Skatteordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen, indrømmer, at afgiften på mandler og nødder er noget skatteteknisk bøvl, da EU har en ikke ubetydelig rolle i sagen.

Torsten, du var med til at hæve afgift på nødder og mandler i forbindelse med forårspakke 2.0. Hvorfor det?

Det var en del af de sundhedsfremmende elementer, der lå i Forårspakke 2.0, hvor der på en række usunde varer blev hævet en række afgifter, og der røg de blandt andet med.
 
I lancerede afgiftsforhøjelsen under overskriften "Flere sunde leveår". Men nødder og mandler er af eksperter blevet kaldt decideret sundhedsfremmende. Hvordan hænger det sammen?


Det havde vi også en diskussion om. Det er fordi, at den afgift er omfattet af chokoladeafgiftsloven, og når man ændrer den, og gør det usunde lidt dyrere, så følger mandler og nødder med. Det kan vi ikke lave om på i forhold til EU-reglerne, der siger, at du ikke må gøre forskel på importerede, lokalproducerede, forarbejdede og uforarbejdede varer. (En forarbejdet vare som marcipan, der er lavet af mandler/nødder, hører eksempelvis under chokoladeafgiftsloven, red.)

Men I gjorde altså ikke noget for at skille afgifter på sunde varer fra de usunde?

På det tidspunkt blev det vurderet, at det ikke kunne lade sig gøre at skille det ad.

Men hvorfor kan man ikke bare afskaffe afgiften?

Det kan man ikke i forhold til EU, der ikke vil gøre forskel på marcipan, der er lavet af mandler og så nødder og mandler. Det bliver noget skatteteknisk bøvl. Indrømmet, jeg kan godt se, at det ikke er den største form for logik, jeg er stødt på. Men så kompliceret er det desværre engang i mellem.