en ubehagelig side af Morten Messerschmidt, da hendes datter blev alvorligt kvæstet ved en bilulykke.
Vis mere

Skarp tunge

Midt i denne storm står Morten Messerschmidt, der trods sin unge alder er blevet en fremtrædende person i dansk politik, hvor han med sin skarpe tunge i flere år har haft en røst og gennemslagskraft som få. Som da han under Dansk Folkepartis årsmøde i september iklædt bordeaux-farvet blazer og ternede bukser og uden manuskript holdt en godt 30 minutter lang tale for partiets delegerede, der stående klappede ham af scenen i Boxen i Herning.

Morten Messerschmidt blev født 13. november 1980 og voksede op i Frederikssund, ca. 45 km nordvest for København. Moderen, der er uddannet kontorassistent og faderen, der var vejarbejder, flyttede fra hinanden, da han var halvandet år gammel. Ca. syv år senere mødte moderen en anden mand, som døde kort tid inden hans ældste lillesøster blev født, og sammen boede søsteren, moderen og Messerschmidt i Frederikssund, tæt på hans mormor og morfar. Pengene var små, og Morten Messerschmidt troede som dreng, at det var helt normalt at få havregrød til aftensmad.

I skolen klarede han sig godt, han var en dreng, der tog ansvar i hjemmet og ifølge hans mormor, som han fra de første år har været tæt knyttet til, blev den unge Messerschmidt ‘meget hurtigt selvstændig’. Det fremgår af bogen ‘Messerschmidt - en politisk ener’, hvor Messerschmidt selv har forklaret, at han som dreng ikke ‘savnede noget’.

Inge Messerschmidt, mor til Morten Messerschmidt, blev hurtigt klar over, at hendes søn ikke var som de fleste andre drenge i Frederikssund. Arkivfoto: Anders Debel Hansen.
Inge Messerschmidt, mor til Morten Messerschmidt, blev hurtigt klar over, at hendes søn ikke var som de fleste andre drenge i Frederikssund. Arkivfoto: Anders Debel Hansen.
Vis mere

Ikke som andre børn

Han dyrkede ikke sport, men samlede på frimærker, og han kunne i det hele taget godt lide at stille ting op i systemer. Da han gik i gymnasiet, brugte han en efterårsferie på at lave et sprogligt skemasystem til analyse af de uregelmæssige verbers tider.

Hans mor Inge opdagede tidligt, at hendes ældste søn ikke var som andre børn. Hun kan f.eks. huske den dag, da hendes søn begyndte at brænde for politik. Det var 2. juni 1992. 11-årige Morten Messerschmidt havde fået lov at være længe oppe og sad i sit nattøj og så tv med sin mor i den lune sommeraften, mens danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten.

»Hurra, det blev et nej,« udbrød drengen den aften.

Morten Messerschmidts familie voksede, da der med tiden kom småsøskende til - i dag har han fem mindre halvsøskende - og da han var 12 år gammel, begyndte han i højere grad at dyrke sine interesser: musik og politik.

Dansk Folkeparti blev stiftet i 1995, og i 1997 meldte Morten Messerschmidt sig under Pia Kjærsgaards faner. I 2001 blev han næstformand for partiets ungdomsorganisation, DFU. Siden har Morten Messerschmidt været en fremtrædende person i det parti, som han indtil for få dage siden har siddet i ledelsen i.

Unge Morten dyrkede ikke sport, men samlede på frimærker, og han kunne godt lide at stille ting op i systemer.
Unge Morten dyrkede ikke sport, men samlede på frimærker, og han kunne godt lide at stille ting op i systemer.
Vis mere

Under Camres vinger

Som 20-årig rendte han ind i DFs garvede og kontroversielle europaparlamentsmedlem Mogens Camre. Denne så straks en kommende stjerne i den unge mand, der blev ansat som assistent, og de to udviklede inden længe et forhold, der beskrives som det, en far har til sin søn.

»Det var ikke svært at se, hvem der havde talent, og det udviklede sig til et venskab, for Morten er et usædvanligt højt begavet ungt menneske. En søndag ringede jeg til ham, men kunne ikke få fat i ham. Senere sagde han, at han havde været ovre i kirken, hvor han sad og skrev en fuga, et stykke kirkemusik, på orglet. Det er jo lidt ud over det sædvanlige,« siger Mogens Camre til BT.

Morten Messerschmidts opstigning i Dansk Folkeparti bliver kaldt en ‘lynkarriere’, som for alvor tog fart, da han i 2005 blev valgt til Folketinget, hvor han sad, indtil han i 2009 blev valgt til Europa-Parlamentet med ca. 284.000 personlige stemmer. Sidste år blev han genvalgt med mere end 460.000 personlige stemmer, hvilket er dansk rekord. Det er altså på den stor-europæiske scene i EU-hovedstaden Bruxelles, at Morten Messerschmidt har slået sine politiske folder, og det er også i den verden, at Messerschmidts ukendte sider åbenbarer sig, uden at offentligheden kan følge med. I hvert fald indtil nu.

Morten Messerschmidt har hidtil nydt livet i Bruxelles. Han er interesseret i dyre vine - især franske.
Morten Messerschmidt har hidtil nydt livet i Bruxelles. Han er interesseret i dyre vine - især franske.
Vis mere

Barer og cafeer side om side

Parlaments-bygningen ligger for enden af Place Luxembourg, hvor barer og caféer ligger side om side. De titusindevis, der arbejder her og i den nærliggende EU-kommission, er væk hjemmefra, og mange har penge på lommen - og her kan man slå sig løs på fornemme restauranter og hoteller, uden at det bliver bemærket. Det var denne verden, der i 2009 tog imod den dengang 28-årige Morten Messerschmidt, da han blev valgt til Europa-Parlamentet for første gang.

Når man spørger kilder i Bruxelles, hvad Messerschmidt går op i, nævner mange dyre vine, især franske, som han bl.a. kan lide at indtage på fashionable hoteller. En anden historie går på, at han en aften bestilte 100 østers til sig selv på en restaurant. Og det er måske ikke helt tilfældigt, at Morten Messerschmidt har fået smag for tilværelsens fristelser.

Ifølge kilder i Bruxelles holder Morten Messerschmidt ikke bare af god vin, men også af østers. Så meget, at han engang bestilte 100 til sig selv. Foto: Iris
Ifølge kilder i Bruxelles holder Morten Messerschmidt ikke bare af god vin, men også af østers. Så meget, at han engang bestilte 100 til sig selv. Foto: Iris
Vis mere

For mens Mogens Camre var et forbillede og en faderfigur for den helt unge Morten Messerschmidt, fik han et nyt forbillede i EU-Parlamentet, da han selv gjorde sin entre: Nigel Farage, hedder den flamboyante mand, der er tidligere børsmægler, som efter sigende har et godt tag på kvinder, og som både ryger og drikker fadøl foran enhver, der gider se på det.

Han, der er leder af EU-modstanderne i UK Independence Party og medformand for gruppen, som Messerschmidt blev en del af i 2009, har haft held til at overbevise mange britiske vælgere om, at han er en mand af folket, og det sidste forsvar mod alskens ondskab fra Bruxelles.

Morten Messerschmidt er nu, mener flere, på mange måder en hybrid mellem den klassisk dannede, men kontroversielle Mogens Camre, der næsten ikke kan holde en tale om muslimer, uden at folk slår op i straffeloven for at lede efter paragraffer at anmelde ham for - og så den veltalende forfører, provokatør og levemand Nigel Farage.

Og når man taler med både politiske modstandere, borgerlige politikere og tidligere partifæller, så er beskrivelsen næsten enslydende: Morten Messerschmidt er høflig, veltalende og humoristisk. Men der er også den anden side, som få vil stå frem med: Nemlig beskrivelsen af en ‘doven’, ‘arrogant’ og ‘egoistisk’ EU-politiker, hvis popularitet i den danske befolkning er steget ham til hovedet, og som nu er blevet en ‘levemand’.

»Han har to ansigter. Et positivt udadtil og så en anden side, der er svær at blive klog på. Han er venlig og imødekommende, men efter et møde kan man godt få følelsen af, at han har brugt én til egen fordel. Han er god til at ‘låne’ ting af folk, andres ideer, som han derefter præsenterer som sine egne. Og han udtaler sig tit om noget, han ikke har forudsætning for at vide noget om,« siger Morten Messerschmidts tidligere kollega i parlamentet Anna Rosbach, der er en af de få, der siger det, andre kun vil sige, når mikrofonen er slukket.

Får for lidt modstand

Anna Rosbach mener, at Morten Messerschmidts kolossale vælgeropbakning og livet i Bruxelles har forandret ham og er steget ham til hovedet. Det er som om, han tror, at han kan gå på vandet, bemærker hun.

Og det, mener hun, bliver ikke bedre af, at Morten Messerschmidt i medierne ofte - på grund af sine retoriske superkræfter - får for lidt modstand:

»Han er vældig god til at udlægge teksten og henvise til alle mulige paragraffer, afsnit i traktater osv. Men det er ikke altid rigtigt, det han siger. Han har det nemt, for der er ingen, der tjekker ham. Han er meget veltalende og overbevisende at høre på, og det hjælper ham,« siger Anna Rosbach, der indtil 2014 fulgte ham som løsgænger i parlamentet.

Hun husker sin tidligere kollega som ‘doven’, selv om han kom til de fleste afstemninger og gik til møder:

»Morten kørte på alle andres indsats. Man tror, at det er løgn. Han hyggede sig og elskede at spise på dyre hoteller. Eller også sad han og kedede sig til møderne,« siger Anna Rosbach og tilføjer:

»Han har haft så meget succes, at han har svært ved at forholde sig til almindelige menneskers dagligdag. Det, der interesserer ham, er det, der tjener ham. Han kommer først i sin egen verden,« siger Anna Rosbach.

Den tidligere politikeres beskrivelser ligger langt fra det indtryk, som danskerne har af Morten Messerschmidt som en hårdtarbejdende EU-politiker, der både har humor, som er jovial og i sync med befolkningens bekymringer. Og det ligger langt fra, hvad vennerne siger om Messerschmidt.

Folketingsmedlem Kenneth Kristensen Berth har kendt Morten Messerschmidt, siden de var unge DFUere, og Messerschmidt er gudfar til Kenneth Kristensens barn.

»Som ung var han grænsesøgende og provokerende. Nu er han mere selvindsigtsfuld og mindre provokerende. Da han var ung, var det svært at sige til Morten, at han gjorde noget, der ikke var fantastisk. Det afviste han bare. Nu lytter han faktisk,« siger Kenneth Kristensen Berth, der fortsætter:

»Det har også ændret ham at gå fra at være benhård ateist til at tro på Gud. Da vi var unge havde vi sammenstød om det, fordi jeg altid har betragtet mig som troende. Jeg tror, Søren Krarup og Jesper Langballe har haft stor betydning for, at han skiftede mening og blev troende, og det har gjort ham til et mildere menneske.«

Puslespil med mange brikker

Der er altså mange forskellige brikker i det puslespil, der udgør mennesket Morten Messerschmidt: Opvæksten i Frederikssund, interessen for opera, arbejdet som kirkesanger, det lange forhold til den 22 år ældre bakkesangerinde Dot Wessman og 10 år på den politiske scene med medfølgende op- og nedture, er blot nogle af de ingredienser, der med årene har formet manden. Men det står også klart, at han er meget andet end en veltalende ung mand.

Morten Messerschmidt har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel.

SAGT OM MORTEN MESSERSCHMIDT

Søren Søndergaard, pressechef i Dansk Folkeparti:

Som alle andre dygtige politikere vil han deltage, bidrage og have indflydelse – magt, om du vil. Desuden har han, hvad jeg ser som et tårnhøjt ego-drive. Han vil gerne præstere. Lidt som sportsfolk, der bare VIL løbe længere og hurtigere, så vil han præstere politik. Endelig får han som de fleste toppolitikere et kick af at være på, være kendt og jo helst vellidt. Jeg vil tro, at han trives godt med den Gallup-måling, der viser, at 98 pct. af de vælgere, der vil stemme personligt på DF til EP-valget, vil stemme på ham.
Information, 15. maj 2014.

Derek Beach, ekspert i EU-afstemninger og lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet:

Medlemmer af Europa-Parlamentet bliver ofte glemt, når de er i Bruxelles. Både af deres moderparti og af vælgerne og medierne. Men for Morten Messerschmidt er det lige omvendt. Vælgerne opfatter ham som dygtig, og han er god til at sætte dagsordenen og komme i medierne. (. . .) Morten Messerschmidt gør EU-tilhængerne rasende, fordi han forenkler og fordrejer nogle ting.
Ugebrevet A4, 14. april 2014.

Lise-Lotte Lohmann, skuespiller og veninde:

Morten er blevet lullet ind i en verden i Bruxelles, der er lidt uden for alt. Man glemmer andre spilleregler. Det samme sker på Christiansborg. Det bliver en boble. Pludselig er man langt væk. Desuden er han på mange måder meget ung. Pludselig får han alle de her stemmer. Det kræver virkelig, at man holder meget fast i sin kerne i maven.
BT, 22. oktober 2015.

Messerschmidts læremestre

Foto: Betina Garcia
Vis mere

Mogens Camre var et forbillede og en faderfigur for den helt unge Morten Messerschmidt.

Foto: PATRICK SEEGER
Vis mere

I EU-Parlamentet fik han et nyt forbillede i den britiske EU-modstander, provokatør og levemand Nigel Farage.