Jorden har aldrig været tættere på at gå under. Det mener forskere ved det amerikanske Bulletin of the Atomic Scientists, som står bag det såkaldte dommedagsur, der symbolsk markerer, hvor tæt vi som mennesker er på at forårsage vores egen undergang. Hovedbegrundelserne for den aktuelt forværrede tilstand anno 2017 er de stadig voldsommere klimaforandringer og en lurende trussel om krig med atomvåben – samt dét faktum, at Donald Trump er blevet indsat som USAs præsident.

»Vi har forberedt os på det i over 50 år. Det har vi gjort først og fremmest ved at læse og sammenligne skriftsteder. Bibelen har i masser af tilfælde forudset, hvad der ville ske i fremtiden. F.eks. at Babylon ville gå til, og at Egypten ville overleve som nation. Og den forudser også, at der vil komme en tid, hvor himlen nægter at give regn og tørke sætte ind. Vi ser flere og flere naturkatastrofer, og verden er blevet et mere voldeligt sted, og uærligheden er øget,« siger Hans Lauridsen, der sammen med sin kone Esther har forberedt sig på dommedag i mere end 50 år.


Moder Jord har kun en enkelt gang i de seneste 70 år været tættere på at gå under, end den er nu.

Det mener i alt fald forskere ved det amerikanske Bulletin of the Atomic Scientists, som står bag det såkaldte dommedagsur, der symbolsk markerer, hvor tæt vi som mennesker er på at forårsage vores egen undergang.

Hovedbegrundelserne for den aktuelt forværrede tilstand anno 2017 er de stadig voldsommere klimaforandringer og en lurende trussel om krig med atomvåben – samt dét faktum, at Donald Trump er blevet indsat i verdens vigtigste embede som USAs præsident.

Symbolsk ur

Imens forskerne Lawrence Krauss og David Titley torsdag symbolsk flyttede viserne på dommedagsuret et halvt minut frem til nu at vise tiden 23.57.30 – altså blot 150 sekunder til ragnarok – sidder ægteparret Esther og Hans Lauridsen, begge 77 år, i deres nydelige rækkehus i Rønnebærparken i Ribe og nikker bekræftende til, at »den allersidste tid«, som de foretrækker at kalde det, nærmer sig med hastige skridt.

»Vi har forberedt os på det i over 50 år. Det har vi gjort først og fremmest ved at læse og sammenligne skriftsteder. Bibelen har i masser af tilfælde forudset, hvad der ville ske i fremtiden. F.eks. at Babylon ville gå til, og at Egypten ville overleve som nation. Og den forudser også, at der vil komme en tid, hvor himlen nægter at give regn og tørke sætte ind. Vi ser flere og flere naturkatastrofer, og verden er blevet et mere voldeligt sted, og uærligheden er øget,« siger Hans Lauridsen.

Han henviser til specifikke skriftsteder i Daniels Bog, Esajas’ Bog og Johannes Åbenbaring, som ifølge ham og Esther underbygger, hvorfor parret gennem mere end 50 år har forberedt sig på »den allersidste tid«.

»Vi vil ikke kalde det dommedag, som forskerne gør, for det ord har en dårlig klang. Folk hører det som noget negativt, men det mener vi ikke, det er. Tværtimod ser vi det som noget godt,« siger Hans Lauridsen og tilføjer, at hvis man har valgt den rette vej - Herren - så vil man også være blandt dem, der formår at gå igennem og overleve den hårde tid, der vil komme, før et fåtal bliver frelst.

Mødtes i kristendommen

Esther og Hans Lauridsens form for kristendom har de selv fundet frem til. Da de mødte hinanden i sin tid, var det kun Esther, som var optaget af det store spørgsmål om ’den sidste tid’, og hvad der sker derefter.

»Hans syntes vist, jeg var lidt skør. Der var der sikkert også andre, der syntes,« siger Esther med et smil. Hans fuldfører sin kones sætning:

»Men forskellen mellem mig og de andre var, at jeg begyndte virkelig at sætte mig ind i det og læse om det. Nogle gange tog jeg ligefrem fri fra mit arbejde som chauffør i København for at gå på biblioteket og læse,« siger han.

Ægteparret Lauridsen har samlet en række forskellige ting, hvis det skulle vise sig at blive nødvendigt at søge tilflugt.
Ægteparret Lauridsen har samlet en række forskellige ting, hvis det skulle vise sig at blive nødvendigt at søge tilflugt. Foto: FOTO: Ole Joern / redstar
Vis mere

BT Dommedagen kommer. Hans & Esther Lauridsen fra Ribe er forberedte på dommedag.
BT Dommedagen kommer. Hans & Esther Lauridsen fra Ribe er forberedte på dommedag. Foto: FOTO: Ole Joern / redstar
Vis mere

Rygsække er pakket

Mens forskerne netop har stillet Dommedagsuret et halvt minut tættere på noget, som ikke en eneste af Jordens næsten 7,5 milliarder mennesker af indlysende grunde har erfaring med, tjekker Hans Lauridsen indholdet af en af de rygsække, som han og Esther har stående klar i hjemmet, og som de måske - eller måske ikke - får brug for en dag.

De er overbevist om, at når ’den allersidste tid’ kommer, vil det blive nødvendigt at søge tilflugt på høje steder i naturen på grund af havenes stigen.

»Vores helbred er jo ikke helt, hvad det har været, så det kan godt være, det ikke bliver i vores tid, der bliver brug for de her ting. Men så kan vi gøre andre opmærksomme på, at der altså er mulighed for at være blandt dem, der overlever,« som Hans udtrykker det, mens han lægger bl.a. et Leatherman-universalværktøj, en vandrenser, en kortbølgeradio og en miniaturesav frem foran sig.

Han er helt på det rene med, at der i tidens løb har været temmelig mange dommedagsprofeter, som skulle vise sig alligevel ikke at få ret.

»Men de har jo ikke taget udgangspunkt i, hvad der står i Bibelen, så dem griner vi bare ad. Ligesom de sikkert griner ad os,« siger han.

Dommedag rykker nærmere. Ikke siden 1953 har menneskeheden været så tæt på at udslette sig selv. Det mener anerkendte forskere, der har rykket dommedagsur 30 sekunder tættere på midnat. Foto: AFP
Dommedag rykker nærmere. Ikke siden 1953 har menneskeheden været så tæt på at udslette sig selv. Det mener anerkendte forskere, der har rykket dommedagsur 30 sekunder tættere på midnat. Foto: AFP
Vis mere

Myterne om dommedag

Af Susanne Johansson | suss@bt.dk

’...siddende ved Gud Faders, den almægtiges højre hånd, hvorfra han skal komme at dømme levende og døde’.

Sådan lyder de ord i den apostolske trosbekendelse, som ægteparret Esther og Hans Lauridsen fra Ribe tager helt bogstaveligt. Og har gjort det i årtier. For dem er dommedag lige så virkeligt som den kaffe, de indtager dagligt.

Det er nemt bare at ryste på hovedet ad parret, men ifølge religionsforsker Marie Vejrup Nielsen fra Aarhus Universititet er det sønderjyske ægtepar langt fra ene om at tro på al tings endeligt.

»Generelt er der i den vestlige verden i dag færre og færre mennesker, der tror på en fysisk dommedag, der har en stærk idé om, at dommedag er en reel historisk begivenhed, ligesom der generelt er meget få, der tror på jomfrufødsler og på, at Gud kan helbrede mennesker. Men de findes, og globalt set er der flere,« siger Marie Vejrup Nielsen og fortsætter:

Et spørgsmål om religion

»Helt basalt så er det alle store religioner, der har en myte om og en forståelse af, at verden opstår og forsvinder igen, og har en idé om, hvordan det skal foregå. I nogle religioner er den tro cirkulær - altså en tro på, at en ny verden kommer igen - hvor kristendommen er lineær, hvilket vil sige, at det hele begynder én gang og slutter én gang. Så forskellen fra religion til religion er, om dommedag er en ny start eller en evig slutning.«

Ordet dommedag udspringer af, at verden endegyldigt skal dømmes. Og fælles for kristendommen og islam er, at alle de troende på dommedag frikendes og kommer i himlen, mens alle andre er fortabt og sendes direkte i helvede.

Islam har Marie Vejrup ikke et indgående kendskab til, men hvad angår kristendommen, er troen bundet op på Jesus funktion for den kristne og en meget klar idé om, at Jesus er død, opstået og vender tilbage. Og når han gør det, sker der noget afgørende.

»Og så slutter enigheden dér med, hvad det afgørende, der kommer til at ske, er.«