Hun er blevet kaldt en nyttig idiot, femte kolonne, Putins ven og landsforræder. At hun er i lommen på Rusland. Men det er spin fra politiske modstandere og medierne, hvis man spørger Marie Krarup fra Dansk Folkeparti selv.

»Af en eller anden grund tror folk, at jeg synes, Putin er skøn, og at jeg vil have hans styre i Danmark. Nej. Men jeg mener, at vi skal tale med russerne, og så skal vi håbe på, at vi kan opbygge et samarbejde. Men jeg tror ikke, at det samarbejde kan komme nu. Vi skal indlede en proces med dialog i stedet for at råbe og straffe Rusland,« siger Marie Krarup, der mange gange den seneste tid er citeret i statslige russiske medier, bl.a. er hendes debatindlæg oversat og publiceret på det statslige nyhedsbureau.
Marie Krarup har boet i Moskva og kan godt lide litteraturen og musikken. Og så taler hun sproget flydende. Alligevel er hun ikke begejstret for Rusland og slet ikke den russiske præsident Vladimir Putin. Hvis man altså spørger hende selv. Det er der ellers en del, der mener, at hun er. Altså lidt for meget.
»Marie Krarup er Putins nyttige idiot. Putin må skrige af grin«, som bl.a. europaparlamentarikeren Morten Helveg (R) skrev på sin Twitter. Ekstra Bladet mente for eksempel at vide, at Putin var ‘Marie Krarups idol’ ...


Hun er blevet kaldt en nyttig idiot, femte kolonne, Putins ven og landsforræder. At hun er i lommen på Rusland. Men det er spin fra politiske modstandere og medierne, hvis man spørger Marie Krarup fra Dansk Folkeparti selv.

Marie Krarup har boet i Moskva og kan godt lide litteraturen og musikken. Og så taler hun sproget flydende. Alligevel er hun ikke begejstret for Rusland og slet ikke den russiske præsident Vladimir Putin. Hvis man altså spørger hende selv.

Det er der ellers en del, der mener, at hun er. Altså lidt for meget. »Marie Krarup er Putins nyttige idiot. Putin må skrige af grin«, som bl.a. europaparlamentarikeren Morten Helveg (R) skrev på sin Twitter. Ekstra Bladet mente for eksempel at vide, at Putin var ‘Marie Krarups idol’.

Øjnene vendes i et ’jeg-er-så-træt-af-det’ mod himlen. Demonstrativt.

Det 51-årige folketingsmedlem (DF), sprogofficer og mor til to er selvfølgelig kampklar.

Og spørger man Marie Krarup selv, så er hun bestemt ikke tilfreds med, at hun fremstår som en beundrer af den 63-årige russiske præsident Vladimir Putin – en stærk mand – som de vil have det derovre østpå.

Ja, sådan én, som fejrer sin fødselsdag med at spille ishockey og score intet mindre end syv gange, og som i Sibirien rider på hest i bar overkrop med ‘hurtige’ solbriller. En stærk mand, som også råder over et militært apparat, som få af hans ligesindede kan matche, og som ikke er bleg for at bruge det.

»Af en eller anden grund tror folk, at jeg synes, Putin er skøn, og at jeg vil have hans styre i Danmark. Nej. Men jeg mener, at vi skal tale med russerne, og så skal vi håbe på, at vi kan opbygge et samarbejde. Men jeg tror ikke, at det samarbejde kan komme nu. Vi skal indlede en proces med dialog i stedet for at råbe og straffe Rusland,« siger Marie Krarup, der mange gange den seneste tid er citeret i statslige russiske medier, bl.a. er hendes debatindlæg oversat og publiceret på det statslige nyhedsbureau.

En russisk nyhedskanal

Det har ført historier med sig. »Dansk parlamentariker: Hellere Putin end EU,« lyder det for eksempel hos den russiske nyhedskanal Sputnik.

Og så har forsvarsordføreren fra Dansk Folkeparti også for nylig beskyldt Forsvarets Efterretningstjeneste for at »sætte kikkerten for det blinde øje«, fordi de i deres årlige risikovurdering skrev, at truslen fra Rusland er større end truslen fra terror.

Brutal alliance med Assad

Man skal passe på med, hvad man skriver og siger i disse tider. For forholdet mellem især Europa og Rusland er højspændt. Dels Rusland annektering af Krim-halvøen i Ukrainekonflikten, dels Putins brutale alliance med den syriske præsident Assad i bekæmpelsen af Islamisk Stat har mange vestlige ledere svært ved at kapere. Situation er ikke blevet mindre speget af, at Donald Trump som USAs nye præsident er imødekommende over for Putin.

Den danske del af debatten har de seneste dage koncentreret sig meget om Marie Krarups forhold til Rusland. Hun siger, at hun blot giver udtryk for, at vi skal forsøge at få en dialog og et bedre forhold til russerne, og at hendes »budskab er blevet fuldstændig misforstået«.

»Jeg er rasende over den måde, medierne har dækket mig på. Det er jo spin fra mine politiske modstandere. Jeg tror, mine politiske modstandere ville elske, hvis det så ud som om, at Dansk Folkeparti elskede Putin. Det gør vi ikke,« siger Marie Krarup.

Der er nogle, der mener, at du er i lommen på Putin?

»Jeg synes, det er noget svineri. Det er ærekrænkende. Tror de ikke, at jeg er loyal over for Danmark? Tror de, at jeg er landsforræder? Det er en fantastisk måde til at diskvalificere sine politiske modstandere på. Man skal bare hentyde til, at en person er illoyal og landsforræder,« siger Marie Krarup.

Bare for at forstå dit forhold til Rusland....Hvis der kom et russisk firma og ville give dig et bidrag til en eventuel valgkamp, ville du så takke ja?

»Er du mør i bolden, nej! Hvorfor skulle jeg det? Jeg ville aldrig modtage udenlandske penge. Det er forkert. Så ville jeg være i lommen på nogle andre. Jeg taler Danmarks sag. Jeg får i øvrigt ikke penge fra nogen, jeg låner i banken.«

For Marie Krarup handler det om dialog fremfor tavshed og sanktioner mod de uregerlige russere.

»Danmark skal selvfølgelig ikke gå enegang. Nato og EU skal gå sammen og sige, at vi skal stoppe den her konfrontations- og straffepolitik imod Rusland med bl.a. sanktioner. Vi skal tvinge Rusland og Ukraine til dialog og forhandlingsbordet. Sige til dem, at vi nu forventer, at de finder en løsning.

På lang sigt skal vi lave et slags partnerskab med Rusland, så de kan blive en privilegeret partner af en art.

Lige nu er vi fjender, der står med pegende våben imod hinanden. Det synes jeg, vi skal få løsnet op for ved først at løse krisen i Ukraine. Når man først har gjort det, så har man forhåbentlig fået skabt en tillid, der gør, at parterne kan tale sammen. Også med russerne.

Ingen sympati for systemet

På lang sigt skal vi i Nato selvfølgelig have et fornuftigt forhold til Rusland. Vi skal kunne udveksle oplysninger om militære øvelser, så der ikke er skræmmende misforståelser. Vi skal udveksle oplysninger om flyvninger. Der har været masser af ubehagelige episoder med russiske fly, der har krænket landegrænser. Det skal man ikke finde sig i. Derfor skal vi lave regler for, hvordan man gør sådan noget, og det kræver, at man taler sammen.

Rusland er jo ikke en ven, fordi vi har et sindssygt anspændt forhold til dem lige nu.

Dansk Folkeparti er ikke Putins ven. Vi synes ikke, at Rusland har et godt system eller gør det på en god måde. Det har vi ikke sympati for, selvom der er nogle, der påstår det. Til gengæld er vi realister, og vi skal tale med alle lande, som vi ikke er i krig med. Det er bedre at have dialog end at gå i krig, fordi en krig mod Rusland kan udvikle sig til en verdenskrig.

Jeg synes, det er mærkeligt, at så mange går i spagat, når jeg siger, at man skal prøve at tale sammen i stedet for at skyde på hinanden. Det er det, jeg siger. Jeg siger ikke, at Rusland er en ven. Rusland er jo ikke mere en ven end Saudi-Arabien eller Iran.«

Men Rusland kommer med åbenlyse provokationer mod os, mod Vesten?

»Det skal jo stoppe. Det vil jeg heller ikke finde mig i. Det kræver regler. Hvordan flyver man og sejler osv. Det skal vi jo tale om. Man der er lande i Nato, der ikke vil have den dialog med Rusland. Det har jo ikke ramt mange overskrifter.

Vi har en fælles fjende i islamisk terrorisme, hvor vi kan samarbejde med Rusland, når spændingsniveauet er væk. Det er den største trussel. Jeg siger jo ikke, at vi alle skal samarbejde lige nu og her og være en stor børnefødselsdag. Men man skal have dialog. Man behøver ikke at omfavne hinanden,« siger Marie Krarup.