Kongefamilien og de danske erhvervsdynastier er tæt knyttede, og tjenester går på kryds og tværs.

Ifølge kongehusekspert og forfatter Jens Høvsgaard er Schackenborg-salget et godt eksempel på, hvordan relationen mellem kongehuset og erhvervslivet er et ’give and take’. Udover Lego-familien, er kongehuset nemlig også meget tæt på de to andre Schackenborg-investorer: Danfoss-familien, med Jørgen Mads Clausen i spidsen, og Ecco-familiens ejere Hanni Toosbuy og Dieter Kasprzak.

»Der er meget tætte bånd mellem kongehuset og de tre familier. Alle tre familier har gennem en årrække været meget rundhåndede og har stillet privatfly til rådighed, sørget for skiophold og bryllupsrejser. Og så svarer kongehuset igen med ordener og invitationer til royale begivenheder,« siger Jens Høvsgaard.

Log ind på BT PLUS og læs mere om, hvordan kongehuset og de danske erhvervsdynastier er knyttede og bytter tjenester. Husk ... 1. måned er gratis - herefter 29 kr.


Kongefamilien og de danske erhvervsdynastier er tæt knyttede, og tjenester går på kryds og tværs - se hvad de rige familier får til gengæld

I november 2013 præsenterede kunstneren Thomas Kluge sit portræt af kongefamiliens nuværende 14 medlemmer.

I portrættets nederste højre hjørne sidder Joachims sønner Nikolai og Felix og bygger et tårn af legoklodser.

Et tilfælde?

I hvert fald er de kongelige jævnligt ambassadører for de ærkedanske klodser, der har gjort familien Kirk Kristiansen i Billund til landets rigeste.

Og altså også på dette portrætfoto.

De kongeliges reklame for Lego er dog langtfra ugengældt.

Således stod Lego-familiens Ole Kirk’s Fond klar med den helt stor pengepung, da den sammen med Danfoss- og Ecco-familierne købte Schackenborg Slot af prins Joachim. Slottet var belånt for 42 millioner kroner og udgjorde en økonomisk hovedpine for prinsen.

Som BT i sidste uge kunne fortælle, var aftalen særdeles fordelagtig for prins Joachim og resten af kongefamilien, som stadig den dag i dag stort set har slottet for sig selv trods salget og million-gevinsten.

Amalienborg musset Maleren Thomas Kluge afslører sit store familieportræt af den kongelige familie
Amalienborg musset Maleren Thomas Kluge afslører sit store familieportræt af den kongelige familie
Vis mere

Lukrativt venskab

I forlængelse af Joachims gyldne aftale vakte det også opsigt, at Ole Kirk’s Fond overhovedet lagde penge i Schackenborg, da fonden normalt i overvejende grad støtter humanitære projekter.

Ole Kirk’s Fonds pludselige interesse for kongelige slotte fik i onsdags professor Bent Greve til i BT at mene, at der er andre motiver bag familiernes køb end det almennyttige formål.

»Der kan ligge nogle ekstra ’benefits’ for Lego-familien idet de jo også plejer deres relation til kongehuset og dermed også nogle af de økonomiske og magtmæssige netværk, som det er svært at kortlægge,« udtalte professoren.

Schackenborg Fondens køb betød, at Joachim ikke bare er gældfri, men også har kunnet realisere sit køb af en villa på Emiliekildevej i Klampenborg til 34,5 millioner kroner.

Ifølge ekstern lektor ved Københavns Universitet og historiker Lars Hovbakke er båndene mellem kongehuset og erhvervslivets top tætte.

»En del af de kongeliges job er at markedsføre Danmark og danske virksomheder, og det betyder også, at der knyttes venskaber imellem de kongelige og erhvervslivet,« siger Lars Hovbakke.

Derudover har de kongelige nogle helt konkrete fordele af at have tætte bånd til erhvervslivet. Eksempelvis har de kongelige benyttet sig af virksomhedernes privatfly, siger historikeren Lars Hovbakke.

Ifølge kongehusekspert og forfatter Jens Høvsgaard er Schackenborg-salget et godt eksempel på, hvordan relationen mellem kongehuset og erhvervslivet er et ’give and take’. Udover Lego-familien, er kongehuset nemlig også meget tæt på de to andre Schackenborg-investorer: Danfoss-familien, med Jørgen Mads Clausen i spidsen, og Ecco-familiens ejere Hanni Toosbuy og Dieter Kasprzak.

»Der er meget tætte bånd mellem kongehuset og de tre familier. Alle tre familier har gennem en årrække været meget rundhåndede og har stillet privatfly til rådighed, sørget for skiophold og bryllupsrejser. Og så svarer kongehuset igen med ordener og invitationer til royale begivenheder,« siger Jens Høvs-gaard.

Royale kammerherrer

Kongehusets gengældelse ses blandt andet af gæstelisterne til royale fødsesldage, dåb og bryllupper. Her er Jørgen Mads Clausen fast gæst, og i 2010 blev han udnævnt til kammerherre. Også Lego-patriark Kjeld Kirk Kristiansen er udnævnt til kammerherre, selvom han aldrig figurerer på de kongeliges gæstelister. Ecco-parret Hanni Toosbuy og Dieter Kasprzak ses også til kongelige begivenheder – blandt andet var parret til stede ved regentparrets reception på Gråsten Slot i 2012.

Henrik Byager, der er ekspert inden for PR og kommunikation, siger, at det er en god forretning for virksomheder, når kongehuset deltager i events, som f.eks. når kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deler Lego-pakker ud til handicappede børn i Vietnam, som de blandt andet gjorde i 2011.

»Det er en god forretning, ellers ville de jo ikke være med. Men markedsføring af danske virksomheder er netop også en af de ting, som kongehuset gør godt,« siger PR-eksperten og tilføjer:

»Det er oplagt, at kongehuset har tætte bånd til virksomheder som Danfoss, Lego og Ecco. De er alle gamle danske familieejede virksomheder, store eksportvirksomheder, der har tjent Danmark godt, og som har opført sig ordentligt. Hvis kongehuset kun plejede venskaber med folk, som havde blåt blod i årerne, ville jeg anse det som gammeldags,« siger Henrik Byager.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lego, Danfoss, Ecco og kongehuset.

LEGO Education Centre i Chaoyang Park i Beijing. Den danske Kronprinsesse Mary taler med børnene. mens hende og kronprins Frederik besøg den åbne verdensomspændende LEGO-konkurrence "Byg din verden" i Beijing lørdag December 8, 2012.
LEGO Education Centre i Chaoyang Park i Beijing. Den danske Kronprinsesse Mary taler med børnene. mens hende og kronprins Frederik besøg den åbne verdensomspændende LEGO-konkurrence "Byg din verden" i Beijing lørdag December 8, 2012.
Vis mere

SÅ TÆTTE ER DE

BT har set nærmere på de tætte bånd og tjenesterne mellem kongehuset og erhvervsbosserne for virksomhederne Ecco, Danfoss og Lego, der stod bag købet af Schackenborg.

Hanni Toosbuy Kasprzak, ejer og bestyrelsesformand i Ecco

Det giver kongehuset: Kongehuset er rigt repræsenteret, når det handler om at drysse kongeligt stjernestøv på begivenheder, der involverer Ecco. Således deltog kronprinsesse Mary i 2012 i en velgørenhedsmiddag på Københavns Rådhus, hvor hun overrakte ’Ecco’s Walk In Style Award’. Joachim og prinsesse Marie deltog også i Eccos 50 år jubilæum i 2013. Og samme år modtog Eccos australske afdeling Prins Henriks Æresmedalje, der blev overrakt af kronprins Frederik.

Det giver Ecco: Ved Joachim og Maries bryllup i Møgeltønder i maj 2008 lagde Ecco Center i Tønder lokaler til receptionen. Derudover er Anna Kasprzak, der er datter af Ecco-milliardær Hanni Toosbuy, elitedressur-rytter sammen med prinsesse Benediktes yngste datter Nathalie. Ecco er storsponsor af dansk ridesport. Foto: Scanpix

Kjeld Kirk Kristiansen, Lego-ejer og -direktør

Det giver kongehuset: Kun fem måneder efter, at Lego havde bidraget til, at Joachim kunne afhænde Schackenborg, stod kronprinsesse Mary for åbningen af Lego-eventen ’First Lego League’ i Industriens Hus. Desuden har kongehuset været meget aktivt i forbindelse med tidligere erhvervsfremstød i eksempelvis Asien. I 2012 deltog kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i en event i en Lego-butik i Chaoyang Park i Beijing, og i 2011 delte Frederik små Lego-pakker ud til handicappede børn i Vietnam. Kjeld Kirk Kristiansen blev udnævnt til kammerherre i 2012, ligesom hans datter Sofie Kirk Kristiansen er en af Marys tætteste veninder.

Det giver Lego: Ifølge forfatter Jens Høvsgaard, så har de kongelige lånt Sofie Kirk Kristiansens alpehytte i Schweiz, og transporten er foregået i Legos privatfly. Derudover er Lego som bekendt også med i Schackenborg Fonden. Ole Kirk’s Fond bidrager også til Mary Fonden, som er Kronprinsessens velgørende fond.  Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix 2012

Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand i Danfoss

Det giver kongehuset: Kongehuset har gjort bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen til kammerherre, og han er fast gæst ved kongelige begivenheder. Således var Jørgen Mads Clausen til stede ved fejringen af prins Henriks 80 års fødselsdag i DR’s koncerthus, han var til barnedåb i Møgeltønder med prinsesse Athena i 2012, ligesom han var inviteret til Joachim og Maries bryllup i 2008. Kronprinsesse Mary åbnede oplevelses-parken Danfoss Universe på Als i 2005, og i 2012 overrakte kronprins Frederik og kronprinsesse Mary HKH Prins Henriks Æresmedalje til Danfoss’ afdeling i Brasilien.

Det giver Danfoss: Udover at hjælpe Joachim med at komme af med Schackenborg, så låner Danfoss gerne sit privatfly ud til de kongelige. Da der i 2008 var uroligheder i Thailand, og lufthavnen var lukket, sørgede Danfoss for, at parret blev fløjet i privatfly. En tur hvor Danfoss’ topledere også var med.
Foto: Torkil Adsersen