Forskere er i fuld gang med at udvikle en type mad, som kan hjælpe overvægtige med at spise mindre. Maden skal nemlig gøre de overvægtige hurtigere mætte.

Bliver man mest mæt af at spise flydende eller fast mad? Det vil danske forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med norske forskere finde ud af en gang for alle.

I et nyt projekt vil de undersøge, hvordan man ved at påvirke strukturen af fødevarer også kan påvirke mæthedsfornemmelsen hos dem, der spiser den. Det skriver Videnskab.dk

Forskerne ved, at strukturen af mad har stor betydning for både fordøjelsen, følelsen af mæthed og optagelsen af energi, men de ved endnu ikke, hvordan det hele præcis hænger sammen.

»Der er nogle indikationer på, at hvis man spiser faste fødevarer, bliver man mere mæt, end hvis man spiser flydende mad, hvor energien bliver optaget hurtigere. Det er det, vi vil vide noget mere om«, fortæller Richard Ipsen, der er professor på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

I første del af projektet vil forskerne derfor udvikle en række model-fødevare, som alle indeholder de samme bestanddele: de samme mængder af protein, kulhydrat og fedt.

Ved at bruge forskellige metoder i fremstillingsprocessen af maden, kan forskerne udvikle fødevarer med samme indhold, men med meget forskellig struktur og konsistens. Det kan blandt andet være varmebehandling af proteiner, inden de kommer i fødevarerne, der har betydning for, hvordan maden bliver nedbrudt, når det kommer ind i kroppen.

»På den måde vil vi lave en slags værkstøjskasse med forskellige modeller af fødevarer, der har samme ernæringsmæssige indholdsstoffer og den samme mængde energi, men har forskellige struktur. Det er alt mellem flydende og fast føde,« forklarer Richard Ipsen.

Modellerne af fødevarer, som forskerne vil udvikle, kan i konsistens og tekstur spænde over alt fra saft og juice over noget, der minder om budding og yoghurt, til modeller der ligner kiks.

Herefter vil de teste, hvordan de forskellige strukturer påvirker mæthedsfornemmelsen og energioptaget. Her vil de udvælge nogle af modellerne til at teste i mus, og ud fra, hvad der ser ud til at virke bedst, vil de udvælge en håndfuld af dem, som de vil teste på mennesker.

Forskerne vil både undersøge testpersonernes subjektive vurdering af, hvor mætte de føler sig, og via blodprøver kigge på kroppens hormonrespons, der har betydning for mæthedsfornemmelsen.