Kvinder skal slappe mere af og være tilfredse med deres køn, i stedet for at stræbe efter at ligne glatte mannequindukker, siger eksperter

Fisse, kusse, yoni, tissekone, vagina, mis, V. Kært barn har mange navne, og det samme har det kvindelige køn.

Igennem tiden har kvindens køn tiltrukket sig stor interesse. Således også nu, hvor det er overfladen frem for det indre, der bliver dyrket med skønhedsidealer, som kan være svære at leve op til.

Et nyt skønhedsprodukt, som proklamerer at ville gøre for kvinders underliv, hvad ansigtscreme har gjort for ansigtsrynker i årtier efterhånden, kom på gaden i juni i år – ’The Perfect V’. Produkternes skal få det kvindelige ’V’ til at fremstå så perfekt som muligt.

I følge kønsforsker og videnskabshistoriker Else Høyrup er det nye skønhedsprodukt et resultat af, at vi de seneste ti år er begyndt at dyrke overfladen i langt højere grad.

»Man sygeliggør i dag mange kvinder ved at fortælle dem, at de ikke må have hår eller rynker lige, hvor det passer dem. Det er et eksempel på, at mange kvinder har accepteret overfladen som et grundideal,« siger Else Høyrup.

Det er sexolog Katrine Berling enig i. Hun ser skønhedsproduktet til kvindens nedre regioner som en logisk konsekvens af, hvordan mange ser på sig selv i dag.

»Det påvirker os som mennesker, hvis vi bekymrer os om, hvordan vi ser ud. Det går ud over vores selvbillede og vores seksualitet. Har man det ikke godt dernede, så går det ud over sexlivet. Ens sexliv bliver aldrig rigtig godt, hvis man bekymrer sig om deller, lugt eller længden på ens kønslæber. I bund og grund handler det jo om, at vi skal acceptere os selv og være glade for det, vi har,« siger Katrine Berling.

Rigtige og forkerte skamlæber

Iøvrigt er der mange kvinder, der i dag går ud fra, at de smager dårligt dernede, og de har derfor ikke lyst til eksempelvis at modtage oralsex, fortæller Katrine Berling.

De kvinder, som opsøger hende, er ofte bornerte over deres seksualitet. Det hæmmer dem i deres sexliv, hvor de ikke opnår den nydelse eller de orgasmer, som de gerne vil, fordi de har svært ved at give sig hen.

»Vi har ikke rigtig noget sprog for ’det dernede’, og derfor har mange kvinder en distance til det,« siger sexologen og fortsætter:

»Derfor kan mange heller ikke sætte ord på, hvad det er, de har. Jeg tror, at det hænger sammen med, at vi ikke taler nok om den del af kroppen. I virkeligheden handler det ikke om, hvad det er, man kalder det dernede. Det handler mere om, at den enkelte kvinde siger, hvad hun føler er rart at sige. Og det er meget forskelligt. Nogle er på ’kusse-siden’, mens andre er på ’fisse-siden’.«

Hun oplever, at der er et indirekte pres på, hvordan vi kvinder skal se ud.

»Det er samfunds-normen, at mange kvinder taler om rigtige og forkerte bryster og om rigtige og forkerte skamlæber. Der er derfor flere, som får lavet operationer på deres skamlæber, mens busserne er klistret til med reklamer om nye bryster. Det kræver altså, at man er en stærk kvinde, hvis man skal gå imod den norm. Men man skal bare huske på, at der er mange mænd som synes, at store, tunge bryster er fantastiske, eller at små bryster er fantastiske, ligesom nogle også kan lide store skamlæber. Så ideen om en perfekt krop er en forestilling, som vi selv er med til at skabe,« siger Katrine Berling.

Fokusér mindre på udseende

Det kan godt være, at det kropsbillede er noget, som tidens kvinde selv er med til skabe, men effekten af reklamer på busserne er også noget, som kønsforsker og videnskabshistoriker Else Høyrup har lagt mærke til.

»Det er en paradoksal situation, at man efterhånden kan se bare bryster på enhver bus, der kører forbi i det offentlige rum, mens alle så bare konstaterer, at vores verden er blevet mere seksualiseret,« siger Else Høyrup og fortsætter:

»Den seksuelle glæde er i dag mindre end for kun nogle få år siden. Man har taget glæden ud af sex, når man viser bare bryster alle vegne. Men seksualitet er jo ikke et par perfekte bryster, som de ser ud på siden af en bus. Seksualitet er noget, der sker mellem mennesker, og det spørgsmål, som man kan stille til både dette og til, hvorfor der er kommet et produkt på markedet, der skal gøre kvinder mere tilfredse med deres underliv, er: Hvorfor har vi ikke fokus på glæden ved seksualitet i stedet for, hvor perfekte vi ser ud?«

Bange for egen nøgenhed

Fortsætter udviklingen i retning af større tabu om vores køn, står vi snart med et virkelig stort problem, konstaterer Else Høyrup:

»I dag får kvinder desværre ikke rigtig lov til at have et naturligt forhold til deres kroppe. Derfor kommer der også sådan et skønhedsprodukt her til kvinder, men ikke et til mænd. Mænd er ikke perfekte – og det er kvinder heller ikke – men kvinder skal i dag bare helst fremstå sådan. For mig at se er mannequin- og barbiedukker et godt eksempel på, hvordan kvinder skal se ud i dag. De er helt glatte, og deres køn er næsten usynligt. Og det kan da aldrig være godt.«

Spørgsmålet er, om et produkt til at holde kvinders nedre regioner ’perfekt’ generelt er en god eller dårlig ting?

»En ting som skrubbecreme kan være berettiget for at forhindre indgroede hår, hvis man for eksempel vokser sig,« siger sexolog Katrine Berling:

»Derudover vil jeg nu nok synes, at det er overflødigt. Men hvis der er nogle, som kan bruge det, og som bliver gladere for deres køn, så synes jeg, at det er fint. Bruger man det derimod, fordi man skal se ud på en bestemt måde, så synes jeg, det er ærgerligt.«

For det reelle problem er et andet end det nye skønhedsprodukt, mener Katrine Berling.

»Skam spiller en stor rolle. Vi er bange for at vise os selv, og bange for bare at være til stede i vores egen nøgenhed og vores egen perfekthed eller uperfekthed. Der er ingen tvivl om, at det her er et tabu. Vi har allesammen en forfængelighed, der skal plejes.«

Guide: Bliv venner med dit underliv

Sexolog Kartrine Berling møder gennem sit arbejde kvinder i alle aldre, som føler sig forkerte, og som ønsker at få et bedre forhold til sig selv og til deres underliv. Her er hendes bedste råd til, hvordan du som kvinde kommer til at holde mere af trekanten dernede:

Gør hvad du – og kun du – føler for

»Det er helt okay, at barbere sine ben eller sit køn, så længe vi gør det for os selv og ikke for at behage eller tilfredsstille andre. Man skal gøre det, man selv har det behageligt med. Og husk, der er intet, som er rigtigt eller forkert.«

Alle er forskellige

»Husk at dit køn er ligesom et ansigt. Vi har alle to øjne, en næse og en mund, men vi ser alligevel forskellige ud, og sådan er det også dernede. Vi har alle sammen de samme elementer, men de ligner ikke nødvendigvis hinanden på en prik.«

Tal med din partner

»Det kan være en god idé at have en samtale med sin partner om krop og køn, for det kan nemlig være med til at skubbe til vores egen opfattelse af os selv. Måske er det ikke lugt, der gør, at han ikke giver oralsex – måske er han bare doven, eller måske kan han bare bedst lide at gøre det lige efter et bad. Tal sammen og få afmystificeret nogle af de mange tanker, du måtte have.«

Bliv set

»Der kan være noget helende i, at man som kvinde lader en mand se på sig. Det kan være meget grænseoverskridende, men det kan i den grad også få én til at føle sig mere tilpas med sin krop. Så lad dig blive studeret og kom til at hvile mere i dig selv.«

Hvad gør du med dit ’V’?

Hvad tænker du om, at der er kommet det her skønhedsprodukt ’The Perfect V’?

»På den ene side er det rigtig godt, men der er også fare for, at der opstår endnu et krav til kropsidealet, for nu skal det dernede også være perfekt. Så det er både godt og skidt. Men det er helt sikkert noget, jeg ville kunne finde på at bruge, for i hverdagen går jeg meget op i personlig hygiejne og i at være ren dernede.«

Hvad gør du helt konkret med dit ’V’?

»Jeg bruger intimsæbe dernede og barberer mig. Det handler i sidste ende om, hvem man gør det for. Jeg synes, det er okay at gøre, hvis det er for en selv og ikke for andre.«

I hvilken grad synes du, der er fokus på det ’perfekte’, og hvordan lægger du mærke til det?

»Der er en masse forventninger til, hvordan man skal se ud – også hernede. Det er forventninger, som vi selv skaber, og som vi alle er med til at skabe. Både piger, mænd, reklamer og medier. Man ser altid den glatteste af de glatte tissekoner, og det er jo ikke muligt. Mænd snakker om piger, om vores underliv og om de forventninger, de har til det, og jeg kan næsten blive helt gal over det. Jeg føler, at vi har en bodyshaming-kultur.«

Hvad vil det sige at være perfekt for dig?

»Jeg synes selv, at jeg er ret perfekt, for jeg hviler i mig selv. Jeg har selv tidligere haft rigtig mange problemer med min krop. Da jeg var yngre, havde jeg anoreksi og havde virkelig dårligt selvværd. Men jeg har lært, at man er, hvad man giver udtryk for. En kvinde er langt mere sexet, hvis hun er sikker på sig selv og har det godt med sig selv. Jeg er ikke tilfreds med det hele, men samlet set er jeg tilfreds med, hvordan jeg ser ud. Det uperfekte er perfekt.«

Hvad tænker du om, at der er kommet det her skønhedsprodukt ’The Perfect V’?

»Det er på tide, at der kommer sådan et produkt. Det kan godt være, at der har været cremer med den rette PH-værdi, men der har aldrig rigtig været noget til at holde det pænt. Før har der kun været fokus på, at den skal være sund, men ikke på at den skal plejes yderligere. Det er dog ærgerligt, at de bruger ordet perfekt, for der er aldrig noget, der er perfekt.«

Hvad gør du helt konkret med dit ’V’?

»Jeg vasker mig dagligt med intimsæbe og smører mig med en intimcreme. Og så har jeg overvejet at skifte frisure dernede. Jeg kan godt lide at lege lidt med det. Nogle gange er der glat, så er der ikke glat, så er der en stribe. Det skal ikke være det samme hele tiden. Jeg kunne godt finde på at få sat nogle småsmaragd-lignende ting på, som pynter dernede.«

Hvad mener du, der skal gøres for, at det bliver mere naturligt at tale om V’et som andet end noget helt perfekt?

»Jeg synes, det er åndssvagt, at man ikke snakker mere om kvinders underliv og om, hvad der sker dernede. Mænd har ikke noget problem med at snakke om deres, så hvorfor er det så ikke noget, vi kvinder taler om? Mange mænd ser også porno, og jeg tror, det er med til at skabe et billede af, hvordan kvinden skal se ud.«

I hvilken grad synes du, at der er fokus på det ’perfekte’, og hvordan lægger du mærke til det?

»Når mænd bruger ord som ’kødgardiner’ om en kvindes underliv over for sine venner, så er det med til at gøre os kvinder mere usikre. Jeg forstår godt, hvis der er mange piger, som er usikre på sig selv, og som har svært ved at tale om det.«

Hvad vil det sige at være perfekt for dig?

»En perfekt kvinde er én, der er tilfreds med sig selv. Min mor fortalte mig engang, at man skal kigge sig selv rigtig meget i spejlet og være tilfreds med det, man ser. Er man tilfreds med sig selv, så får man også en anden udstråling. Jeg har nogle dejlige ’træstammelår’ – men har en rigtig kvinde ikke store lår?«

Hvad er dit forhold til dit ’V’?

»Det er ikke-eksisterende. Det er ikke noget, jeg bekymrer mig om. Det bliver vasket, men det er også det. Jeg har ikke haft sex i mange år, og når man bliver ældre, så forsvinder hårene af sig selv. Da jeg var ung, havde jeg også bare hår. Der var ikke alt det med barbering, så der var bare en stor busk dernede.«

Ville du selv kunne finde på at benytte dig af produktet?

»Det ville jeg nok ikke. Jeg kan ikke engang se den, for jeg har mave. Så skal jeg kigge mig i spejlet, og det gør jeg ikke så tit. Jeg synes, det er fantastisk, hvis det kan hjælpe kvinder i deres sexliv. Men der er for meget fokus på at se perfekt ud.«

I hvilken grad synes du, der er fokus på det ’perfekte’, og hvordan lægger du mærke til det?

»Alt den plastikkirurgi er trist. De unge har ikke nogen at læne sig op af, for der er ikke længere fokus på, at man ser naturlig ud. Min ældste datter har fået lavet en del skønhedsoperationer, og jeg synes, det er så synd, for hun ser ud, som hun skal. Men hun spejler sig i det billede, der er ude i verden.«

Hvordan synes du, det er at være kvinde i dag set i lyset af, at man skal fremstå på en bestemt måde?

»Da jeg var ung, gik vi selvfølgelig også op i kroppen. Vi dyrkede sport og var i form. Vi kunne gå i bad sammen modsat i dag, hvor kvinderne ikke vil bade sammen, hvis ikke de ser perfekte ud. Det ser jeg hos mine små børnebørn, de er kun 10 og 11 år og går meget op i at se perfekte ud. De går allerede med sminke. Jeg tror, de sociale medier spiller en stor rolle.«

Hvordan mener du, vi kan nedtone tankerne, om det at skulle fremstå perfekt?

»Hvis man kunne se naturlige kvinder på de sociale medier, er jeg sikker på, at det kunne nedtone tanken om det perfekte. De kvinder, vi ser, er jo fedtsugede. Medierne spiller en stor rolle, og de kunne også gøre noget for at ændre på de rollemodeller, vi ser i dag. Tænk hvis side 9-pigen kunne være lidt fyldig, så ville man se kvinder, som så ud på andre måder.«