Edderkoppen kan lave sit spind så fintfølende, at de mindste vibrationer kan afsløre, om der er besøg af ven eller fjende, men ved du hvad edderkoppen rent faktisk bruger sit spind til, andet end at skaffe føde?

Edderkoppernes fine silketråde har nemlig langt flere funktioner end at blive til et flot spind, hvor edderkopperne kan sidde og nyde eftermiddagssolen, mens de venter på deres middagsmad.

De edderkopper, som forskerne har undersøgt, er af typen hjulspindere - dem, der står bag de karakteristiske hjulformede spind.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvad forskningen rent faktisk fortæller os om edderkopperne og deres spind - så vildt er det ...


Edderkoppen kan lave sit spind så fintfølende, at de mindste vibrationer kan afsløre, om der er besøg af ven eller fjende.

Silketrådene i et edderkoppespind er som et instrument, der kan stemmes. Det er konklusionen på et nyt studie lavet i samarbejde mellem forskere fra Oxford Universitet og Universidad Carlos III de Madrid i Spanien.

Edderkoppen kan kontrollere meget nøje, hvad det er for nogle informationer, den skal have ud af spindet, og hvis de ikke er rigtige, kan den "stemme" spindet som et instrument.

Det kan den eksempelvis gøre ved at stramme spindet, gør silken mere stiv eller ændre på, hvordan spindet skal konstrueres, skriver Videnskab.dk.

»Det er ikke nyt, at edderkopperne bruger silke til at kommunikere og sende signaler med, men det er nyt, at man kan se, at de kan fintune det så meget,« fortæller Jesper Smærup Bechsgaard, der forsker i genetik og evolution ved SpiderLap ved Aarhus Universitet.

»Altså, at edderkopperne kan ændre de fysiske egenskaber i silketrådene så meget, at de kan manøvrere helt præcist med de her signaler i forhold til, om det er en mage, der lander i deres spind, eller om det for eksempel bare er vinden, der blæser og sætter gang i vibrationer i spindet,« siger han videre om det nye studie.

De edderkopper, som forskerne har undersøgt, er af typen hjulspindere - dem, der står bag de karakteristiske hjulformede spind.

Disse typer edderkopper ser meget dårligt og bruger derfor vibrationerne i spindet til at orientere sig. Forskerne brugte kraftige lasere til at måle de meget små vibrationer i et edderkoppespind.

Herefter kunne de udvikle computermodeller til at undersøge sammenhængen mellem spredningen af vibrationer og spindets egenskaber.

Og sådan kom de frem til deres resultater. Resultatet viser, at det er samspillet mellem spindets materiale, spindets egenskaber og edderkoppens skarpe sanser, der giver dette næsten blinde dyr mulighed for at manøvrere rundt i sin egen verden uden syn.

Og måske kan edderkoppernes spind lære os noget nyt i forhold til at udvikle virtuelt syn, siger Fritz Vollrath, der er leder af Oxford Silk Group, ifølge sciencedaily.com.

Edderkopperne bruger i øvrigt deres spind til meget andet end at fange bytte i. Tarantel-edderkoppen spinder eksempelvis et tæppe, som den lægger i sin hule. Når spindet er beskidt, ruller den tæppet sammen og laver et nyt.

Hos krabbe-edderkoppen har spindet en lidt anden funktion. Hannen bruger spindelvævet til at binde hunnen fast inden parring.

Og så er der bola-edderkopperne, som bruger spindet på en ganske alternativ måde, når de vil fange et bytte. De fremstiller en lasso af silketråde, som de fanger hanmøl med.

Edderkoppernes fine silketråde har altså langt flere funktioner end at blive til et flot spind, hvor edderkopperne kan sidde og nyde eftermiddagssolen, mens de venter på deres middagsmad.