Dr. med. Torben Palshof er død efter flere års sygdom. Han var et fyrtårn i dansk onkologi og i kampen mod kræftsygdomme.

I de seneste mange år var han selv – sideløbende med sit store og betydningsfulde arbejde mod kræftsygdomme – patient med diagnosen uhelbredelig nyrekræft. Hvilket han fortalte hele Danmark om i en dokumentarserie på DR i efteråret. Her deltog han som én blandt fire alvorligt kræftsyge danskere i den stærkt gribende dokumentarserie ’Ro i sjælen’.

Nu er 67-årige Torben Palshøj død af sin sygdom. Han blev bisat i går fra Dyssegårskirken i Hellerup.
​Med hans død har Danmark mistet en af de helt store markører i kampen mod kræft. Ligesom også de øvrige, som deltog i den stærke tv-dokumentar, har mistet et menneske, de lærte at kende under optagelserne.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om Torben Palshof, hans kræftsygsom og om de andre fra 'Ro i sjælen'. Desuden kan du læse hvordan han blev hyldet af Kronprinsessen for sin kamp mod cancer ...

Det får du:

  • Artikel om dødfald: Kræften vandt over lægen
  • Fakta: Nyrekræft
  • Oversigt: Sådan er det gået de andre fra tv-dokumentaren

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Dr. med. Torben Palshof er død efter flere års sygdom. Han var et fyrtårn i dansk onkologi og i kampen mod kræftsygdomme.

Som dr.med. og overlæge bar Torben Palshof hvid kittel og udstrålede med rette stor autoritet og aftvang enorm respekt på både det faglige og det menneskelige plan. Det var patienternes ve og vel, der virkelig lå ham på sinde.

I de seneste mange år var han selv – sideløbende med sit store og betydningsfulde arbejde mod kræftsygdomme – patient med diagnosen uhelbredelig nyrekræft. Hvilket han fortalte hele Danmark om i en dokumentarserie på DR i efteråret. Her deltog han som én blandt fire alvorligt kræftsyge danskere i den stærkt gribende dokumentarserie ’Ro i sjælen’.

Nu er 67-årige Torben Palshøj død af sin sygdom. Han blev bisat i går fra Dyssegårskirken i Hellerup.
Med hans død har Danmark mistet en af de helt store markører i kampen mod kræft. Ligesom også de øvrige, som deltog i den stærke tv-dokumentar, har mistet et menneske, de lærte at kende under optagelserne.

Holdt kontakten

En af dem, 47-årige Henrik Nielsen fra Frederiks ved Viborg, deltog også som kræftpatient i programmerne, og har løbende holdt kontakt med Torben Palshof. For den kræftsyge læge var en mand, der tiltrak mennesker, fordi han var så interessant og givende at være sammen med og lytte til. En mand med stort overskud, fortæller Henrik Nielsen:

»Det er kun få uger siden, Torben sendte en mail til mig, hvor han skrev, at nu var der ikke langt igen. Det skal der alligevel noget til at gøre. Han var sådan en, der kunne overskue alt. Både fagligt og mentalt. Jeg og Karina, som også var med i tv-programmerne, var inviteret hjem til ham og hans kone i Vangede i oktober. Man kunne godt mærke, at han da ikke længere var så frisk, som han havde været, da udsendelserne blev optaget. Men som jeg sagde til min kone, da jeg kom hjem: Når man har været sammen med Torben, så kommer man altid mere opløftet hjem, end da man tog af sted. Selv om han selv var meget syg, så var han altid både meget munter og meget lyttende. Og vældig selskabelig. En rigtig livsnyder,« siger Henrik Nielsen, som sammen med Karina Gattrup er de eneste, der stadig er i live blandt de fire, som deltog i DR-dokumentaren.

’Evigt taknemmelig’

»Jeg skrev en lang mail tilbage til Torben og fortalte ham, at der er så mange, mange mennesker rundt omkring, der er ham evigt taknemmelige, fordi han har hjulpet dem i deres kamp mod kræft gennem årene,« siger han og tilføjer:
»Danmark og verden har mistet en rigtig god mand, som har været med til at gøre så meget godt mod den sygdom, som vi er nogle, der er ramt af.«

Hvilket tusindvis af patienter kan skrive under på.

Torben Pashof
Torben Pashof Foto: Mogens Ladegaard
Vis mere


Leif Vestergaard Pedersen har som direktør i Kræftens Bekæmpelse haft tæt et samarbejde med Torben Palshof og fortæller:

»Det som karakteriserede Torben var, at han ikke kunne med ligegyldighed. Hvis han fik øje på et problem, som gik ud over patienterne, så skulle man gøre noget ved det omgående. Han var handlingens mand og patienternes mand. Med sin facon rendte han sig også nogle staver i livet, for man kan ikke være ven med alle i sådanne situationer. Men man vidste, at for Torben var det altid for patienternes skyld.«



Selv i den mest fremskredne del af sin egen nyrekræftsygdom arbejdede Torben Palshof ihærdigt for at gøre behandlingen af kræftpatienter bedre. Ikke så meget på grund af sin egen situation men i en større sags tjeneste.

»Han brugte sit eget sygdomsforløb til at se på, hvordan man kan gøre tingene bedre. Både i selve behandlingen og for patienten. Han fik jo selv nogle oplevelser, hvor han følte, at det her kan man ikke være bekendt over for patienterne.Trods sin sygdom var han aktiv til det sidste. Det er ikke mange dage siden, vi fik den sidste mail fra Torben om, at nu må vi gøre noget ved dét og dét, for det var ikke godt nok. Han var jo i spidsen for et  arbejde herinde med at forbedre kvaliteten i kræftbehandlingen – særligt den kirurgiske behandling, men også kræftbehandling i det hele taget,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Hæderspris

Torben Palshof blev i 2013, mens han allerede var svækket af sin egen sygdom, tildelt Kræftens Bekæmpelses Hæderspris, som han fik overrakt af kronprinsesse Mary til stående bifald.



Torben Palshofs måske vigtigste indsats for at forbedre behandlingen af kræftpatienter er, at det var ham, som var drivkraften bag og første formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper, der har til formål at få ensartet behandling på et højt niveau, uanset hvor i landet det sker.

»Han gjorde en kæmpe indsats for, at der skulle samarbejdes på tværs. Et system, som mange af de lande, vi normalt sammenligner os med, misunder os. Jeg er helt sikker på, at der er rigtig mange, der er enige med mig i, at uden Torben var det aldrig lykkedes.«

Sådan er det gået de andre fra tv-dokumentaren

Karina Gattrup
Karina Gattrup Foto: DR
Vis mere

Sådan er det gået Karina:
41-årige Karina Gattrup fra Frederiksberg havde oprindelig brystkræft, men fik i sensommeren sidste år desværre konstateret kræft i knoglemarven og i leveren. Hun er i aktiv behandling med kemo, som i modsætning til de to tidligere behandlinger ikke koster hende hårtab. Hendes tilstand er stabil, og selv om det har været et chok for hende, at kræften er blusset op igen og har bredt sig, passer hun fortsat sit fleksjob på ni timer ugentligt og begynder nu at se fremad mod nye mål i tilværelsen.

Henrik Nielsen
Henrik Nielsen Foto: DR
Vis mere

Sådan er det gået Henrik:
Den 47-årige midtjyde Henrik Nielsen er ramt af hjernekræft og havde en meget stor tumor, inden han blev opereret og fik fjernet 97 procent af den. Han har det i dag fysisk godt og skal i den kommende uge igen til scanning, som han er hver tredje måned, for at få undersøgt, om den sidste rest af cancer stadig holder sig i ro.

Vinni Irene Povlsen
Vinni Irene Povlsen Foto: DR
Vis mere

Sådan er det gået Vinni:
Vinni Irene Povlsen døde i december 2014 efter et langt forløb med kræft, 65 år gammel. Canceren havde bredt sig til brystet, til lungerne og til knoglerne. Hendes sidste tid blev fulgt med kameraet tæt på. Og blev i bogstaveligste forstand skildret til det sidste, idet hendes død og afsked indgik i selve programmet.