Slut med at tælle og bekymre dig om kalorier. Glæde dig over velsmagende mad, samtidig med at du taber dig 1-2 kilo om ugen – hele 6-8 kilo på bare en måned. Her får du verdens bedste kur.

Du er behageligt fri for at tælle kalorier. Du kan glæde dig over velsmagende mad, samtidig med at du taber dig 1-2 kilo om ugen – hele 6-8 kilo på bare en måned.

 

Arne Astrup og Christian Bitz, to af de hotteste navne i dansk slanke-forskning, er ikke bange for at tage munden fuld. De lover nu danskerne et hurtigt og effektivt vægttab.

Sammen har de skrevet bogen ’Verdens bedste kur’ (Politikens Forlag), der udkom 2. januar - præcis den dag, hvor rigtig mange af os har nået kvalmegrænsen og hiver målebåndet frem for at tjekke livvidden. Med B.T. Plus får du et kig på de to eksperters metode.

Det får du med B.T. Plus:

- Ernæringseksperterne Arne Astrup og Christian Bitz’ bedste tip til at holde den slanke linje

- Konkrete råd, der virker hver dag

- Bud på god slankemad, der smager

- Se de mest overraskende bud fra slankeforskningen

Med et abonnement på B.T. Plus får du adgang til ikke bare denne artikel, men alle vores guides på sundheds- og slankeområdet.

Læs f.eks. vores guide til at undgå diabetes - 750.000 danskere er faktisk i farezonen, men et vægttab kan hjælpe. Du kan også få vores guide til de bedste fedtforbrændere eller de bedste apps til sundhed og motion.


Du er behageligt fri for at tælle kalorier. Du kan glæde dig over velsmagende mad, samtidig med at du taber dig 1-2 kilo om ugen – hele 6-8 kilo på bare en måned.

Arne Astrup og Christian Bitz, to af de hotteste navne i dansk slanke-forskning, er ikke bange for at tage munden fuld. De lover nu danskerne et hurtigt og effektivt vægttab her efter julens spiseorgier.



Sammen har de skrevet bogen ’Verdens bedste kur’ (Politikens Forlag), der udkom 2. januar - præcis den dag, hvor rigtig mange af os har nået kvalmegrænsen og hiver målebåndet frem for at tjekke livvidden.

- Det er egentlig ikke så kompliceret. Ved at indtage rigeligt med protein bliver du mæt, inden du når at indtage særlig mange kalorier, og du holder hurtigere op med at spise. På sigt forebygger proteiner simpelthen overspisning, siger de to eksperter nærmest med én tunge.

De har omfattende ny forskning i ryggen. Den nye slankebog bygger på resultatet af et omfattende studie i kost og overvægt, Diogenes, der er gennemført i flere lande, deriblandt Danmark, med 130 mio. kr. i støtte fra EU.

- Det er netop den undersøgelse, der er fundamentet for bogens principper. Vi synes derfor, det er fuldt berettiget at kalde den verdens bedste kur, siger de.

I bogen, der udover en teoretisk del også er fyldt med mange sunde, slankende opskrifter, lægger de to forfattere kraftigt afstand til den gammelkendte kostpyramide.

- Vi ved i dag, at de nuværende kostråd ikke er gode nok til at bekæmpe overvægt. På den ideelle tallerken skal den ene halvdel bestå af grøntsager, helst grove som kål, rodfrugter og broccoli, ¼ magert kød eller fisk og ¼ fuldkornspasta, brune ris, kartofler eller rugbrød. Og der skal drikkes vand til – ikke sodavand.

Dobbelt så mange proteiner

Vigtigt er det især at tænke protein-rigtigt. Protein udgør i dag kun cirka 15 procent af de kalorier, de fleste af os får med kosten, men vil du være hurtigt slank, bør du lade proteiner udgøre 20-30 procent. Forholdet mellem proteiner og kulhydrater skal ganske enkelt ændres.

Ifølge de to eksperter er der nu solid dokumentation for, at protein er bedst til at stimulere frigørelsen af mæthedshormoner, når der kommer mad ned i maven og tarmen.

Det er de hormoner, som drøner op gennem blodet til hjernen og signalerer, at nu er vi mætte.

- Protein mætter simpelthen væsentligt bedre end kulhydrat og fedt. Vælg magert kød, fjerkræ, fisk, æg, magre mejeriprodukter, bælgfrugter som f.eks. linser, ærter og bønner, nødder og mandler, siger Arne Astrup, der ikke mener, at det sunde og slanke står i modsætning til nydelsen. Alle opskrifterne i slankebogen appellerer til alle sanserne.

Nej til klidkiks

- Hvis det ikke smager godt, fungerer det med at holde sig slank simpelthen ikke i det lange løb. Vi vil med vores slankebog bekæmpe overvægt med velsmag. Ingen kan i længden holde ud at leve på følelsen af afsavn.

Christian Bitz: - Man kan godt leve af klidkiks og olieshots i en begrænset periode, men det holder ikke ret længe. Jo mere striks og kompliceret kuren er, desto mere sandsynligt er det, at man opgiver og falder tilbage i de gamle uvaner. Det viser al forskning.

Arne Astrup: - Lever du udelukkende af hvidkålshoveder, så er der ingen tvivl om, at du ikke kan undgå at tabe dig. Men vores mål er netop at undgå de ekstreme diæter og i stedet finde naturlige veje til at blive godt mæt - uden at gå på kompromis med velsmagen.

Christian Bitz: - Et eksempel på det er en opskrift, hvor vi blander hytteret op med chokolade og smækker lidt ristet rugbrød på toppen. I en slankekur skal der være plads til god, mørk chokolade. Jeg har selv spist det hver dag i nu 15 år - har altid en-to plader i bilens handskerum eller i min computertaske - og vil ikke undvære det for noget. Det er så vigtigt at nyde - og at kunne synde - også når man er på kur, Det er bevist, at man bedre holder kuren, når man giver sig lov til at synde liv. Så synd med stil! Lidt, men godt - og så igen tilbage på det sunde spor.

At ’verdens bedste slankekur’ virker, er de to selv en slags beviser på.

Kunne råbe ad konen

Arne Astrup: - Jeg vejer mig yderst sjældent, men opdagede, at jeg i løbet af få måneder havde taget seks kilo på. De kilo har jeg nu smidt igen ved at følge vores kur. Jeg spiser mere proteinrig fisk og skaldyr og er blevet bedre til at levne ting på min tallerken. Virkningen har været ret utrolig. Nu tager jeg trappen i hurtige spring, og for første gang kan jeg løbe fra min 12 år yngre kone. Forleden hånede jeg hende ved at stå op råbe: - Kom nu….

Christian Bitz: - I sommer, hvor jeg lå meget på en drømmeseng og drak rigtig meget rosévin, røg der hele fire kilo på. Jeg ejer ikke en vægt, men kunne tydeligt se og mærke, at jeg havde taget på. Efter et par måneder havde jeg tabt dem igen.

I stedet for at veje mig, stiller jeg mig afklædt foran spejlet derhjemme, hopper højt i vejret, og hvis jeg kan se, at der er noget, som ikke burde ’hoppe’, ja så er jeg opsat på at få det væk.

Men det handler stadigvæk om at nyde hver mundfuld. Sundhed og nydelse må aldrig blive modsætninger.’

 

 

Råd, der virker

Hvis du ikke har mulighed for at spise hjemmelavet frokost i hverdagen, kan du også bruge kantinens buffet/salatbar, hvis du husker følgende tre regler:

1. Få godt med protein (kød, fisk, bælgfrugter)

2. Spis fuldkornsprodukter. Især havre, rug og byg.

3. Husk at drikke vand til alle måltider.

Hvidt brød uden kerner, polerede ris og sukkerrige morgenmadsprodukter skal undgås. Gå efter rugbrød, fuldkornspasta, brune ris, grovvalsede havregryn og de grove cornflakestyper.

Erstat slik som f.eks. vingummi med blandede nødder og tørret frugt. Erstat kager med frugt- og havrekiks eller gærdejsbagværk med tørrede frugter.

Et effektivt råd til at undgå portion nummer to til middag er, at du selv anretter din tallerken i køkkenet. Hvis du lader appetitlige gryder og skåle blive i køkkenet, så fristes du ikke så nemt, når lysten til en ekstra portion melder sig.

Du kan undgå overspisning ved at forlænge måltidet. Enten ved at spise langsommere eller ved at indlægge pauser. Del evt. måltidet op i flere små retter. Hvis du f.eks. spiser en salat til forret og herefter går i køkkenet og anretter hovedretten, så vil den naturlige appetitregulering få bedre betingelser og dermed minimere lysten til en ekstra portion.

Mindre tallerkener, der er fyldt godt op, har en god psykologisk virkning. Det virker som en stor portion, selv om det ikke er det.

Lyt til din krops mæthedssignaler og glem barndommens dogme om ’at spise op’. Det er rigtig dårlig opdragelse, der kan have stor betydning for din vægt - og dine ambitioner om at blive slank.

(Fra bogen ’Verdens bedste kur’).