I 34 år har Efraim Zuroff opsporet naziforbrydere. Men timeglasset er ved at rinde ud.

’Sent. Men ikke for sent.’

Sådan hedder den kampagne, Efraim Zuroff og ’Operation Last Chance’ lancerede i Tyskland sidste sommer. En kampagne som udlover en dusør på hele 25.000 euro for vigtige informationer, der kan føre til domfældelse af nazi-forbrydere.

Selvom netop dusøren har rejst en del kritik, er den nødvendig, hvis der skal handles, sættes en slutspurt ind i jagten. For her knap 70 år efter krigens afslutning er det vitterlig sent at jagte forbrydere, som for manges vedkommende har rundet 90 år.

Men det er ikke for sent, mener Efraim Zuroff, som siden kampagnens indledning har kunnet tilføje 111 mistænkte til sin i forvejen lange liste. Af de 111 er foreløbig fire navne blevet til egentlige sager som er gået videre til retsforfølgelse.

- Vi skylder det over for ofrene. Skylder, at der bliver gjort en indsats for at finde deres mordere, siger Efraim Zuroff, hvis frustrationer over at løbe panden mod juridiske mure opvejes af den store, dybfølte taknemmelighed fra ofrenes efterkommere.

Nazijæger i 34 år

Han har været nazijæger i 34 år. Har lokaliseret berygtede nazister som Josef Mengele og ved, at der stadig gemmer sig hundredevis af nulevende naziforbrydere. Og jagten på dem fortsætter han ufortrødent.

- Mit arbejde er en tredjedel detektivarbejde, en tredjedel som historiker og en tredjedel som politisk lobbyist. Mit arbejde er at finde dem, finde beviserne mod dem og finde den politiske vilje i det land, der skal retsforfølge dem, forklarer Efraim Zuroff, som i 1980 blev ansat som researcher i det amerikanske justitsministeriums særlige afdeling for retsforfølgelse af tidligere nazier.

Og det var i forbindelse med netop Josef Mengele-sagen, at Zuroff fandt ud af, at Røde Kors’ omfattende arkiv rummede guld for en nazijæger: 16 mio. indeks-kort, som detaljeret beskrev, hvortil folk var emmigreret, på hvilken dato, med hvilket skib, men også – hvis destinationen var USA – deres første adresse i landet.

- Min mission var at finde en overlevende, som havde arbejdet for Mengele i hans klinik, og en eller anden foreslog mig at søge via Røde Kors’ arkiv, som ligger på 3.800 ruller mikrofilm. Og selvom det tog mig en hel time, at finde frem til vedkommende, er den viden, jeg fik på den time, det største held nogensinde. Det var en total øjenåbner for mig. Og det var det fund, der fik mig til at forlade justitsministeriet og dedikere mit liv til arbejdet på Simon Wiesenthal Center, fortæller Zuroff.

Min mission

- USA havde gang i processen med at retsforfølge. Men hverken Canada, Australien, England eller New Zealand havde taget hul på det. Så det blev min mission, siger Efraim Zuroff.

- Til tider er det virkelig op ad bakke. Så for min egen tilregneligheds skyld har jeg lavet en successkala på 1-6, og selvom det er sjældent, jeg får en sekser, må jeg stille mig tilfreds med det, jeg har opnået.