Når du spiser en ostemad, er den langt fra så sund, som du forventer.

Dine tænder glider gennem en tyk skive ost. Osten ligger ovenpå et godt lag tandsmør. Din kaffe er friskbrygget, og ved siden af dig har du dagens avis. Sådan starter mange danskere dagen.

Men faktisk er en stor del af de madvarer danskerne har i køleskabet fedtsyndere, skriver Amtsavisen.dk. Det mættede fedt findes eksempelvis i mejeriprodukter som ost og mælk, smør og kød. Flere af dem er faktisk så slemme, at de indeholder mere mættet fedt end burgere og sodavand.

Analyser fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vi danskere spiser ca. 50 procent mere mættet fedt, end vi burde. Det er farligt, mener mad- og måltidskonsulent ved Kost & Ernæringsforbundet Karina Kyhn Andersen.

»Vi spiser rigeligt med smør og andre mættede fedtsyrer, og det mistænker vi for at være en af årsagerne til livsstilssygdomme. Og hvis der ikke er balance mellem den mad, vi indtager, og fysisk aktivitet, så sætter fedtet sig på sidebenene,« siger Karina Kyhn Andersen til Ritzau FOKUS.

Det er ikke nogen hemmelighed, at fedt smager rigtigt godt. Og udover at være en god smagsgiver, giver fedt næsten dobbelt så meget energi som kulhydrater og protein. Det betyder, at den fedtholdige mad ikke fylder så meget i maven. Derfor kommer man let til at spise mere.


Vil man undgå det mættede fedt, er der et par gode tips at hente. Smør kan udskiftes med olier, ligesom sødmælk kan udskiftes med minimælk. I mange supermarkeder findes også sundere alternativer. Derudover kan man som tommelfingerregel huske på, at mættede fedtsyrer er hårde ved stuetemperatur. Som f.eks. smør.

Hvis man ikke ønsker at spise det magre alternativ, kan man i stedet tænke over, hvor meget man spiser.