Se hvilke type fuldkorn, der sender vægten nedad

Vælger du fuldkornspasta og -brød, men oplever, at sulten stadig trænger sig på, og kiloene sidder fast på sidebenene? Så er det måske, fordi du ikke får det optimale ud af dine fuldkorn.

Det er nemlig ikke lige meget, hvilke korn man vælger, forklarer forskere fra Lunds Tekniska Högskola i Sverige

Med BT PLUS for du:

- Slank: Vælg det rigtige fuldkorn

BT PLUS anbefaler også:


Vælger du fuldkornspasta og -brød, men synes stadig sulten trænger sig på, og kiloene sidder fast på sidebenene? Så er det måske, fordi du ikke får det optimale ud af dine fuldkorn.

Det er nemlig ikke lige meget, hvilke korn man vælger, eller hvordan de er malet, Forskere fra Lunds Tekniska Högskola i Sverige har fundet frem til, at man ved at spise hele korn i stedet for formalede eller skårede kerner, bevarer en mæthedsfølelse i op mod 16 timer..

Alligevel lyder de officielle anbefalinger fortsat, at man skal gå efter fuldkornsmærket på madvarerne. Det mener ernæringsekspert Christian Bitz er en fejl.

- Problemet med fuldkornslogoet er, at der ikke skelnes mellem malet korn og hele kerner. Det kan være et problem sundhedsmæssigt, siger han, men skynder sig dog at tilføje:

- Lad os slå det fast med det samme: Fuldkornsprodukter er stadig et godt valg og kan beskytte mod hjertekarsygdomme og visse kræftformer. De giver også en bedre mæthedsfornemmelse end det blege brød. Eftersom nedbrydelsesprocessen i den hele kerne er længere, holder man blodsukkeret mere stabilt, hvilket både hjælper mod sult og livsstilssygdomme som bl.a. kræft og diabetes II.

Når kostfibrene, der sidder i kernens skal, bliver pulveriseret til mel, holder de ikke længere blodsukkeret nede. Visse typer fuldkorn har sågar en direkte negativ effekt på blodsukkeret, forklarer Christian Bitz.

- Nogle fuldkornsbrød får blodsukkeret til at stige lige så hurtigt og kraftigt som hvidt brød. Det er ikke hensigtsmæssigt, hverken for dit energiniveau eller lysten til søde sager, siger han og anbefaler derfor at gå efter hele kerner både i brød og grød.

Alligevel mener flere danske eksperter, at man fortsat skal spise sine hvalsede havregryn og trygt kan sætte tænderne i brød lavet af fuldkornsmel.

- De sunde indholdsstoffer findes stadig i de formalede kerner. Det kan faktisk også være positivt, at man formaler. Her øger man tilgængeligheden af næringsstofferne, fordi man får en større overflade, når man maler kernerne, dermed kan tarmen lettere optage dem. Ellers skal man tygge kernerne godt, siger seniorrådgiver Heddie Mejborn fra DTU Fødevarerinstituttet.

Selvom næringsstofferne bliver lettere tilgængelige, har det dog også en negativ effekt, ifølge Christian Bitz.

- Når kernerne males, bliver næringsstofferne langt hurtigere optaget, hvilket betyder dårligere langvarig mæthedsfornemmelse. Og blodsukkeret stiger hurtigere med efterfølgende fald. Disse rutsjebaneture dræner dig for energi og kan tilmed øge risikoen for livsstilssygdomme, siger han.