På Bellahøj Politistation sidder John Dige i civil med pistolen i bæltet. Hele tiden. Det er Danmark en uge efter terrorangrebet.


Hele denne uge har John Dige siddet på tomandshånd med betjente, som var på gaden, da terroren kom til København. Døgnet rundt skal de kunne få fat på ham, og selv siger han, at mobiltelefonen er hans hovedpude. som betjentenes tillidsmand blev han kaldt på arbejde sidste søndag, netop som gerningsmanden bag weekendens terrorangreb var blevet skudt.

Betjentene må i disse dage ikke udtale sig til pressen, fordi de skal have ro efter angrebet, siger Københavns Politiforening. BT har dog alligevel fået lov til at få et indblik i en del af politiets arbejde gennem John Dige.
»Fra blot at have haft skudsikre veste i bilerne, så opfordrer vi til, at de har dem på. Der er en helt anden opmærksomhed på sikkerhedsudstyret efter Charlie Hebdo – og endnu mere efter weekendens hændelser. For år tilbage kørte vi jo bare ud,« siger John Dige, som de seneste 20 år har været tillidsmand, og før det selv var menig betjent i beredskabet:
»Man er ikke bange, men man bliver rusket ud af tanken om gadekæret og idyllen. Der er en gravalvorlig virkelighed ude fra verden, som nu også rammer os,« siger han.
For første gang i rigtig mange år er det danske politi blevet angrebet. Fem betjente blev såret i forbindelse med weekendens skyderier. Skudt i arme, ben, fod og bryst. Men alle er igen udskrevet fra hospitalet. Danmark er ikke alene et mål for terroren - det danske politi er blevet en legitim skydeskive.

En anden virkelighed


Engang oplevede John Dige, at politiet havde en anden autoritet i befolkningen, men i dag er virkeligheden en anden. Betjentene oplever, at folk ikke er autoritetstro på samme måde som for 20 år siden. Dengang blev folk stille, når ordensmagten dukkede op på et værtshus. I dag vender de sig snarere om og siger: ’Hvad laver I her? Skrid!’
Når man bevæger sig rundt i Københavns gader efter terrorangrebet, ser man betjente bevæbnet med maskinpistoler af typen MP5. Og det vil også i fremtiden være bevæbningen ved institutioner, som vil have fast bevogtning, så vi skal måske vænne os til synet af de tunge våben, siger John Dige:
»Der er politifolk, som gerne vil have maskinpistoler med sig i patruljevognene, så de er klar.«
»Risikoen har altid ligget et eller andet sted inde bagved, men den har ikke ligget på ydersiden af huden, som den gør nu. På et tidspunkt er der en potentiel risiko for, at der er en, der vil af med os,« siger John Dige.

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Vis mere

’Er en af vores blevet skudt?’


Da de første skud faldt på Krudttønden, sad John Dige hjemme, men blev ringet op og fik besked om situationen. På daværende tidspunkt måtte tillidsrepræsentanten erkende, at TV2 vidste mere, end hans egne kolleger gjorde. Simpelthen, fordi de var på stedet.
Uvidenheden om betjentenes tilstand nagede John Dige. Han blev ramt af usikkerhed. Er der sket noget alvorligt? Er en af vores blevet skudt? I begyndelsen lød beskeden, at en civil var hårdt skadet, og tre betjente ’var ramt’. Men kollegerne på Station Bellahøj vidste ikke, hvordan de var ramt. Virkeligheden kom pludselig tæt på, og tanken om en gentagelse af tragedien i Paris lå ligefor, da den svenske tegner Lars Vilks’ navn dukkede op.
»Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan usikkerheden har været for de betjente, der var på gaden,« siger han.
Der er tre tillidsmænd på politistationerne i København, en på Station Amager, City og Bellahøj. I første omgang blev John Dige ikke kaldt på arbejde, fordi de mest berørte betjente var fra City og Amager.
Da han mødte ind søndag morgen, blev han mødt af udmattede betjente, som havde været på arbejde mellem 17 og 18 timer. Kollegerne havde tomme blikke, fortæller John Dige.

En politimand lægger blomster ved Krudtønden. Foto: Claus Bjørn Larsen
En politimand lægger blomster ved Krudtønden. Foto: Claus Bjørn Larsen
Vis mere

Alle var potentielle terrorister


Én periode har især påvirket betjentene. Tidsrummet, fra Dan Uzan og to betjente blev skudt ved synagogen i det indre København, og indtil gerningsmanden blev lokaliseret og dræbt på Svanevej i Københavns Nordvestkvarter. Usikkerheden i forbindelse med endnu et skyderi fik dem lørdag nat til at se almindelige borgere som potentielle terrorister, for de anede ikke, hvem de jagtede.

»Går der 10 mennesker omkring Fiolstræde, er du nødt til at tænke, at de er terrorister. Bare en tænder en cigaret, vender betjentene sig og er klar. Og er man det mindste i tvivl, råber man bare, ’læg jer ned!’ Men man føler sig utilstrækkelig, fordi man ikke har den nødvendige viden til at foretage sig det rigtige. I det tidsrum handlede betjentene efter instinkt. Der var ikke tid til spørgsmål,« siger John Dige og fortsætter:
»Nogle fik at vide, at de skulle blive inde på barer af hensyn til deres sikkerhed - rendte de rundt i de små gader, kunne vi potentielt få en gidselsituation. I et eksempel sagde en barbestyrer, at han kun havde bevilling til at have åbent til klokken to - et godt bevis på, at folks tanker var helt andre steder,« siger han.

Politiet har høstet talrige roser for indsatsen under det 13 timer lange angreb. Mange danskere har højlydt udtrykt deres massive støtte til politiet, og tydeligste bevis har været et billede af en patruljevogn med røde kyssemærker:
»Det giver luft i en travl hverdag, og betjentene kunne helt sikkert vænne sig til det. Det er ikke hver dag, at vi bliver rost, så vi sætter stor pris på, at danskerne synes, vi gjorde en forskel. Det er jo lige før, folk siger tak for at få en bøde,« griner tillidsrepræsentanten.

Efter sidste weekends terrorangreb, hvore to mænd blev dræbt og fem betjente såret, har poltitet fået en ny opmærksomhed på deres sikkerhedsudstyr, fortæller John Dige, tillidsmand for de Københavnske betjente. Han mener, at fremtidens danske betjente vil være ligeså veludsturet som vi har set det i gadebilledet den seneste uge. Foto: Claus Bech
Efter sidste weekends terrorangreb, hvore to mænd blev dræbt og fem betjente såret, har poltitet fået en ny opmærksomhed på deres sikkerhedsudstyr, fortæller John Dige, tillidsmand for de Københavnske betjente. Han mener, at fremtidens danske betjente vil være ligeså veludsturet som vi har set det i gadebilledet den seneste uge. Foto: Claus Bech
Vis mere