Nye smuglerruter vil åbne sig, når Europas grænser mod syd bliver sat under bevogtning.

Ungarn monterer snart den sidste rulle pigtråd på sit grænsehegn mod Serbien. I Østrig får politiet hjælp fra militæret til at kontrollere grænseovergangene. Tyskland indførte i weekenden grænsekontrol, hvilket medførte massive bilkøer på motorvejene fra Østrig.

Opret abonnement på PLUS og læs om, hvordan de traditionelle flygtninge- og migrantruter til Europa er under forandring.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Ungarn monterer snart den sidste rulle pigtråd på sit grænsehegn mod Serbien. I Østrig får politiet hjælp fra militæret til at kontrollere grænseovergangene. Tyskland indførte i weekenden grænsekontrol, hvilket medførte massive bilkøer på motorvejene fra Østrig.

Meget tyder på, at de traditionelle flygtninge- og migrantruter til Europa er under forandring. For at lette presset har flere europæiske lande delvist lukket deres grænser. Men lige lidt vil det hjælpe, lyder analysen fra flere eksperter.

Eneste resultat er, at ruten fra død, ødelæggelse og fattigdom bliver endnu mere farlig og udmattende for dem, der er på flugt.

»Forskningen på området viser, at kontrol ikke stopper en strøm af mennesker, men derimod omdirigerer og forlænger. Derved bliver flugten typisk mere farlig, flygtninge og migranter skal rejse langs flere grænser og benytte sig af flere smuglernetværk,« siger Sine Plambech, migrationsforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Som grafikken her på siden viser, så har flere Schengen-lande indført grænsekontrol og skærpet bevogtningen af tidligere åbne overgange mellem landene. Det er typisk de lande, der ligger på den traditionelle flygtningerute fra Grækenland via Makedonien, Serbien, Ungarn og Østrig, der har øget beredskabet.

Men også andre lande - f.eks Tjekkiet og Polen - er i alarmberedskab. Når den traditionelle vej bliver gjort mere besværlig, vil det skabe nye ruter. Her kan blandt andre Kroatien, Albanien og Italien blive de nye, store transitlande.

Selv om FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) forudser, at en ny, alternativ rute vil gå uden om Ungarn og igennem Kroatien og Slovenien, så ruster man sig også længere mod øst. Tjekkiet har øget bevogtningen ved sine grænser, Polen holder skarpt øje med situationen, og Slovakiet har sendt flere betjente mod grænserne som forstærkning.

Manøvrer som højst sandsynligt kommer markedet for menneskesmugling til gode, påpeger Dansk Flygtningshjælps generalsekretær:

»Der er en stor efterspørgsel og et stort marked, så menneskesmuglerne skal nok finde nye muligheder. Man skal ikke tro, at man på den måde kan sætte en ‘prop’ i flygtningestrømmen. Der er andre veje, der vil åbne sig. De kan både vise sig at blive dyrere, længere eller måske nemmere end nu. Men strømningerne skal nok finde vej,« siger Andreas Kamm, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp.

Sine Plambech fra DIIS forklarer, at flygtninge og migranter primært vil søge asyl i de lande, hvor de har familie eller slægtninge i forvejen. Eller der hvor man mener, at reglerne for familiesammenføring er gunstige.

Foto: AFP / EPA / Balazs Mohai
Vis mere