Tirsdag aften blev det sidste afsnit af Gift ved første blik sendt. I aftenens afsnit blev der taget store beslutninger og taget stilling til, om der er opstået kærlighed undervejs. Læs her, hvordan det går det tre resterende par og se, om de har fundet kærligheden eller om eksperimentet har vist sig at mislykkes.

Opret abonnement på BT PLUS og læs om, hvor de tre resterende par fra Gift ved første blik er i deres ægteskab. Husk at du får første måned gratis.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Jakob og Katrine har kæmpet for deres kærlighed

 

Det unge par faldt pladask for hinanden, da de for åbent kamera blev gift ved første blik. Men deres kærlighed havde bedre betingelser som fraskilt. Derfor er parret blevet skilt for en måned siden.

Hun havde bedt om at få en mand bosat i Jylland. Han havde bedt om at få en blondine, som højst måtte bo en times kørsel fra København. Alligevel var eksperterne fra Gift ved første blik ikke i tvivl. Matchet mellem den 28-årige kontorassistent Katrine Nielsen fra Aarhus og den 30-årige tele- og it-specialist fra Hvidovre var perfekt.

- Jeg tænkte, at hvis man siger nej til den mulighed, så ville jeg gå resten af livet og tænke på, hvem det match mon var. Og så håbede jeg lidt på, at han var en jyde, der var flyttet til København. For så ville jeg kunne få ham til Aarhus.

Katrine Nielsen slår en latter op, da hun siger de sidste ord, og kigger drillende på manden ved sin side, For lige siden Katrine og Jakob sagde ja til at blive gift ved første blik, har flere og flere seere set, hvordan den inkarnerede Århusianer flere gange har grædt for åben skærm blot ved tanken om at skulle forlade hjembyen. For kærlighedens skyld.

I aftes blev det sidste program af Gift ved første blik sendt. Og endelig fik programmets cirka en million seere vished for, om eksperimentet lykkedes for de tre tilbageværende par. Fandt de den kærlighed, de har søgt og ledt sådan efter i årevis?

Ifølge en Gallup-undersøgelse sidste år lever næsten hver tredje voksne dansker som enlig, Det store antal voksne singler har skabt en enorm datingkultur og industri, fordi drømmen om at finde den store kærlighed og evige tosomhed stadig lever i bedste velgående. Men selv om mulighederne på datingmarkedet er nærmest uendelige, kæmper mange singler alligevel med at finde den perfekte partner. Kan kærligheden derfor få bedre grobund til at vokse sig stor og stærk i et arrangeret ægteskab, hvor to fremmede mennesker er matchet sammen på baggrund af, hvad de har fortalt om dem selv og hvad de søger?

- Vi har halvanden mio. singler i landet. Det er det, der driver der mennesker til at melde sig (til eksperimentet, red.): Sorgen ved at være single. Om folk vil indrømme det eller ej, vil de fleste gerne være i tosomhed, fastslår Michelle Hviid, foredragsholder og blogger, og som både har stået bag konceptet Runningdinner og tv-programmet Læsø kalder, der også handlede om at matche fremmede med hinanden i kærlighedens navn og dermed få flere indbyggere til øen.

For Katrine og Jakob virkede eksperimentet. De har fundet kærligheden. Og hver weekend dyrker de tosomheden, enten i Katrines lejlighed i Aarhus eller i Jakobs i Hvidovre. Men det forelskede par har også måtte kæmpe for deres kærlighed. De har sågar ladet sig skille. I kærlighedens navn.

For da kameraerne var slukkede og hverdagen med at få et langdistanceforhold, hvor de kun så hinanden i weekenderne, til at fungere, gik det op for dem, at de ikke skulle være gift. Derfor tog de en lyn-skilsmisse over internettet bevæbnet med hver sit NemId.

- Vi kyssede imens, fortæller Katrine. Og så skraldgriner de begge to. Igen. For fuldstændig som i fjernsynet, griner og driller de stadig hinanden konstant.

- Vi følte os mest som kærester. Og det føltes mærkeligt at være mand-kone, når der var den store afstand og vi hele tiden lå og pendlede mellem Aarhus og København, forklarer Jakob og lægger ikke skjul på, at der især er en handling, han føler sig snydt for.

- Der manglede jo frieriet, som er den store kærlighedserklæring. Det var også derfor, det ikke føltes som et rigtigt ægteskab. Det var bare en del af showet, siger han.

Og så er parret i øvrigt enige om, at deres tv-bryllup, som blev holdt i Odd Fellow Palæets fine og historiske gamle sale, ikke lige var dem.

- Det skal mere være helstegt pattegris, telt og nogle fadøl. Og så en ordentlig fest, siger han.

- Men vi har stadig ringene, indskyder Katrine snusfornuftigt.

- Ja, dem laver vi om til den tid, griner Jakob.

Og så er parret ellers enige om, at deres bryllup var et godt minde for dem og et emne, de altid vil kunne tale sammen om fremover. Og fortælle børnebørnene om. Engang.

- Alle kan godt lide kampen for kærligheden. Den er et element, som ingen af os kan leve uden. Det er det, de fleste voksne mennesker higer efter i deres liv - gensidig kærlighed. Det er en grundsten, som ligger i vores DNA og kultur, fastslår Michelle Hviid til BT.


Lars og Jeanette: Forelskelsen var der ikke

 

​Lars:


- Årsagen til jeg valgte at blive skilt var, at jeg kunne mærke, at det ikke var Jeannette, der matchede mig. Det fandt jeg ret hurtigt ud af. Men hvad man ikke ser i fjernsynet er, at jeg giver det en chance i nogle uger. Det er blevet klippet ud.

- Men jeg tror, Jeanette havde håbet, at der blev noget.

- Men gradvis var jeg nødt til at trække mig mere og mere for ikke at sende de forkerte signaler. Men det er jo en gradvis proces, for ikke at sende dem. For jeg skulle hele tiden afvise hende, fordi hun forsøgte at gøre sig til. Det var hårdt.

- Derfor var jeg nødt til at flytte hjem til sidst for at få den her distance, fordi hun havde den forhåbning om, at det skulle blive til noget mere. Selv om jeg boede hjemme hos mig selv og vi stort set ikke havde nogen kontakt i de sidste 14 dage.

- Jeg meldte mig ud af det, fordi det var rigtig hårdt at være i noget, hvor jeg hele tiden skulle afvis en anden, fordi vi ikke var det samme sted. Derfor er jeg også rigtig træt af, jeg blev grebet af situationen og lod mig rive med.

Lykkedes eksperimentet?
- Nej, det synes jeg ikke. For Jeannette var et fuldstændig forkert match for mig. Jeg undrede mig meget over, vi blev matchet sammen. Jeg kan forstå, at den tid eksperterne har fået til at lære os at kende, den synes jeg ikke er grundig nok, selv om selvfølgelig har gjort det bedste de kunne, ud fra de informationer de har fået.

- Men det er bare meget lidt. Derfor ser jeg det ikke rigtig som et eksperiment. Men mere som et reality tv.

- Jeg havde selv udtrykt ønske om at få en kvinde, der var yngre end mig og som var klar til at få børn.

Hvordan har du med realityprogram i stedet for eksperiment?

- Fint nok. For jeg er sikker på, at der er kommet noget godt ud af det. Men det gik rimelig hurtigt op for mig, at det var reality tv og ikke et eksperiment, fordi jeg talte en del med produktionen om, at jeg undrede mig over, de havde sat os sammen.

- Jeg har det fint nok nu. Jeg var rigtig træt af det under eksperimentet, fordi jeg troede, det var noget andet, jeg gik ind i, end reelt det, det var. Men så handler det jo om at få det bedste ud af det. Og jeg har da fået noget godt ud af det, selv om det ikke lige var kærligheden. Men jeg har fået nogle oplevelser. Og så er jeg blevet mindet om nogle ting, jeg måske har haft glemt.

- Jeg har i størstedelen af mit liv troet på kærlighed ved første blik, at man møder en og så er den der. Og jeg tror bare ikke på, at man kan tænke sig frem til kærligheden, som eksperterne gerne vil have man skal sætte sig ned og lave en rationel tanke over det.

- Jeg er blevet mindet om, at kærlighed handler om følelser. Det kan man kun mærke, når man er sammen med mennesker.

Tror du på konceptet?

- Nej. Jeg tror på, at hvis folk gerne vil det, er det nemmere hvis de passer sammen. Men jeg tror ikke, at kærlighed er noget, der kan tænkes frem. Det skal opstå spontant. Det skal ikke kun være at have samme interesser. Det handler også om dufte og kemi.

Er du skuffet?

- Nej, det er jeg ikke. For jeg er sikker på jeg nok skal finde kærligheden. Men jeg er stadig single. Jeg er tilbage til scratch.

- Jeg synes, Jeannette er et rigtigt sødt og dejligt menneske. Og jeg er virkelig sikker på, at den mand hun finder, er en heldig mand.

Jeannette:


Hvor er du henne nu i dit liv?

- Lidt samme sted som før Gift ved første blik. Jeg passer mit arbejde, ser mine venner og familie. Og der er ikke noget nyt på kærlighedsfronten.

Forholdet til Lars i dag?

- Det er rigtig fint. Vi snakker sammen. Til min fødselsdag var vi ude og spise frokost. Men nu hvor det hele er overstået, ved jeg ikke hvor meget, vi kommer til at ses. Måske hvis jeg skal til Aarhus og besøge en veninde, kan jeg også drikke en kop kaffe med ham.

Bekræfter de ikke så hinanden, efter han var flyttet til tilbage til Aarhus.

- Jeg var godt klar over, at det var den drejning, det tog. Der skulle jo et mirakel til. Selvfølgelig var jeg ærgerlig over, han ikke ville give det lidt mere tid. Og jeg ville gerne have haft tiden til at lære hinanden lidt mere at kende udenfor kameraerne.

- Vi kunne sagtens tage ringene af og være skilt og måske bare date eller ses og så se, hvad det førte til. Men det er svært, når han ville mindre end mig. Og det er fair nok.

- For mig handlede det også om, at nu var vi i eksperimentet, og så giver man den noget mere gas for hinandens skyld. Derfor havde jeg håbet på minimum fem uger.

Peter og Carina er skuffede: Det tavse par fandt aldrig gnisten

Selv om de prøvede igen og igen, så lykkedes det aldrig for pædagogen Peter Thybo Kudsk og juristen Carina Vindelbo. I dag er de skuffede over, eksperimentet mislykkedes.

Ofte var det lettere at skære tavsheden mellem den blonde jurist fra Vejle og den rødhårede pædagog fra København ud i firkanter, end det var at afbryde deres samtaler. For roen og dermed muligheden for at slappe af i hinandens selskab opstod aldrig mellem parret. Derfor endte deres fem uger lange ægteskab med en skilsmisse.

I en mail til BT forklarer de selv, hvorfor tv-eksperimentet gik galt for dem i hverdagen.

- Vi fik ikke det afslappede forhold mellem hinanden derhjemme i hverdagen. Modsat når vi var på tur, til koncerter og lignende, så kunne vi finde ud af at hygge os sammen, men hverdagen fik aldrig den lethed eller ro som det kræver, skriver parret, der heller ikke lægger skjul på, at de ærgrer sig over fiaskoen, der har sendt dem tilbage til single livet igen.

- Det er skuffende at have brugt så meget energi på dette eksperiment, og at der ikke kom andet ud af det, end at man er tilbage i et liv med single status. Det var jo netop den status, man var gået ind i eksperimentet for at få elimineret, skriver parret, der heller ikke har planer om at være en del af hinandens liv fremover, nu hvor programmet er slut.

- Vi er to meget selvstændige mennesker og har på mange måder et godt liv i henholdsvis Jylland og København, så vi har ikke haft det store behov for at bruge hinanden efter tv optagelserne stoppede.

De prøvede og prøvede. Men lige meget hjalp det for Peter og Carina, der bare ikke kunne finde gnisten mellem sig. Foto: Bo Amstrup
De prøvede og prøvede. Men lige meget hjalp det for Peter og Carina, der bare ikke kunne finde gnisten mellem sig. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Kvinder bliver forelskede af sex

Ofte hører man, at mænd har et fysisk behov, og kvinder gerne vil vente. Sådan var det også i ’Gift ved første blik’. Men passer det?

Sexologen Joan Ørting tror, at mænd gør kvinder en tjeneste ved at løsne op med fysisk kontakt. I ’Gift ved første blik’ er det på bryllupsnatten meget tydeligt, at kvinderne vil tale, og mændene vil have nærkontakt.

Det ene par nævner f.eks., at de mangler humoren i deres forhold. Et aspekt, Joan Ørting mener netop kan starte gennem fysisk kontakt. Læg hånden på kvindens lår, det løsner situationen op og giver plads til humoren.

- Mænd forelsker sig ikke i kvinders seksualitet, som kvinder tror. De forelsker sig i deres personlighed. Mænd vil i seng med kvinder for at løsne op - få hende ud af hovedet og have lidt sjov. Han vil i bund og grund gerne lære hende at kende, siger Joan Ørting, som har været sexolog inden midten af 1990’erne.Det er faktisk sexologens budskab, at kvinder bør have meget fysisk kontakt fra starten, hvorimod mænd skal hygge sig og lege sig ind på kvindens personlighed.

- Det hjælper manden til at se, at de har noget tilfælles, at de kan grine sammen og have det sjovt - at der er en fremtid. Jeg har tit hørt mænd sige, ’det er fantastisk, når vi kan sidde helt stille sammen uden at sige noget og bare hygge os’, fortæller sexologen. Flere af kvinderne, som medvirker i DR-programmet, fremstår meget selvsikre og ’i kontrol’. Det bliver særligt tydeligt i andet program i serien, hvor parrene er blevet gift og skal tilbringe første nat sammen. F.eks. lægger den ene mand sig på sengen og klapper sig på maven for at signaler, at hans ægtefælle skal lægge sig ind til ham. Et meget tydeligt nej, lyder det fra ægtefællen.

- Manden skal ikke tage et nej for et nej. Kvinden siger nej, indtil hun er blevet varm nok - indtil hun slipper sit hoved og tanker. Der kan være mange nej’er, men pludselig er den der. Og hvis hun oplever en virkelig dejlig nat med ham, er hun på, siger Joan Ørting og fortsætter:

- I et program som dette er det vigtigt også at kigge på parrenes seksualitet - hvordan passer de sammen? hvad har de lyst til? er man passiv eller aktiv? Det er vigtigt at hjælpe parrene, så de er seksuelt sammen første nat. Samtidig understreger sexologen, at man ikke skal lave mange fejltagelser i Danmark, før man er kasseret som potentiel kæreste. Derfor er det vigtigt, ligesom med det seksuelle aspekt, at kigge på, hvilken kærlighedsform de hver især foretrækker: Er det tjeneste, som åbner dit hjerte? Verbal anerkendelse? Eller fysisk kontakt?

- Hvis vi ved endnu mere om de medvirkende par, så bliver det endnu mere interessant at følge dem, siger hun.

Tosomheden ligger i vores DNA og kultur

 

Michelle Hviid kalder ’Gift ved første blik’ for et ’godt og begavet underholdningsprogram’

Aldrig har der været så mange muligheder for at møde hinanden. Alle kan gøre, hvad de vil, men alligevel er der halvanden million singler i Danmark.

- Det er en grotesk måde at sætte dating op på, når to personer matches af eksperter og biver gift, første gang de ser hinanden, men det fungerer på tv, siger Michelle Hviid.

Til daglig er hun forfatter og foredragsholder - kendt fra tv-programmet ’Læsø kalder’ på DR og som kærlighedsminister i radioen på P4. Hendes opfattelse er, at DR-programmet er populært, fordi danskerne kan spejle sig i det. For intet i verden er interessant, hvis man ikke kan spejle sig selv eller en man elsker i det. Foragt, forståelse eller afsky, så møder vi verden ud fra den, vi er, mener Michelle Hviid.- Den udvikling, som sker hos de medvirkende, smitter af på folk, som sidder og ser programmet, siger hun.

Hun pointerer også, at der måske er så mange singler i Danmark, fordi de har en fast formodning om, hvordan deres partner og forholdet skal være.

- Det spænder mere ben, end det skaber kærlighed, hvis folk har for faste opfattelser af et forhold. Men når de medvirkende i programmet lægger sig i eksperternes hænder, sætter det tingene i perspektiv - særligt for de medvirkende, men måske også for de singler, som ser programmet, siger Michelle Hviid.