160 kalorier står der på forsiden af posen med nødde-miks Det lyder umiddelbart som en sund snack, men de 160 kalorier dækker kun over en håndfuld. Altså meget mindre, end langt de fleste forbrugere spiser. Med et par håndfulde har du hurtigt indtaget en ren kaloriebombe.

Se hvor fedende en række 'uskyldige' snacks i virkeligheden er.

Med BT PLUS får du:

- Snacks, der snyder dig fed

- Snack-fup: Her er listen

-     Ud med sproget, KIMs

BT PLUS anbefaler også:


 

 

Små portionsstørrelser på fødevarer snyder maden sundere. Det er vildledning, mener Forbrugerrådet

160 kalorier står der på forsiden af posen med nødde-miks Det lyder umiddelbart som en sund snack, men de 160 kalorier dækker kun over en håndfuld. Altså meget mindre, end langt de fleste forbrugere spiser. Med et par håndfulde har du hurtigt indtaget en ren kaloriebombe.

  

Ernæringsekspert Per Brændgaard er kritisk over for den mærkning med portionsstørrelser, man typisk finder på snackprodukter – den såkaldte GDA-mærkning. Det er den europæiske fødevareindustris eget mærke, som oplyser, hvad en portion indeholder af kalorier.

- Portionsstørrelsen i GDA-mærkningen er generelt urealistisk. De fleste vil betragte hele posen som en samlet enhed, og så nytter det ikke, at producenterne med småt skriver, hvad de mener en portion er. Hvis de mener, at en portion er 30 g, må de jo lave poser i den størrelse, siger Per Brændgaard og henviser til posen med nødde-miks, hvor en portion opgøres til 30 g.

Størrelsen varierer

Også Forbrugerrådet er kommet op af stolen og har flere gange indgivet klager over mærkelige portionsstørrelser.

De har nemlig svært ved at se det smarte i mærkningen, der er et supplement til den obligatoriske information om næringsindhold pr. 100 g. Holdningen er, at det er dybt problematisk, at fødevareproducenterne selv har udviklet mærkningen og også selv fastsætter, hvad en portion er.

Portionsstørrelserne varierer nemlig fra produkt til produkt, og det gør det svært for forbrugerne at forholde sig til tallene, når de er vant til den kendte 100 g-mærkning.

Bruges som værn

Fødevarepolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Camilla Udsen går så langt som til at kalde GDA-mærkningen direkte vildledende for forbrugerne.

- Når producenterne selv fastsætter værdier, kan de gøre det uden at tage hensyn til virkeligheden. De kan bruge GDA som en slags værn, fordi de kan fremhæve deres egen mærkning, så det ser ud til at være godt for forbrugeren. Men det er vildledende. I virkeligheden er det bare, fordi det skal se ud som om, producenten gerne vil gøre noget godt for sundheden, fortæller Camilla Udsen, der anbefaler, at folk er kritiske, når de ser GDA-mærkningen.

- Forbrugerrådet har indset, at mærkningen ikke kan stoppes. Nu prøver vi bare at informere forbrugerne så godt som muligt, så de ved, hvad GDA er, og at de lige bør tjekke efter en ekstra gang, hvis de vil være sikre på ikke at indtage for mange kalorier, siger Camilla Udsen.