Vi bliver tit anbefalet at spise mange små måltider i løbet af dagen - men de giver varigt høje insulinniveauer. Nu antyder forsøg på mus, at insulin er med til at gøre os fede.

Amerikanske forskere har gjort en overraskende opdagelse under deres undersøgelser af mus:

Mange små måltider i løbet af dagen giver et højere niveau af insulin, og det høje insulin-niveau kan være årsagen til, at så mange af os bliver fede, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Forskerne skulle egentlig finde ud af noget helt andet. Men i et forsøg med genmanipulerede mus blev én ting hurtigt klart: Mus, som kun kunne producere halvt så meget insulin som normalt, så ud til at være immune mod fedme. Mens de almindelige dyr i forsøget svulmede op af en fedtholdig diæt, forblev de insulinfattige mus tynde, selvom de spiste det samme.

Oveni havde disse dyr mindre fedt i leveren og mindre tendenser til betændelse i kroppen.

Læs også på Videnskab.dk: Dine gener afgør, hvor fed du bliver af sodavand

Ved nærmere undersøgelse viste det sig, at de insulinfattige mus’ fedtvæv så ud til at være omprogrammeret, så de forbrændte mere energi, på samme måde som det såkaldte brune fedt hos babyer gør.

Hos de normale mus fik den fede kost derimod de små kroppe til at lave ekstra insulin, som igen sørgede for, at mere energi fra kosten blev lagret som fedt, konkluderer James Johnson fra University of British Columbia i Canada og hans kolleger i tidsskriftet Cell Metabolism.

Dette kan betyde, at insulin spiller en mere aktiv rolle i den menneskelige fedmeepidemi, end man har troet.

Læs også på Videnskab.dk: En gåtur efter maden kvæler dit høje blodsukker

Hidtil har mange antaget, at overvægt fører til insulinresistens, altså at cellerne i kroppen bliver mindre følsomme over for insulin. For at kompensere for dette, begynder de insulinproducerende celler at lave mere insulin, så niveauerne i blodet bliver unormalt høje.

Men nu kan de nye resultater altså så tvivl:

Måske kom de høje niveauer af insulin før fedmen. En kost med meget fedt – og måske anden usund, kalorierig kost også – kan få kroppen til at lave mere insulin end nødvendigt, ifølge James Johnson. Måske er dette høje insulinniveau i virkeligheden en af hovedårsagerne til, at vægten stiger, ikke omvendt.

Læs mere om undersøgelserne og den nye teori på Videnskab.dk.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Utroskab: Hvor ofte får man fremmede kønshår med hjem?

Hvorfor er mænd klogere end kvinder?

Et sexliv med voldtægt og peberspray