Medmindre din BMI er højere end 35 skal du lade være med at gå på slankekur, for det kan skade mere end det gavner.

Mange danskere stormer ud og tømmer sportsforretningerne for løbetøj og andet motionsudstyr for at komme af med julefedtet, hver gang kalenderåret skifter.

Men det er ikke nødvendigvis en god idé, viser en ny rapport. Den hedder ‘Skal voksne danskere tabe sig?’ og er udgivet af Vidensråd for Forebyggelse.

Ifølge professor, overlæge og ph.d. Kim Overvad, der står bag rapporten kan det være decideret farligt, hvis man går amok og lader kiloene rasle af kroppen, skriver Søndagsavisen.

For selvom cirka halvdelen af danskerne er overvægtige, er det kun personer med en BMI på over 35, der som udgangspunkt skal tænke over vægten.

Hvis man ikke har nogen symptomer eller sygdomme lyder rådet, at man ikke behøver at tabe sig men i stedet skal spise efter kostrådene og sørge for at være fysisk aktiv, fortæller Kim Overvad til Søndagsavisen.

Der er nemlig 15 procent større chance for at dø, hvis du har en BMI på 25-30 og taber dig, end hvis du ikke gør noget ved dellerne, viser rapporten.

Også når det drejer sig om sygdomme er rådet, at du skal tage det ganske roligt, hvis ikke din BMI kravler over 35, lyder det fra Kim Overvad.

Det helt store problem er, hvis man går for hurtigt og ekstremt til værks for at få en slankere figur.

Piller, pulver eller faste er nogle af de farligste modeller, fordi målet ofte er, at man skal tabe sig hurtigt. Og det gør man. Problemet er, ifølge Kim Overvad, at kroppen begynder at ‘spise af sig selv’, når den ikke får kalorier nok. Det betyder, at muskelmassen og det sunde fedt på lårene og bagdelen forsvinder.

Og så er virkningen kortvarig, fordi man ofte tager på igen, når man slutter kuren.

Det bedste er altså at spise sundt og dyrke motion og undgå, at vægten går alt for meget op og ned. Ifølge Kim Overvad er det bedst, hvis man vægten ikke stiger eller falder mere end to kilo hele tiden.

Hvis man altså har en BMI, der ligger under 35, skriver Søndagsavisen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har man en normalvægt, hvis ens BMI ligger mellem 18,5 og 25. Man er altså overvægtig, hvis man har en BMI over 25.

BMI, som betyder Body Mass Index, udregnes ved at dividere kropsvægten i kilo, med højden, i meter, i anden potens. Du kan udregne din BMI her.