Januar er måneden, hvor mange omlægger deres kost i håbet om at tabe den overflødige kropsvægt. Men selvom du spiser sundt, er der stadig visse fødevarer, som du ikke bør spise løs af. Og det til trods for, at fødevarerne både er næringsrige, fiberholdige og nøglehulsmærkede. 

Den norske vægtreduktionstjeneste Vektklubb har udarbejdet en liste over nogle sunde fødevarer, du bør indtage med påpasselighed. Det skyldes, at fødevarerne på trods af deres nærende egenskaber ikke desto mindre har vist sig at være sande kaloriebomber.

På trods af fødevarernes kalorieindhold betyder det dog ikke, at du helt bør holde dig fra dem, hvis du gerne vil slanke dig. I stedet kan du variere din kost med en række sunde alternativer, som slanketjenesten også har opremset i artiklen.

Der er stor forskel på, hvor mange kalorier man bør indtage, hvis man vil slanke sig. Bl.a. kommer det an på personens køn, vægt, højde og daglige aktivitetsniveau.

Til livsstilsmagasinet fit Living forklarer diætist Anne W. Ravn, at en gennemsnitskvinde med en stabil vægt forbrænder omkring 2.000 kcal om dagen. Hvis man gerne vil tabe sig, er tommelfingerreglen derfor, at man maksimalt bør spise 1.500 kcal om dagen, men ikke mindre en 1.200 kalorier, da det i så fald bliver en meget usund måde at tabe sig på.

Nedenfor ses fem af de fødevarer, som man bør udvise påpasselighed med at indtage – på trods af fødevarernes sunde egenskaber:

Pesto

Foto: Roman KERT Rodionov
Vis mere

Pesto er en dressing, der består af basilikum, pinjekerner, parmesan, hvidløg og olivenolie, og som mange ynder at spise som topping på salater eller som erstatning for sovs.

Men vidste du, at én spsk. pesto indeholder omkring 100 kcal?

Alternativ: Hvis du udskifter din pesto med en hjemmelavet tomatsauce, kan du spare omkring 470 kcal pr. 100 gram.

Tortilla wraps med fuldkorn

Foto: Iris
Vis mere

Selvom tortilla wraps med fuldkorn er et bedre alternativ til tacoskaller eller hvedetortillas, er fuldkornstortillas alligevel en stor kaloriebombe.

Spiser du to fuldkornstortilla til din aftensmad, udgør madpandekagerne alene 360 kcal.

Alternativ: Hvis du udskrifter fuldkornstortillas med tortilla wraps med spelt, kan du ca. spare 60 kcal pr. wrap.

Sushi

Foto: Junghee Choi
Vis mere

Sushi er en god kilde til fed fisk, bl.a. laks og tun, som er rig på de sunde omega 3-fedtsyrer. Men ris, fedtholdige saucer og friturestegt fisk kan nemt forvandle sushimåltidet til en omfattende kaloriebombe.

Alternativ: Hvis du i stedet går efter sushi uden ris, f.eks. sashimi, kan du spare omkring 200 kcal pr. makirulle.

Quinoa

Foto: David Kadlec
Vis mere

Korntypen quinoa er i de senere år blevet betragtet som et godt alternativ til både ris og pasta, da kornene indeholder et højt indhold af proteiner, kostfibre og vitaminer. Desuden er kornene fri for gluten.

Men til trods for fødevarens sunde egenskaber, er kalorieindholdet i korntypen faktisk højere end i både ris og pasta.

Intet alternativ: Du bør ikke droppe quinoa som tilbehør. Ifølge Vektklubb bør du blot notere dig, at en portion kogt quinoa udgør 222 kcal, mens en portion kogt pasta til sammenligning udgør 152 kcal.

Kokosmælk

Foto: Iris
Vis mere

I asiatiske retter bruger man ofte kokosmælk, men faktisk er kokosmælk ikke helt så kaloriefattig, som man skulle tro.

Faktisk sparer du kun 26 kcal pr. deciliter kokosmælk, sammenlignet med hvis du brugte madlavningsfløde.

Alternativ: Hvis du går efter light-udgaven af kokosmælk, kan du spare omkring 424 kcal pr. dåse, dvs. ca. 4 dl.