Du kan tabe 10 kilo på et år, hvis du ændrer vaner, lover ernæringsekspert

Drikker du en ½ liter cola om dagen? Ellers spiser en pose slik i sofaen om aftenen? Eller sidder du måske bare lidt for meget i selvsamme sofa? Så prøv noget nyt. Og tab dig. Skift colaen ud med vand og tab otte kilo på et år. Skift slikket ud med en banan bare fem ud af syv dage og tab 15 kg på et år. Eller skift sofaen ud med en gåtur på 20 minutter hver dag, og efter et år vil der være fem kilo færre at sætte i sofaen.

Alle kan tabe sig ved at justere bare en anelse på de gamle indgroede vaner, mener ernærings- og sundedskonsulent Per Brændgaard, der er forfatter til en ny selvhjælpsbog, som Sundhedsstyrelsen netop nu udgiver. - Det gælder både ham, der vil tabe sig fem kilo og ham, der gør det som alternativ til en maveoperation, hvor det er rigtigt mange kilo, der skal tabes. Forskellen er hvor mange ‘små skridt’ de skal tælle, siger han. Bogen ‘10 veje til vægttab’, viser vej til en masse nye vaner, kaldet ‘Små skridt’, der kan udfordre din kampvægt.

 

Test dig selv:

I bogen '10 veje til vægttab' er der gode råd til dig, der vil gøre noget ved de overflødige kilo.
I bogen '10 veje til vægttab' er der gode råd til dig, der vil gøre noget ved de overflødige kilo. Foto: Scanpix / Colourbox / B.T.
Vis mere

Find dine dårlige vaner. Spiser du for meget sukker, motionerer for lidt eller spiser for fedt?

Tip en femmer. Find de vaner, der passer bedst på dig og køb adgang med B.T. Plus til de gode råd om, hvordan du bedst kan udfordre dem og tabe dig.

 

Du drikker kalorieholdige drikke: Meget af det, du drikker, indeholder kalorier, f.x. sodavand, caffe latte, kakaomælk, juice, øl eller vin.

Du sidder for meget: Du dyrker sjældent sport eller motion, og du bevæger dig ikke særlig meget i forbindelse med arbejde, fritidsaktiviteter eller transport.

Du spiser ikke ret mange grøntsager: Måske bryder du dig ikke om grøntsager. Eller også vil du egentligt gerne spise grønt, men får det bare ikke gjort. Du har en sød tand:

Du spiser en del søde sager, f.x. slik, chokolade eller kage.

Du spiser fed mad: Du spiser almindelige, ret fede udgaver af kød, mælkeprodukter og pålægsvarer. Eller måske er der en del smør, olie eller fløde i den mad, du spiser.

 

 

Køber du adgang til Plus får du:

- 24 ideer til nye vaner, der får kiloene til at rasle af.

- Hjælp til, hvordan du styrker din tålmodighed.

- Beretningen om Rikke Struve der har tabt sig 58 kilo med "Små skridt".

- Fire kvinder afslører deres dårlige vaner.

 


Drikker du en ½ liter cola om dagen? Ellers spiser en pose slik i sofaen om aftenen? Eller sidder du måske bare lidt for meget i selvsamme sofa? Så prøv noget nyt. Og tab dig. Skift colaen ud med vand og tab otte kilo på et år. Skift slikket ud med en banan bare fem ud af syv dage og tab 15 kg på et år. Eller skift sofaen ud med en gåtur på 20 minutter hver dag, og efter et år vil der være fem kilo færre at sætte i sofaen.

Alle kan tabe sig ved at justere bare en anelse på de gamle indgroede vaner, mener ernærings- og sundedskonsulent Per Brændgaard, der er forfatter til en ny selvhjælpsbog, som Sundhedsstyrelsen netop nu udgiver.

- Det gælder både ham, der vil tabe sig fem kilo og ham, der gør det som alternativ til en maveoperation, hvor det er rigtigt mange kilo, der skal tabes. Forskellen er hvor mange 'små skridt' de skal tælle, siger han.

Bogen '10 veje til vægttab', viser vej til en masse nye vaner, kaldet 'Små skridt', der kan udfordre din kampvægt. Tanken er at du finder tålmodigheden frem, udvælger en enkelt eller to af dine gamle vaner, som du vil ændre, sætter et år af til projektet og er 100 pct. konsekvent.Gør du det, vil du i følge Per Brændgaard uomtvisteligt tabe dig.

- Men det er ikke en kur, men en kursændring, du skal ud i. Og den skal holdes resten af livet, hvis vægten skal holde, siger han.

Per Brændgaard ejer i dag hjemmesiden smaaskridt.dk, hvor man kan købe sig til gode råd og hjælp til vægttab. Med den nye publikation kan Sundhedsstyrelsen sende nye kunder til Per Brændgaards butik.

Men det er ikke meningen, siger Tatjana Hejgaard, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Vi udgiver ikke pjecen for at blåstemple Per Brændgaard og hans ideer. Men de små skridt virker, siger hun og forsætter: - Vi får ofte eksperter til at skrive vores pjecer. Men det her koncept har vi selv udviklet og været med i hele vejen. Metoden er brugt af mange kostvejledere både herhjemme og i USA. Og vi kan jo ikke sige, at han (Per Brændgaard, red.) ikke må gøre samme. Det står ham frit for at skaffe det domæne, siger Tatjana Hejgaard, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Hos Foreningen af Kliniske Diætister vækker pjecen både glæde og en anelse ærgrelse.

- Metoden er rigtig nok. Men jeg er bekymret for, hvor effektiv den er. Folk har svært ved at holde ud længe nok.

Selv når vi hjælper, går det galt, så snart vi slipper dem, og de tager på igen. De 'Små skridt' kræver uddannelse, det er ikke nok at læse de gode råd. Var det så let, ville der ikke være så mange overvægtige, siger hun.

Ginny Rhodes ærgrer sig over, at hun og hendes kollegaer ikke har været hørt af Sundhedsstyrelsen.

- Det kunne have været interessant at være med i tankegangen om, hvordan man fører det ud i virkeligheden. For det er os, der kommer til at oversætte sundhedsmyndighedernes budskab til folks dagligdag.