I Danmark er der ifølge Danmarks Statistik 1,6 million singler. Psykolog Mette Holm og journalist Pia Damsgaard Bach er to af dem, og de har skrevet en bog fyldt med gode råd om at finde ro i singletilværelsen. Her får du uddrag af fem personlige oplevelser af singlelivet fra bogen ’Elsker mig for evigt’

Log ind med BT PLUS og mød fem af Danmarks singler og datingguruer. Læs om deres jagt på kærligheden og få gode råd til hvordan du selv pepper dit datingliv op og finder ro i singletilværelsen.


I Danmark er der ifølge Danmarks Statistik 1,6 million singler. Psykolog Mette Holm og journalist Pia Damsgaard Bach er to af dem, og de har skrevet en bog fyldt med gode råd om at finde ro i singletilværelsen. Her får du uddrag af fem personlige oplevelser af singlelivet fra bogen ’Elsker mig for evigt’

’Nu dater jeg bare for at få en dejlig oplevelse’


Foto: Lone Mørch
Vis mere

  • Katrine Berling, 44 år
  • Sexolog, parterapeut og orgasmeekspert med egen praksis i København

»Jeg havde en forestilling om, at jeg skulle have villa og vovhund, og hver gang en date eller et spirende forhold gik skævt, og jeg ikke fik det, blev jeg konfronteret med, at jeg var en fiasko. Nogle gange kunne jeg kigge på andre kvinder, der havde alt det, jeg gerne ville have, og undre mig over, hvorfor de kunne få det, når jeg ikke kunne. Hvad havde de, som jeg ikke havde? Og det gjorde mit singleliv smertefuldt, fordi jeg hele tiden ville noget andet, end det jeg var i.

Dengang jeg datede med det ene formål at få en kæreste, blev jeg altid meget skuffet efter en date med en mand, jeg ikke var interesseret i, eller omvendt. Nu har jeg taget målet ud af daten og dater bare for at få en dejlig oplevelse og se, hvad der sker. Så bliver det aldrig nogensinde en fiasko for mig, fordi jeg bare oplever, hvad der sker. Jeg kommer ikke til at gøre mig selv forkert i det, fordi jeg ikke forventer et bestemt udfald. Jeg har vendt dating om til, at jeg synes, det er fantastisk at møde nye mennesker, og gjort det til en slags research på mig selv. Nogle gange ser jeg mine dates mere end en gang, og nogle gange gør jeg ikke. Begge dele er fint.«

’Jeg er nok lidt tykpandet i forhold til at mærke, om en mand er interesseret i mig’


Foto: Anne Kring
Vis mere

  • Gitte Ellegaard, 39 år
  • Arrangerer bl.a. nytårsfest for singler i Aarhus

»At være alene betyder rigtig meget for mig, og jeg har det rigtig godt med det. Så at bo sammen med en mand bliver nok en stor udfordring, men jeg er kommet til et sted, hvor jeg godt kunne tænke mig familielivet. Det er først inden for det seneste år til halvandet, at jeg har fået det sådan. Da jeg var 32, tænkte jeg, at hvis jeg ikke havde fået et barn, når jeg var 35, ville jeg gøre det alene, men nu overvejer jeg det overhovedet ikke. For mig handler familielivet lige så meget om samhørighed og det, at man er fælles om de store oplevelser, som selve det at have et barn. Desuden kender jeg også flere, der har valgt at få et barn alene, og det er hårdt arbejde.

Datingsider og sådan noget er bare ikke mig. Jeg kan ikke lide at sidde og skrive sammen. Virkeligheden fungerer meget bedre for mig, men jeg er nok sådan lidt tykpandet i forhold til at mærke, om en mand er interesseret i mig. Samtidig er jeg som person god til at stille mig frem, når det er i professionelle sammenhænge, men når det handler om at ’sælge mig selv som privatperson, kunne jeg godt have mere selvtillid.«

’Jeg var simpelthen alt for desperat’


Foto: David Bering
Vis mere

  • Pia Damsgaard Bach, 35 år
  • Journalist og en af forfatterne til bogen ’Elsker mig for evigt’ og kvinden bag Singlespot.dk

»Vi fortsatte med at ses. Når han havde tid og lyst. Med mig ventende ved telefonen som en lækkersulten hundehvalp på jagt efter en godbid. Især blandingen af rødvin og weekend fik ham altid til at ringe til mig [...].

Der gik to lorte-år før jeg fattede det åbenlyse. Og så tog det lige to år mere for mig at komme mig over 1: Hvor totalt idiotisk og hjernelam jeg havde været de foregående to år og 2: At ham, jeg var forelsket i, overhovedet ikke havde det på samme måde. Nedtur...

I dag – mere end fire år senere – er jeg ret sikker på, hvad der var i vejen med mig dengang, og det havde intet med min vægt, mit udseende, min intelligens eller mangel på samme at gøre, som jeg ellers gik og bildte mig selv ind. Jeg var simpelthen bare alt for desperat og kunne slet ikke finde ud af at være glad uden en kæreste. En mand var min eneste vej ud af ensomheden.

Så jeg klistrede alle mine forventninger til livet og til en kæreste på ham og drømte i smug om de mange vidunderlige parmiddage, skønne fester og muntre udflugter, vi skulle deltage i sammen med alle vores stilede venner.

Heldigvis fik jeg en dag nok af at blive udnyttet og stoppede med at tage telefonen. Når det var ham, der ringede, i hvert fald. I stedet gik jeg i gang med at finde ud af, om der ikke var andet end en mand, der kunne gøre mig glad. Det var der heldigvis, og selv om jeg nu sætter stor pris at være single og bestemme alting selv, er en kæreste velkommen – på deltid og ikke som roomie – men langtfra en nødvendighed.«

’Jeg oplevede det som en stor sorg at opgive tanken om kernefamilien’


Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

  • Signe Fjord, 40 år
  • Cand. jur., forfatter til ’Selvvalgt singlemor til donorbarn - Beslutningsprocessen’ og indehaver af SelvvalgtSinglemor.dk. Fik i 2012 datteren med hjælp fra en sæddonor

»Når man bliver 35, tikker det biologiske ur på højtryk, og det kunne jeg godt mærke. Der var en nedtælling i gang, og det gav en følelse af desperation.

Jeg blev mere og mere desperat efter at få en familie. Dengang tænkte jeg jo, at der skulle en mand til for at få en familie.

Jeg oplevede det som en stor sorg at opgive tanken om kernefamilien og følte mig som en fiasko, fordi jeg ikke kunne få den der drøm, som ’alle’ har, opfyldt. Jeg var utrolig ked af det. Det kunne eksempelvis være, hvis jeg sad i venteværelset på fertilitetsklinikken, og der sad et par og holdt i hånden. Eller at møde et par med en barnevogn. I den slags situationer gjorde det ondt.

Jeg ser min lykke som mit ansvar. Jeg vil gerne være lykkelig, men jeg forventer på ingen måde, at der skal komme en prins på en hvid hest og gøre mig lykkelig. Jeg tager ansvaret for det.«

’Noget af det, jeg manglede i mit familieliv, var lidt mere glamour’


Foto: David Bering
Vis mere

  • Mette Holm, 41 år
  • Psykolog og en af forfatterne til bogen ’Elsker mig for evigt’. Mor til to børn på otte og ni år med eksmanden, som hun var sammen med i 13 år

»Jeg blev single, fordi jeg var i et parforhold, som jeg troede var kærlighed, men som var blevet til tryghed, og jeg blev mere og mere trist og energiforladt, mine øjne lyste svagere, og jeg følte ikke, jeg havde anden udvej end at turde springe ud i det vilde hav af alenehed, som singlelivet jo er.

Jeg har et billede af, at jeg nærmest åbnede døren til singlelivet og skyndte mig at lukke den igen. Så sad jeg og sundede mig i min lejlighed og tænkte: ’Hold kæft, hvad er det, der foregår derude?’, for det var så rockerhårdt.

Det (datinglivet, red.) var meget ’bytte bytte købmand’. Jeg fik bekræftelse, men med det samme forventede den anden at få noget tilbage. Jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne regne med noget. Det var virkelig et game, hvor jeg tænkte: ’Hold kæft, hvor skal du bare op i gear’. Det her med at komme fra en komfortzone, hvor man går og nulrer lidt rundt og er husmor, og weekenden går med at gå lidt i haven og tømme opvaskemaskinen og passe nogle unger, og så til at stå på sine høje stiletter og spise brunch med en eller anden, man lige har mødt. Det var det vildeste i mit hoved. Det værste var, at jeg endda havde glædet mig lidt til det, fordi noget af det, jeg manglede i mit familieliv, var lidt mere glamour, fordi der bare var gået for meget par-hed i det.«

Kilde: Uddrag fra bogen ’Elsker mig for evigt’, af Mette Holm og Pia Damsgaard Bach