Immunterapi, som aktiverer kroppens eget immunforsvar, kan effektivt dræbe kræft-celler, viser ny forskning. Danske forskere har testet en ny effektiv kur mod kræft. Metoden kan i mange tilfælde forlænge livet for patienterne og helt helbrede nogle.

Immunterapi, som aktiverer kroppens eget immunforsvar, kan effektivt dræbe kræft-celler, viser ny forskning. Læs mere om kuren mod kræft her.

Danske forskere har testet en ny effektiv kur mod kræft. Metoden kan i mange tilfælde forlænge livet for patienterne og helt helbrede nogle. Om bare få år vil den være standardbehandling i kampen mod kræft, mener lægerne bag.

Opret abonnement på BT PLUS og læs hele artiklen om den nye behandlingsform, hvordan immunterapi foregår og læs desuden  kræftpatienten Rikke Glintborgs historie. Se også web-tv-klippet med Rikke Glintborg HER



Kræft, det før blev betegnet som fuldstændig håbløst at kurere, er nu tæt på at kunne helbredes. Det fortæller førende læger på Herlev Hospital i en ny dokumentarfilm ’Forsøget’, som vises torsdag aften på TV2 kl. 20:50.

- Det er et kæmpe gennembrud, vi har aldrig før oplevet effekter, der er så langtidsholdbare – også efter man har stoppet et behandlingsforløb. Omkring 50 pct. af patienterne oplever, at deres kræft skrumper ind, og op mod 20 pct. af dem bliver formentlig helt helbredt. Det er normalt helt uhørt for patienter, der er så syge, siger professor Inge Marie Svane ved Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital.


En kur mod kræft
Dokumentaren sætter fokus på en ny og banebrydende behandling af kræft, den såkaldte immunterapi, der i fremtiden forventes at kunne redde tusindvis af liv. Faktisk mener lægerne, at de nu er på sporet af en decideret kur mod kræft.
’Kuren’ – dvs. immunterapien – går ud på at forstærke patientens immunforsvar ved at styrke de såkaldte t-celler, som er immunforsvarets egne ’forsvarstropper’. T-cellerne isoleres fra en kræftsvulst, der tages ud af patienten ved en biopsi og dyrkes i laboratoriet, så t-cellerne formerer sig og mangedobles. Højt aktiverede t-celler sprøjtes herefter i stort antal tilbage i patientens blodbane, hvorfra de kan bevæge sig ud i kroppen, finde kræftcellerne og selv bekæmpe dem.


De danske forskere på Herlev Hospital har netop afsluttet et forskningsprojekt med 31 modermærkekræftpatienter.

Resultaterne har været så positive, at man i september i år er gået i gang med et større europæisk forsøg med 162 patienter. Her vil man opnå den endelige dokumentation for effekten af t-celle-terapi ved at sammenligne resultaterne med den nuværende standardbehandling (lægemidlet Ipilimumab, red.). Forventningerne til forsøget er høje.
- Vi forventer at kunne vise, at t-celleterapi er så effektivt, at det kan blive godkendt som standardbehandling inden for det næste par år, dvs. at flere kan få gavn af metoden, siger Inge Marie Svane.


’Det er virkelig stort, det her’
Hun glæder sig over nu at kunne give patienter med modermærkekræft håb om helbredelse:
- Det rammer hårdt, når man får at vide, at der ikke er mere at gøre – de føler sig virkelig opgivet. Det betyder en verden til forskel, at vi kan give dem endnu en mulighed for at bekæmpe kræften, siger hun.

Rikke Andersen, læge ved Onkologisk Afdeling på Herlev Hospital
Rikke Andersen, læge ved Onkologisk Afdeling på Herlev Hospital
Vis mere

Allerede i foråret 2015 vil forskerne gå i gang med at teste metoden på andre former for kræft, herunder kræft i æggestokkene og nyrekræft.
- Vi kan godt tillade os at være optimistiske, der er meget potentiale i denne behandling, og lige nu handler det bare om at udnytte det potentiale, så der også er andre end moder­mærke­kræft­patienter, der kan få gavn af metoden, siger læge ved Onkologisk Afdeling på Herlev Hospital Rikke Andersen.
Inge Marie Svane deler begejstringen:

- Det er nu, vi forstår, hvordan immunforsvaret virker, og det udvikler sig i rivende hast lige i øjeblikket. Det er virkelig stort, det her. Nu skal vi til at finde ud af, hvordan forskellige immunterapier virker på forskellige typer kræft, siger hun.

 

Rikke Glintborg: "Jeg føler mig meget heldig"

Rikke Glintborg er en af de få danskere, der har fået immunterapi-behandling.

Før behandlingen kunne Rikke Glintborg knap holde sig oprejst i mere end 10 min. om dagen. Hun sad i kørestol, og hjemmeplejen vaskede hende. Men så fik hun lov til at prøve en ny behandling, der har betydet alverden.

En kræftknude på godt otte centimeter i bækkenet skrumpede i løbet af to måneder i sommeren 2013 ind til bare 3,5 centimeter, efter Rikke Glintborg havde modtaget såkaldt immunterapi. Behandlingen går i korte træk ud på, at lægerne udtager såkaldte t-celler fra kræftvævet, som de så dyrker i et laboratorium, så t-cellerne kan formere sig fra millioner til milliarder. Bagefter sprøjtes de ind igen, så de kan gå til angreb på kræften.

Et lille mirakel
For Rikke Glintborg var behandlingen et lille mirakel.
Indtil da var der nemlig ikke andet, der tilnærmelsesvis havde virket på den 41-årige mor fra Nykøbing Mors, der i efteråret 2012 blev erklæret ’uhelbredelig syg’ af modermærkekræft. Forandringen var til at få øje på:

- Jeg tog ikke længere smertestillende, jeg kunne løbe i klitterne ved Vesterhavet med en veninde og lave mad sammen med mine børn, fortæller Rikke Glintborg, der torsdag medvirker i dokumentaren ’Forsøget’ på TV 2.

I filmen følger man Rikkes kamp mod kræften og får indblik i, hvordan det er at deltage i eksperimentel behandling. Immunterapi er nemlig endnu ikke godkendt som standardbehandling. Rikke er én ud af 31 patienter i Danmark, der har fået lov at prøve metoden:


- Jeg føler mig meget heldig og taknemmelig over, at behandlingen har været tilgængelig på et tidspunkt, hvor jeg lige har haft brug for det. Det var den jo ikke for bare tre år siden. Den har givet mig 14 måneder, hvor jeg har haft det godt og været i stand til at tage på ferie sammen med min familie, kunnet arbejde igen og køre i min bil, siger Rikke Glintborg, der er mor til to døtre på 15 og 11 år.


Hun fik ekstraordinært lov til at få immunterapi to gange, efter kræften igen begyndte at vokse.
- Det har været knap så effektivt her anden gang, men det har gjort, at jeg har haft det godt nok til at kunne vente på noget ny medicin fra USA, som jeg har fået første gang 25. august i år, siger hun.

Rikke Glintborg og hendes mand venter på svar på en scanning, der skal vise, om behandlingen har virket mod Rikkes kræftsygdom.Fotos fra filmen ’Forsøget’
Rikke Glintborg og hendes mand venter på svar på en scanning, der skal vise, om behandlingen har virket mod Rikkes kræftsygdom.Fotos fra filmen ’Forsøget’
Vis mere

Rikke Glintborg ved endnu ikke, om hun overlever sygdommen. Men håbet er intakt:

- For mig er det ikke en mulighed at skulle herfra, så længe mine piger stadig er børn. Det er ikke en tanke, der kan lade sig gøre. Det er ikke så sort-hvidt, om jeg bliver helbredt eller ej, men jeg håber, at jeg får noget mere tid. Jeg kan jo godt føle mig rask, selvom der er kræft i mig. Det handler om at få noget livskvalitet, mens jeg er her, siger hun.