Skilsmissen er blevet effektiv og digital. Kritikkerne frygter uovervejede skilsmisser, men på den positive side kan lovændringen også betyde færre konflikter, mener skilsmissecoach.

Ægtepar, der ikke længere ønsker at leve sammen, har nu mulighed for at springe de seks måneders separation over.

Skilsmissen kan pr. 1. juli klares på nettet med en underskrift via Nem-ID fra den ene dag til den anden. Den lettilgængelige skilsmisse bekymrer Danske Familieadvokater, skriver b.dk.

»Separationsperioden er for mange en refleksionsperiode, hvor man finder ud af, hvilken situation skilsmissen sætter én i i forhold til økonomi, børn og følelser i det hele taget. Og faktisk ender hver femte par, der i dag bliver separeret, med aldrig at blive skilt,« siger familieadvokaternes formand, Helle Larsen.

Hun frygter, at nogle par kaster sig hovedkulds ud i en skilsmisse uden at overveje, hvad det egentlig betyder juridisk.

»For eksempel, at man ikke bare kan genoptage samværet igen uden at blive gift på ny, med hvad der dertil hører af juridiske dokumenter: Ægtepagt, testamente med videre,« siger hun.

Skilsmissecoach Mette Haulund, der driver internetsiden skilmisseraad.dk, ser mere positivt på den nye lovgivning. Hun mener, at langt de fleste par, der bliver skilt, er voksne, ansvarlige mennesker, som allerede har kæmpet for ægteskabet, og som måske har brugt flere år på at komme frem til beslutningen.

»Jeg oplever, at for mange par opstår alle de her konflikter om børn og bodeling først i separationsperioden. Så hvis man kan slippe alle dem, der er enige, hurtigere igennem, har man flere resurser til at hjælpe dem, hvor problemerne opstår. Og jo hurtigere man skrider ind, des større sandsynlighed er der for, at det bliver løst,« siger Mette Haulund

Hun køber ikke argumentet med, at folk midt i et skænderi, river computeren frem og tyer til en netskilsmisse.

»Mon ikke man når at tænke sig om, inden man trykker send,« siger skilsmissecoachen til b.dk.

Helle Larsen fra Danske Familieadvokater opfodrer til, at man som par, selv om det ikke juridisk længere er et krav, tager sig lidt betænkningstid, inden papirerne udfyldes.

»Den nemme løsning vil være, hvis man efter en uges tid skulle genindsende en bekræftelse for at give folk lidt tid til at overveje, hvilken situation de sætter sig selv i,« siger hun.