Hvis man bruger den lækre, men fede frugt avocado korrekt, mætter den længe og kan nedsætte overvægtiges lyst til at overspise.

Det mørkelilla ydre, det grønlige, smøragtige frugtkød og den overvældende store brune sten i centrum. Avocadoen er en helt særlig skabning, der tydeligvis ikke stammer fra vores breddegrader. Alligevel er den mellemamerikanske og sydeuropæiske frugt populær herhjemme, hvor vi bruger den som hovedingrediens i mexicansk inspireret guacamole, skærer den i stykker til vores salater eller spiser den direkte fra skallen med en ske.

Og netop det sidstnævnte anbefales nu af et amerikansk forskerhold, der har nærstuderet den fede frugts sundhedsgivende egenskaber.

På universitetet Lome Linda i Californien har forskere dokumenteret, at mennesker, der spiser en halv, moden avocado sammen med deres frokost får nedsat deres lyst til mad de følgende tre timer. Og endda med 40 procent. Lysten var stadig faldet med gennemsnitlig 28 procent fem timer efter frokosten i forhold til de personer, der ingen avocado indtog til frokosten.

Forsøgene, der blev offentliggjort i sidste uge i fagbladet Nutrition Journal, blev foretaget på 26 raske, men overvægtige voksne. Mennesker, der alle havde rapporteret en daglig trang til at snacke og overspise. Testpersonerne kom på tre forskellige frokost-diæter: Et standard-måltid, hvor avocado ikke indgik. Et måltid, hvor avocado indgik som ingrediens. Og et standard-måltid, hvor deltagerne skulle spise en halv advocado som tilbehør. Det var uden sammenligning den sidste variant, der i højest omfang reducerede folks trang til mad i timerne efter frokosten. De følte sig simpelthen mere mætte, beretter forskerne i Nutrition Journal.

Preben Vestergaard Hansen er underviser på Det sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på professionshøjskolen Metropol. Han har gennemgået forskernes arbejde og støtter op om konklusionerne.

»Vi må ikke glemme, at avocadoen er en særdeles fed frugt og at den derfor også indeholder en del kalorier. Men der er i høj grad tale om mono-umættede fedtsyrer, som er sundere end de udskældte mættede fedtsyrer. Når mad indeholder så meget fedt som en avocado, tager det længere tid at fordøje – og dermed varer mætheden længere,« forklarer Preben Vestergaard Hansen.

Underviseren, der har en kandidatgrad i Human Ernæring, fremhæver også andre sundhedsmæssige gevinster, en frugt som avocado kan give.

»På trods af, at 15 procent af en avocado er fedt, reagerer kroppens blodsukker og insulin-niveau fornuftigt. I modsætning til slik, kager og fastfood, hvor værdierne flyver op og ned. Det skyldes også den sundere fedttype og det lave sukkerindhold,« siger Vestergaard Hansen til Berlingske.

At blodsukkeret blev holdt på et stabilt niveau blandt de avocado-spisende forsøgspersoner ansporer de amerikanske forskere til at bruge mere tid fremover på den fede frugt.

»Vi vil fremover kigge nærmere på, hvordan en halv frisk avocado om dagen kan føre til direkte vægttab og samtidig bruges som led i fremtidig diabetes-behandling,« udtaler lederen af researchholdet, doktor Joan Sabaté, til Medicalnewstoday.

Sabaté påpeger i sin offentliggørelse, at det ikke endegyldigt kan konkluderes, at avocadoen har en lige så gunstig virkning på normalvægtige mennesker, da testpersonerne alle havde for høje BMI-værdier.

FAKTA: Det indeholder en avocado

Masser af fedt: 15 gram fedt pr. 100 gram. Men det er især mono-umættet fedt, der anbefales frem for mættede fedtsyrer.

Masser af protein: 4 gram pr. 100 gram. Det er mere end stort set alle andre frugter.

En smule sukker: Blot 0,4 gram sukker. Det er langt mindre end mange andre frugter.

En del vitaminer og mineraler: Indeholder mere potassium pr. gram end bananer. Desuden er den rig på K, C og flere forskellige B-vitaminer.

Masser af kalorier: 190 kalorier, det svarer stort set til to velvoksne bananer.

Masser af fibre: 11 gram fibre. Det er næsten halvdelen af det daglige anbefalede indtag for en voksen kvinde.

Kilde: Medicalnewstoday.com