Men tilværelsen er i dag bestemt ikke snorlige for Ken B. Rasmussen, der fik Se og Hør-skandalen til at rulle.

Han fik danmarkshistoriens største medieskandale til at rulle, og afsløringen af ugebladet Se og Hørs årelange kreditkort-overvågning af mindst 86 kendte og kongelige fik journalister til at ringe, sms’e og maile ham 24 timer i døgnet. Alle ville have en bid af Ken B Rasmussen, af skandalen. Men når mediernes projektørlys igen peger i retning af andre, kommer tankerne om fremtiden og refleksioner over fortiden snigende:

»Jeg vil gerne blive ved med at være journalist, men spørgsmålet er, om jeg stadig kan få lov,« siger 48-årige Ken B Rasmussen, der betragter sig selv som ‘whistleblower’, som én der bryder tavshedens lov.

Opret abonnement på BT PLUS og læs hele historien om Ken B. Rasmussen, selve skandalen og de impliceredes liv nu.

I denne artikelpakke får du:

  • »Jeg fortryder intet«
  • Kollegaen blev ofret af sin ven
  • Se og Hør-skandalens tabere
  • Det er de sigtet for

Han fik danmarkshistoriens største medieskandale til at rulle, og afsløringen af ugebladet Se og Hørs årelange kreditkort-overvågning af mindst 86 kendte og kongelige fik journalister til at ringe, sms’e og maile ham 24 timer i døgnet. Alle ville have en bid af Ken B Rasmussen, af skandalen. Men når mediernes projektørlys igen peger i retning af andre, kommer tankerne om fremtiden og refleksioner over fortiden snigende:

»Man begynder at tænke over, hvad man så skal. Jeg vil gerne blive ved med at være journalist, men spørgsmålet er, om jeg stadig kan få lov,« siger 48-årige Ken B Rasmussen, der betragter sig selv som ‘whistleblower’, som én der bryder tavshedens lov.

Fra slutningen af april og flere måneder frem ryddede Se og Hør-skandalen forsider. Ugebladets brug af en hemmelig kreditkortkilde, der fra 2008 til 2011 mod 10.000 sorte kroner hver måned fodrede Se og Hørs journalister med dybt fortrolige oplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort, chokerede de kendte, medier, politikere og gav bosserne i Nets røde ører, da it-sikkerheden blev udstillet og udskældt.

Oplysningerne, som ’tys-tys-kilden’, en 45-årig it-specialist med adgang til Nets’ systemer, igennem flere år sendte til ugebladets udvalgte journalister, blev brugt til at finde kendte på rejser og til detaljeret at kunne kortlægge deres forbrug i ugebladet. Afsløringerne fik Københavns Vestegns Politi til at anholde, afhøre, ransage og sigte journalister, chefer, kreditkortkilden og Aller Media A/S, der udgiver Se og Hør, for bl.a. hacking og bestikkelse.

Midt i sommerens storm stod Ken B Rasmussen. Beundret af nogle. Frygtet af andre.

Dengang var han dagligt i aviserne, på tv, hans mobil brummede hele tiden i lommen, og hvor han gik, fik han skulderklap på skulderklap.

Journalister fra alle de store medier stod i kø på Café Granola på Frederiksberg, hvor han i flere dage holdt hof. Ken B Rasmussen, der indtil sin fyring i 2012 havde været hårdtslående, kontroversiel og kompromisløs reporter på Se og Hør, var nu en del af det gode presse-selskab.

Her et halvt år efter har stormen lagt sig, og det er blevet hverdag igen. Men selv om han er ‘den samme’, som han altid har været, så er noget forandret:

Tager det, som det kommer

»Whistleblowers bliver tit hyldet til at begynde med, men bagefter er der ikke nogen, der vil have med dem at gøre,« siger han.

Er det sådan, du føler det nu?»Nja… Jeg har nogle projekter, men der er ikke underskrevet noget endnu. Der er kommet tvivl hos nogle mennesker forskellige steder. De tænker ‘men han er jo sigtet i en sag’. Men hør nu her: Jeg er sigtet i en sag, som aldrig ville have været en sag, hvis det ikke havde været for mig selv.«Hvordan er det?»Jeg tager det, som det kommer. Spørgsmålet er, hvor længe man skal være sigtet Og hvor længe man skal være lagt på is. Men nu skal du ikke skrive, at man skal have ondt af mig eller sådan noget. Jeg fortryder intet. Og hvis det ender sådan, at jeg ikke kan være journalist, så må det være sådan. Fuck det. Jeg må videre, tage fat i noget andet,« siger Ken B Rasmussen.

Vi taler om politiets efterforskning, paragrafferne han er sigtet efter, lidt om følelser, men mest om fakta. Ken B Rasmussen er bedre til fakta - mere ‘hvem, hvad, hvor’ - mindre ‘hvordan har du det og hvordan følte du det?’

Han kigger op, ser lige frem, hans hvide tænder kommer til syne, mens han lader sine fingre tromme på bordet.

Handlede efter ordre

Han mener ikke, at den sag, som han selv har skudt i gang, kommer til at ramme ham. For han har ‘ikke haft noget med hacking at gøre’, han har ‘aldrig været med til at betale’ tys-tys-kilden. Han handlede på ordre fra chefer i bladets tjeneste. Det kan vel ikke føre til straf, og paragrafferne om hacking og bestikkelse er skudt helt forbi, lyder analysen.

I dag lever Ken B Rasmussen af det forskud, han fik for sin bog ‘Livet, det forbandede’, der fik skandalen til at rulle, og af at holde ‘lidt foredrag’. Og så er han aktuel med en ny bog, en ‘rigtig tjubang-mandethriller’ kaldet ‘Ond jagt’, som han skrev færdig i sensommeren. Den udkom i november, men de store markedsføringskanoner er ikke blevet rullet ud af forlaget.

Det var en form for terapi at skrive bogen, for han trængte efter de ‘vanvittige’ måneder med Se og Hør-skandalen til at lave noget ‘helt andet’.

Han trak sig tilbage i sin lejlighed på Frederiksberg. Dér, på 5. sal, øverst oppe under taget, skrev han sin nye thriller færdig, lod fantasien vandre, mens han røg en cigar. Af og til tænkte han tilbage på Se og Hør-sagen, hvor det kom frem, at han og kollegaen, som også havde direkte kontakt med kilden, den nu tidligere Se og Hør-journalist Kasper Kopping, i årene 2008 til 2011 havde modtaget ‘tusindvis’ af sms’er, hvor kendtes og kongeliges brug af Mastercard og American Express blev blotlagt.

Et af Ken B Rasmussens motiver for afsløringerne af Se og Hørs brug af kreditkortkilden var hævn. Hævn over chefer, der havde svigtet ham, frosset ham ude, fyret ham.

»Jeg har gengivet realiteterne. Så må folk selv vurdere, om det var fair eller ej. De mennesker, det er gået ud over, er jo ikke nødhjælpsarbejdere. Det er mennesker, der igennem rigtig mange år har tjent rigtig gode penge på at hænge andre ud. At de får lidt igen af samme skuffe, er vel i orden.« Men hvordan har du det med, at der er personer, som har mistet deres arbejde pga. dig?»Den eneste, jeg har det dårligt med, det er Kasper Kopping. Det har aldrig været meningen, at han skulle rammes, men jeg ved, at han er en knalddygtig journalist, så jeg er ikke i tvivl om, at han nok skal komme stærkt igen. Og hvis jeg på et tidspunkt kan hjælpe ham, så vil jeg gerne det. Jeg kunne ikke lægge det her frem, uden at Kasper blev involveret. Det kunne ikke lade sig gøre. Det er som civile tab i en krig. Det kan ikke undgås,« siger Ken B Rasmussen, der fortæller, at han ’ikke har noget til overs for’ de tidligere Se og Hør-chefer, som er ramt af sagen.

Vi var gode vener

Har du dårlig samvittighed over for Kasper Kopping?

»Jeg kan rigtig godt lide ham, vi var gode venner. Men det er, som det er. Jeg skal gøre alt, hvad der står i min magt for, at cheferne ikke snor sig udenom og placerer lorten i Kaspers skød. Det vil jeg gøre alt for ikke sker.«Skal man være bange for dig, hvis man er tidligere chef på Se og Hør?»Hvis man prøver at tørre den af på den menige journalist, så skal man måske være lidt smånervøs. Henrik Qvortrup (tidligere chefredaktør og manden, der hyrede kreditkorkilden, red.) skal passe på med at gøre det. Så går det galt for ham.«

Hvad Ken B Rasmussen konkret mener, er ikke klart. Synes du, at han var fair, da han talte om sagen, da han lancerede sin biografi?»Man skal stå tidligt op for at kunne hamle op med en velforberedt Henrik Qvortrup. Det var der så ikke nogen journalister, der kunne. Det var dygtigt lavet af ham. Men det vil nok være anderledes, når der står en top-forberedt anklager foran ham,« siger Ken B Rasmussen.

Hans tænder kommer til syne igen. En finger snor sig i hans skæg. Spørgsmålet er, om der overhovedet kommer en sag. Han ved ikke rigtig, hvad han skal tro, for ‘hacking er der ikke tale om’.

Skandalen er en del af mit liv

Et er dog sikkert: Han vil altid være forbundet med Se og Hør-skandalen.

Hvad vil du gerne have, at folk tænker, når jeg siger Ken B Rasmussen?

»He walked the talk. Man siger en ting, og så holder man sig til det. Når jeg siger noget, så kan du stole på det.« Var det det hele værd?»Det ville have været nemmere ikke at gøre det. Jeg har måske noget fandenivoldsk, noget fuck det, i mig.« Kunne du finde på at gøre det igen?

»Det kunne jeg sagtens,« siger Ken B Rasmussen.

Han smiler hemmelighedsfuldt.