Dårlige vaner er roden til al overvægt. Derfor er det dem, du skal af med. Så følger kiloene efter. To kost- og motionseksperter forklarer, hvordan du laver livsstilsændringer, der holder.

"For mange mennesker behøver vægttab ikke handle om at gå på en speciel kur, men at bryde med nogle unoder, der har sneget sig ind," lyder det klare budskab fra ernæring- og motionsekspert Martin Kreutzer.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen og få adgang hele denne pakke med artikler, cases samt første uges kostplan og opskrifter til DEN STORE KUR.

Du får i denne store slankepakke:

  • DEN STORE KUR udarbejdet af Lene Hansson og Fit-all, principperne for kuren, nul-kalorie grøntsager, Lene Hanssons gode råd, kostplan og opskrifter til den første uge.
  • Eksperterne: Her er slankekuren, der rent faktisk holder
  • Psykologiprofessor: "Du får størst slanke-succes sammen med andre"
  • Tre kvinder - tre slankeudfordringe


Dårlige vaner er roden til al overvægt. Derfor er det dem, du skal af med. Så følger kiloene efter. To kost- og motionseksperter forklarer, hvordan du laver livsstilsændringer, der holder.

Du kan gå på 5:2, low carb eller kalorietælling - og tabe dig. Men skal slankekuren holde bagefter, skal du i stedet droppe de dårlige vaner. Det er dem, der har givet dig de ekstra kilo.

"For mange mennesker behøver vægttab ikke handle om at gå på en speciel kur, men at bryde med nogle unoder, der har sneget sig ind," lyder det klare budskab fra ernæring- og motionsekspert Martin Kreutzer.

BT har spurgt to kost- og motionseksperter – hvad virker, og hvad virker ikke?

For sundhedspragmatikeren Martin Kreutzer er svaret klart. Man skal kigge på sin hverdag. Hvad kan skæres væk? Rødvin efter fyraften, slik hver aften til Netflix, og lidt for meget sovs og kartofler i måltiderne?

”Der er mange tomme kalorier gemt i alle vores dårlige vaner”, påpeger Martin Kreutzer, der rådgiver private og virksomheder i sund livsstil og har en fortid på Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet.

Træningsfysiolog Henrik Duer er stifter af Det Danske Vægttabsregister, som indsamler viden om folk, der har opnået store varige vægttab. Han har spurgt 3.000 danskere, der alle har tabt  mindst 15 kilo og holdt det i et år, hvad de har gjort rigtigt.

”En hurtig kur hjælper dig med at tabe de kilo, du skal. Med hvis du ikke har fået lavet livsstilsændringer, hvad skal du så falde tilbage på bagefter? Det bliver den gamle livsstil. Derfor er livsstilsændringer det eneste, der holder”, forklarer Henrik Duer.

Begge eksperter medgiver, at det kan være nødvendigt til en start bruge skrappere kost end blot at luge i unoder.

”For nogle vil det at droppe unoderne bremse en vægtstigning, men ikke nødvendigvis give vægttab”, forklarer Martin Kreutzer.

Er man typen, der spiser for meget eller for usundt, er mængdekontrol nøglen.

”Igen behøver du ikke følge en bestemt kur. Du skal i stedet stoppe med at spise tidligerefør, end du plejer. Du skal udforske dig selv og dine grænser. Du vil blive overrasket over, hvor lidt du kan nøjes med”, siger Martin Kreutzer, der helt konkret råder til at nøjes med tre-fjerdedele af det, der normalt ligger på tallerkenen.

”Sørg for at bruge flere kalorier, end du indtager. Men sørg for at få mest mulig sundhed og mæthed for kalorierne. Masser af grøntsager og magre proteinrige fødevarer uden dog at blive fedtforskrækket. Vi skal også have det sunde fedt”, forklarer Henrik Duer, hvis vægttabsregister viser, at under 15 procent af dem, der går på slankekur, klarer den i første hug. I snit bruger folk syv forsøg, før de opnår varigt vægttab.

”Folk er forvirrede derude og prøver derfor alt muligt forskelligt. En af de største forhindringer for varigt vægttab er mangel på tålmodighed. Vi vil være slanke for en dag siden og ikke om seks måneder. Hvis det går for langsomt, kan det hele nemt være lige meget”, forklarer Henrik Duer.

Fysisk aktivitet er sundt for alle, men kosten batter mere end motion, hvis man skal tabe sig, forklarer Martin Kreutzer.

”Maden er nok 80 procent af vægttabet for langt de fleste. Motion har mange gode effekter, men de er primært knyttet til den kropslige og mentale velvære. Når det handler om at forbrænde kalorier, skal der rigtig meget motion til, før det batter”, siger Martin Kreutzer og stiller følgende regnskab op:

Man skal forbrænde 7000 kalorier for at tabe 1 kilo fedt. På en hård motionstime kan man forbrænde 5-700 kalorier. Du skal altså træne 10 gange 1 time for at opnå et vægttab på et kilo. Løber du omvendt 5 kilometer tre gange om ugen, så tager det 7 uger, før der er røget et kilo. Omvendt kan man daglige luge 1000 kalorier ud i kosten, og dermed hente 7000 på en uge og tabe sig et kilo.

Henrik Duer er større tilhænger af motion i forbindelse med vægttab.

”Hvis du er fysisk inaktiv, mens du taber dig, taber du uforholdsmæssigt meget muskelmasse.  Uden fysisk aktivitet bliver vægttabet usundt og det holder sjældent i længden. Omkring 90 procent af dem, der har opnået et varigt vægttab, er fysisk aktive”, fortæller

Martin Kreutzer er stor tilhænger af det hverdagens tabte motionspotentiale: Tag trappen, cyklen og stå ved dit hævesænkebord.

”Mange tænker motion tre gange om ugen, men der er meget vundet ved at luge ud i al den passivitet, der har sneget sig ind i vores hverdag”.

Alene det at stå ved kontorbordet øger forbrændingen med 50 procent.

”Der ryger 2-300 kalorier om dagen alene ved det, men du skal altså løbe 5 kilometer for at forbrænde 300-350 kalorier”, forklarer Martin Kreutzer.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

Guide: Sådan dropper du de dårlige vaner


Ernærings- og kostrådgiver Martin Kreutzer giver tre gode råd:

Kig på din hverdag

Hvor har der stille og roligt sneget sig en dårlig vane ind? Når du støder på en dårlig vane, så stop op og notér dig den. Mange render rundt i tågetilstand og kan ikke se, hvor i deres adfærd, der har sneget sig unoder ind.

Indfør regler

Regler kan være en stor hjælp, når du nu skal luge ud i dine dårlige vaner: Jeg spiser kun slik om fredagen, jeg drikker kun rødvin, når jeg er ude, halvdelen af min tallerken skal være grøntsager etc.  Jo mere konkret, du kan gøre det, jo lettere er det at holde dig selv op på det.

Drop de korte mål

Fokusér på processen i stedet. Sig til dig selv, at du har frem til sommerferien til at tabe dig, og kig så tilbage engang imellem – fx 1. februar – har du fået luget ud i nogle uvaner? Det afgørende er ikke, om du har tabt 5 kilo på en måned, men om du har gjort noget i den forløbne uge, der pejler i den rette retning.